Národní den okurek (USA)
Národní den
Národní den okurek najdeme v americkém kalendáři 14. června, dalo by se však říci, že okurkový měsíc probíhá prakticky celý červen. Mezi hlavní přednosti okurek patří skutečnost, že dovedou perfektně osvěžit. Proto v teplých letních měsících přijdou vhod.
Osvěžující vlastnosti okurek je předurčují k tomu, že se dají přidat nejen k jídlu a do salátu, ale také do nápojů. Jsou vhodné k detoxikaci, ale i jen k popíjení. Okurky jsou úžasně všestranná zelenina se spoustou různých kulinářských možností použití. Jsou složeny až z 95 % z vody (obsah vody může být dokonce i o něco vyšší). Jde o oblíbenou zeleninu českých zahrádkářů.
Jak využít okurky v kuchyni
Okurky můžeme využít třeba v případě, pokud chcete zpestřit letní grilování. Ale i podzimní obědy, vánoční bramborový salát (najdou se ale i odpůrci) i velikonoční občerstvení. Zkrátka přijdou vhod v období celého roku. A abychom je měli celý rok k dispozici, je ideální z nich připravit okurkový relish, který se hodí do hot dogu či propečeného burgeru, jako obloha, do salátů nebo pomazánek. Dlužno podotknout, že jde o americkou verzi zpracování našich dobře známých okurek.
K zavařování či nakládání okurek najdete spoustu rad, postupů a receptů na našem webu. Nakládané okurky jsou oblíbená česká klasika a recepty se v rodinách často předávají po generace. Výborné jsou například domácí okurkové řezy.