Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ghí

Již naše babičky používaly přepuštěné máslo, které nyní nazýváme ghí. Říká se mu elixír života a hodně se používá v ajurvédské kuchyni. Dlouhým zahříváním na mírném ohni vznikne bezvodný a bezmléčný máselný tuk. Má kouřový bod až 250 stupňů, proto je vhodný na smažení. Obsahuje zdraví prospěšné látky.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Kisir

Kisir pochází z horkého Turecka. Jeho základem je bulgur, rajčatový protlak, petržel a další… Číst dál

Kisir

Kiwano

Kiwano (rohatý meloun, africká rohatá okurka) se řadí mezi zeleninu. Rostlina je liána, která… Číst dál

Kiwano

Kiwi

Klasické zelené kiwi má oválný tvar a hnědou chlupatou slupku, kterou lidé většinou oloupou (byť… Číst dál

Kiwi

Klopsy

Klopsy jsou bochánky nebo válečky z mletého masa. Připravují se dušením v omáčce, nejčastěji… Číst dál

Klopsy

Kmín

Kmín kořenný luční je běžná bylina, rostoucí u nás i planě na loukách. Je jedním z nejstarších… Číst dál

Kmín

Kobliha

Koblihy jsou nejčastěji spojovány s masopustem, ale připravit je můžeme kdykoli během roku. Je to… Číst dál

Kobliha

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Zmrzlina

Kornout se zmrzlinou patří k letnímu osvěžení, ale tuto dobrotu si můžeme v obchodech koupit po… Číst dál

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Crumble

Crumble je dezert pro milovníky ovoce. Jeho přípravu lehce zvládnou i začátečníci. Recept vznikl… Číst dál

Crumble

Kdoule

Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za… Číst dál

Kdoule

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský je starobylá, velmi ceněná, moštová odrůda vinné révy. Pochází z údolí horního toku… Číst dál