Mezinárodní den Merlotu
Mezinárodní den
Mezinárodní den Merlotu připadá na 7. listopadu. Jedna z nejpopulárnějších odrůd červených vín má svůj původ ve Francii, odkud se rozšířila do celého světa. Daří se jí i na Moravě. Víte, jak dostala svůj název?
Merlot, původem z Bordeaux, patří k nejstarším původním odrůdám vína vůbec. Je velmi blízká Cabernet Franc. Zajímavý je samotný název této odrůdy. Pochází z francouzského slova „merle“, což v překladu znamená „kos“. Jako první vás jistě napadne, že je to z toho důvodu, že jej kosi zobali s takovou oblibou, až mu dali jméno. A je to skutečně tak. Hrozny Merlotu se zabarvují domodra dříve než hrozny ostatních odrůd pěstovaných v Bordeaux, proto jsou pro kosy jasnou volbou.
Likéry, pálenky, ovocná vína i kávy a čaje s kapkou alkoholu si můžete připravit doma natolik dobře, abyste ve sváteční chvíle potěšili sebe i návštěvy. Alkohol ale může vylepšovat také chutě…
Chuť Merlotu je nepřekonatelná
Pro svou hebkost, vláčnost a vynikající pitelnost si rychle získal Merlot oblibu po celém světě. Do české Státní odrůdové knihy byl zapsán roku 2001. Chuť Merlotu se vyznačuje nízkým obsahem kyselin.
Merlot se nabízí k pokrmům z pernaté zvěře, srnčímu či jelenímu ragú, jemným paštikám, telecím ledvinkám apod. Bez problému však lze vína Merlot pít i samotná.
Suché červené víno nemusíte nutně jen pít, můžete jej využít třeba také k marinování. Merlot se hodí například, jak se můžete inspirovat v našem receptu, na marinované švestky na grilu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den Merlotu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 14 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pěstujeme rajčata: Pět kroků, kterými podpoříte dozrávání. Nezapomeňte na správné hnojení a zaštipávání
Švejžužu v české verzi je úplně jiné než originál, ale chutná výborně. S rýží máte na stole skvělý oběd