Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dnes uvařit?

Dobry vecer,
u nas dnes je vse na zeleno, vsichni jsme dnes z Irska 😁 a tak se slavi. Ja jsem udelala zeleninovou polevku a spenatove palacinky abych byla s dneskem.
O tom sirupu, Verunko, tak jako vse je udelany cerstve,krasne to tam voni, ted ze zacatku maji dva druhy a to svetli a jantarovou barvu. Oba dva jsou dobre,ale mirnejsi chute. Ted jsme si koupili jantarovy, koupili jsme velky, ale delime se se synovou rodinou. Ke konci sezony si tam dojedeme koupit tmavy.
Tmavý javorový sirup se vyrábí později v sezóně, protože obsah cukru v míze klesá a přirozeně se vyskytující bakterie rozkládají sacharózu na jednodušší cukry, jako je glukóza, která během varu více karamelizuje, což má za následek tmavší sirup s robustnější příchutí.
Javorovy sirup neotevreny vydrzi i nekolik roku, tak ze i ty v obchode jsou stale dobre. Otevreny sirup se nema nechavat v konzerve, nejlepe prelit do sklenene lahve a ten vydrzi v lednice tak asi 6 mesicu. Vetsinou nevydrzi a to z duvodu ze se sni😁
Ted je perfectni sezona, protoze pres den taje a v noci jeste stale mrzne.
Je sladky, tak ze ja nevim pro diabetiky jestli je vhodny. Ja ho nikdy nedavam moc, na livancich a palacinkach je opravdu moc dobry.

tara23:
Podle mě jsou chutné oba, javorový je řidší, čekankový mě nafukuje. Kdyby mi je dál někdo ochutnat a zavázal oči, asi bych rozdíl nepoznala. Stévie je na nic.... Někdo používá Xilitol, já ho koupila a vyhodila, ten fakt ne.

Jajajajaapaja: ale můžeš posoudit rozdíl v chuti 😀

tara23: cekankový sirup je sladký a obsahuje jen 5 % cukru, o javorovém nevím nic,,jen že ho stačí troška

Děvčata a jaký je chutový rozdíl, mezi čekankovým a javorovým sirupem. Mě nejde o to abych manžela udržela na dietě. On má cukrovku od 40 let, u nich je dědičná. Naučil se s ní žít a jediné co dietně dodržuje je že uměle sladí. Jinak musí mít každý den ke kávě něco sladkého. Ani já nevařím nijak dietně.
Kdysi jsem koupila na slazení stévii a neosvědčila se, chvíli a dost. Mě jde jen o to, kdyby se sirup jinak nejedl, tak s ním aspon může manžel sladit. 😁.
Jogurty nejím a když už, tak si osolím bílý a přidám sušený česnek. 😀
Chtěla bych javorový ochutnat, tak hledám nějaké využití 😀

Veronika.Hrozna: Veronika , plnku som robila zo staršieho bieleho pečiva. Pokrájam klasicky na kocky, pokropím mliekom , osmažím nadrobno nakrájanú cibuľu na masti a zmiešam s pečivom. Osolím, okorením a pridám niečo zelené (pažítku, petržlenovú vňať, majorán, medvedí cesnak, zelené časti lahôdkovej cibuľky....) , niekedy ešte aj na kúsky pokrájanú kuraciu pečienku. Tento raz som tam primiešala plátky mandlí, ktoré som potrebovala spotrebovať. Potom pridám vajcia (podľa množstva použitého pečiva), keď sa mi plnka zdá byť riedka ( napríklad sú väčšie vajíčka, alebo som dala viac mlieka) pokojne ju zahustím pridaním krutónov , ktoré ju jednak dobre dochutia a urobia peknú mozaiku ( krutóny mávam v zásobe buď cesnakové, alebo bylinkové z Lidla, vnuci ich zbožňujú do polievok). Takže taká klasika.

tara23: to netuším jestli se muže používat v teplé kuchyni, ale proč ne? Když, tak přidávám malinko medu.

MarcelaPa: cekankový sirup - alespoň mě, nadýmá, javorový je v pohodě

tara23: Věruško, pro diabetiky je mnohem vhodnější čekankový sirup.

Jajajajaapaja: Jaruš já už jsem se ptala Stáni jestli javorový sirup používá i v nějakém receptu s masem. Ale ještě jsem nenašla odvahu něco zkusit. Vendula mi řekla, že je hodně sladký a to mi zatím odrazuje 😀.
Ale koupím ho, dočetla jsem se, že je vhodný pro diabetiky, tak ho manžel bude jíst. Může s ním i sladit

tara23: že existuje víc šarží jsem nevěděla, koukala jsem co mám doma - A.

Veronika.Hrozna: já ho začala používat poměrně nedávno, a je super. Dám si ho do bílého jogurtu, do kaše, na palčinky, je dost sladký, stačí ho malinko .
Ale je dost drahý, tak ho kupuji jen když se někde objeví ve slevě.

Hezký den, u nás dnes hovězí na česneku, bramborový knedlík a špenát😋👍:-K.
Vendula snědla 6 knedlíků, my s manželem 5. Tak jí asi chutnalo 😀

Javorový sirup se dělí do tří kategorií
Při výběru javorového sirupu v obchodě je nutné chápat rozdíly mezi některými jeho druhy. Rozdělen je na základě propustnosti světla, která de facto určuje, jak silná či jemná bude javorová chuť samotného sirupu.

grade A
grade B
grade C
Javorový sirup grade A
se hodí hlavně pro labužníky, kteří chtějí sirup využívat dennodenně k dochucování palačinek, vaflí a dalších sladkých pokrmů, jimiž se připravují na další krušný den. Ostatně, javorový sirup lze využít jako náhradu bílého cukru, v mnohých ohledech zdravější a také chutnější.

Javorový sirup grade C
se vyznačuje hlavně svou intenzivní chutí a vůní, přidává se tedy spíše do těst, používá se při pečení a vaření. Jelikož není tak čistý jako grade A. Nicméně hlavní je dívat se na kvalitu sirupu samotného, který typ zvolíme bychom měli zvažovat dle předpokládaného využití. V mnohých ohledech předčí javorový sirup běžný rafinovaný bílý cukr. Nachází se v něm některé zdraví pros


Stána ti určitě řekne víc. Vyrábí se pouze v Kanadě

Veronika.Hrozna: Veronika.Hrozna: Verčo asi proto, že u nás javorové farmy nejsou. K nám se jen dováží. Je prý dobrý dcera ho kupuje a hodně používá. Lijí si ho na wafle a lívanečky. Já ho ještě neochutnala, protože je hodně sladký
Javor je symbol Kanady

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek