Pověstná drážďanská vánoční štola je plná rozinek, ovoce a mandlí a voní po kořením. Takhle snadno se dělá
23. 11. 2022 Vaření
Drážďanská štola je sice "doma" u sousedů, ale dávno se zabydlela i u nás. Ostatně, je to taková hutnější, máslovější a sladší vánočka. Tak kdo by ji nemiloval! Pokud si chcete dopřát tu nejlepší, je nejvyšší čas zjistit, jak na to. Přečtěte si, co jí nesmí chybět a jak ji připravit k dokonalosti.
Proč je Drážďanská štola unikátní
První zmínka o štole pochází z roku 1474 a je tedy o 104 let starší než vánočka. Původně měla štola připomínat ježíška zabaleného do roucha. Drážďanská štola (výraz „Dresdner Stollen“) je od roku 2010 chráněna jako zeměpisné označení původu a zapsána s několika slovními a obrazovými známkami u německého patentového a ochranného úřadu. Vlastníkem známky je ochranný spolek, který uděluje zlatou pečeť se Zlatým jezdcem jako certifikát pravosti. Tím je zaručena vysoká kvalita surovin a jejich tradiční zpracování. Na začátku sezóny nezávislá komise pověřená asociací kontroluje a pečlivě prověřuje přes 100 tradičních drážďanských pekáren a cukráren.
Mohlo by vás zajímat
Jak se pozná pravá Drážďanská štola
Součástí těsta musí být rozinky, máslo (náhražky nejsou povoleny), dále sladké a hořké mandle, kandovaná pomerančová kůra, citronová kůra, mouka, mléko a droždí. Nechybí krystalový cukr, přepuštěné máslo, pasta z citronové kůry, sůl, moučkový cukr a koření. Přesto je každá Drážďanská štola trochu jiná. Každý pekař jí totiž dodává osobní nádech. Rozdíly spočívají v množství některých surovin, třeba rozinek, ve speciální směsi koření, ale třeba i ve dvojitém potření máslem po upečení.
Mohlo by vás zajímat
Jak na Drážďanskou štolu
Na přípravu Drážďanské štoly byste se měli vrhnout ideálně tři až čtyři týdny předem. Jen tak se správně rozleží a bude výborná. Co budete potřebovat? 450 g polohrubé mouky, 200 g másla, 125 ml mléka, 120 g cukru krupice, 42 g čerstvého droždí, 180 g rozinek, 6 lžic rumu, 100 g mletých mandlí, 100 g kandovaného ovoce, špetku muškátového oříšku, 1/2 čajové lžičky skořice, špetku mletého hřebíčku, špetku kardamomu, ½ lžičky strouhané citronové kůry a špetku soli. Navrch budete potřebovat: 4 lžíce másla, 4 lžíce moučkového cukru a vanilkový cukr.
Jak na to? Den předem naložte rozinky do rumu. V den přípravy si do vlažného mléka rozdrobte kostku droždí, přidejte lžíci cukru, lžíci mouky a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Zatím do velké mísy prosejte mouku. Přidejte cukr, změklé máslo, mandle, rozinky a špetku soli. Nakonec přidejte vzešlý kvásek a vše dobře propracujte. Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte kynout na teplém místě. Trvá to zhruba hodinu.
Troubu předehřejte na 165 °C. Nakynuté těsto dejte na vál poprášený moukou a vyválejte ho do tvaru obdélníku. Delší stranou ho přeložte do dvou třetin spodního dílu. Štolu přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte chvilku odpočívat. Pak plech dejte do předehřáté trouby a pečte asi hodinu. Jestli je štola upečená, zjistíte zapíchnutou špejlí do těsta. Když bude čistá, může štola z trouby ven. Pokud na štole najdete spálené rozinky, tak je sundejte, protože jsou hořké a pokazily by chuť.
Horkou štolu hned potřete rozpuštěným máslem a důkladně posypte směsí moučkového a vanilkového cukru. Znovu pokapejte máslem a pocukrujte. Pečivo nechte vychladnout. Zcela vystydlou štolu zabalte do alobalu a nechte několik týdnů odležet.
Zdroje informací:
https://www.dresdnerstollen.com
https://www.mdr.de/nachrichten/sachsen/dresden/
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak dlouho vydrží maggi z libečku? Trvanlivost přírodního maggi vás jistě překvapí
Libeček bývá také často obsažen v bylinných čajových směsích, kde se využívá jeho močopudných vlastností či pozitivního vlivu na trávení. Protože je… Číst více
Jak se dělá maggi z libečku? Jednoduchý postup vám vysvětlíme krok za krokem
Není nic snazšího, než si udělat zásoby. Listy libečku snadno usušíme nebo zamrazíme a tak je budeme mít k dispozici vždy, když budou potřeba. Můžeme… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Do polévkového ochucovadla využijete i další natě
Kdo by odolal dokřupava usmaženému řízku a pořádně máslem omaštěným bramborám posypaným čerstvě nasekaným libečkem? Asi jen málokdo. Libeček dodává… Číst více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Iva Trhoňová je známá autorka kuchařek a… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Vyzkoušejte jednoduché a výborné dochucovadlo
Libeček je velmi často označován jako "zelené maggi", a to především pro svou intenzivní kořeněnou vůni a chuť. Zároveň je libeček bylinkou s mnoha… Číst více
Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience
Kdo by neznal Maggi? Tradiční tmavé tekuté… Číst více
Dagmar Pecková se podělila o recept na skvělého králíka a říká: Na sociálních sítích baví lidi víc můj „žvanec“, než má tvorba
Dagmar Pecková patří mezi naše nejvýznamnější… Číst více
Moderátor Aleš Háma preferuje českou kuchyni: Dokážu si pochutnat i na vlašáku z papíru s rohlíkem, říká
Aleš Háma patří mezi naše nejvýraznější a… Číst více
Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubého
Tři čtvrtiny škol a tím pádem i školních jídelen… Číst více
Krmila hady, teď peče bláznivé dorty. S tímhle hororovým vyhrála jihočeská cukrářka Lucie mezinárodní soutěž
Chtěla být kadeřnicí. Maminka si přála, aby byla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)