Konzumní chléb - rychlý

santa Kuchařka: santa

Doba přípravy: 5min bez kynuti a peceni Slané pečivo 13 názorů

Suroviny

Těsto:
600 g hladké mouky
400 g žitné mouky
25 ml octa
25 g soli
30 g čerstvého droždí
5 g celého kmínu
700 ml vlažné vody
na dokončení : žitná nebo hladká mouka na vysypání formy na biskupský chlebíček (ne srnčí hřbet, na 1 kg forma 35x12cm, na poloviční dávku 26x11cm)
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do misy nalijeme vlaznou vodu (asi 30°C) a pridame ostatni suroviny. V robotu michame haky cca 10 min.

  2. Dohladka vypracovane testo poprasime moukou, prikryjeme uterkou nebo potravinarskou folii, aby neoschlo a nechame 30 min zrat.

  3. Po vyzrani testo rozdelime na dva dily. Z obou dilu vypracujeme na pomoucnenem vale bochanky. Timto postupem vytlacime z testa prebytecny vzduch a stridka chleba bude rovnomerne porezni. Vytvarujeme do forem a nechame 50 min kynout.

  4. Troubu vyhrejeme na 250°C, orosime ji rozprasovacem, vlozime formu, po 3 minutach troubu odvetrame tak, aby unikla prebytecna para. Stahneme teplotu na 180°C a peceme 35 - 40 minut.

Poznámka

Drozdi pouzivam susene, takze CL je 5 ml i 5 g.

Prevzato : Kouzlo kuchyne Cech a Moravy aneb dedictvi nasich babicek.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Konzumní chléb - rychlý

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Napriek kontroverzným komentárom som chlieb urobila. A neľutujem, je výborný. :yes: Akurát som chlieb potierala vodou v polovici pečenia a po vybratí z rúry. Nič nie je samozrejme mokvavé, vodou sa potiera, nie polieva. Z cesta som pekne vzduch vytlačila a o to lepšie kysnul ďalej. Ale skutočne mi chutí. :yes:;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    santa: Tak tohle určitě doslova opsané není. Nebo v tiskárně chyběly "hacky a carky". :-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    santa: Váš recept som pri aktivácii opravovala a nechápem, prečo ste ho teraz napísali znovu v pôvodnom strave a donútili ma to opravovať znova. Ďakujem.

    Odpovědět

  • santa santa(autorka receptu)

    Presne opsala,dle knihy,ktery jsem uvedla jako zdroj....Zkuste si ji koupit,nebo precist...Pak na kritiky lze reagovat..

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    casino. Člověče je to zvláštní, já přišel u nás ve firmě do kuchyně a kuchař dělal knedle. Vyválel a vytahoval to do špiček, ty pak zmáčkl a prasklo to jako když na bublinkové folii zmáčkneš tu kuličku. Ptal jsem se co to dělá a on mně řekl, že vymačkává vzduch. Dělá perfektní knedle a já koukal ve svých 71 letech jak blázen. To jsem nikdy neslyšel a ani neviděl. Tak se nedivíš sám.:-?:-?

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    recept je dobrý,peču jako základ chlebových placek,ale je to odfláknutý popis :no:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    santa: opravila ho moderátorka ;-);-)a dalo jí to zabrat ;-)
    Slanou vodou potírám chléb a nestalo se mi, že bych z něj měla břečku. Že na něj nevyliju kýbl vody, je snad logické ;-);-)
    casino: ale když hnětete těsto znova, tak aby se lépe a znova nakynulo ne? Já vím, že autorka se asi nevyjádřila nejpřesněji, ale myslím, že je jasné, že jde o další lepší kynutí.

    Odpovědět

  • casino casino

    "Po vyzrani vyklopime, prohneteme testo, aby se vytlacil vzduch."
    Aby se vytlačil vzduch???:-O
    Tak to jsem ještě neslyšel, že kynuté těsto se hněte proto, že aby se vytlačil vzduch...
    No, ale já už hůř slyším;-)

    Odpovědět

  • santa santa(autorka receptu)

    Popsala jsem zakladni postup,lze i fantazie,skvarky,osmazena cibule,cesnek,susena rajcata,olivy,zadelane podmaslim,pivem...proste,lze i bez pekarny si udelat chleb...nikdy nepotirat slanou vodou,chleb je brecka,zmokva...

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Mi se zda celkem normální postup, chleba bych podle toho upekla;-)

    Odpovědět

  • santa santa(autorka receptu)

    V poho,opravila,nelibi...Ja vam ho preci nenutim...Nam chutna a kort na chalupe,kde se pece sporak.??...Z meho detstvi,kamna,na drevo,plotna jak krava a trouba...A kort okraje z domacich nudli,na ne polozit...mnamka...:-)

    Odpovědět

  • gogyna gogyna

    Divně popsaný mám lepší recept :no:

    Odpovědět

  • Olga Urvalkova Olga Urvalkova

    Co je na něm rychlého? Klasický poistup, ne?
    A nehezky popsaný po:-Sstup

    Odpovědět

Tématické fráze: rychly chleb rychlý chleba recept na rychlý chleba rychlý recept na chleba rychli chleba konzumni chleb recept rychly chleba recept rychly chleb recept rychlí chléb recept na rychlý chléb recept na konzumní chleb chleba rychli recept na rychlí chleba chléb konzumní chleb konzumni recept konzumní chleba recepty na chalupe recept na chieb konzumni chleba recept rychlí domácí chléb rychlý recept na chléb