

Malinový cheesecake s bílou čokoládou
Suroviny
- Korpus:
- 140 g čokoládových sušenek DERBY
- 60 g drcených mandlí
- 60 g rozpuštěného másla
- 3 lžíce mléka
- 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
- Náplň:
- 200 g Mascarpone
- 200 g Ricotty
- 150 g sýru Buko
- 4 lžíce kysané smetany
- 80 g cukr krupice
- 3 vejce
- 200 g bílé čokolády
- Dozdobení:
- 250 ml vody
- 2 lžíce cukru
- červené dortové želé Dr.Oetker
- maliny
Postup přípravy receptu
Korpus: Sušenky s mandlemi rozmixujeme (já použila mandle mleté a sušenky v sáčku podrtila paličkou. Přidáme máslo, mléko a smícháme do konzistence drobenky. Pokud by se drobila, přidáme ještě trochu mléka, nakonec zapracujeme sirup. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, okraje vymažeme máslem a sušenkovou směs rovnoměrně vmačkáme po celé ploše formy (můžeme rozprostřít i do stran - cca 1 cm vysoko). Dáme péct na 20 minut do vyhřáté trouby na cca 180 stupňů. Korpus po upečení necháme vychladnout.
Náplň: V míse rozetřeme cukr s mascarpone, ricottou, Bukem a kysanou smetanou a přidáme vejce, která pořádně rozmícháme do směsi.
Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpustíme bílou čokoládu a vmícháme do směsi. Pokud rozpouštíme v mikrovlnce, doporučuji hlídat a rozpouštět postupně, aby nehrudkovatěla. Na vychladlý korpus nalijeme směs, uhladíme a dáme péct do trouby, vyhřáté na 160 stupňů, cca 45-50 minut. Troubu se snažíme po dobu pečení neotvírat :) Cheesecake by měl být po vytažení z trouby na krajích pevný, ale ve středu ještě stále rosolovitý (ne tekutý!!!), po mírném zatřesení s formou by se střed měl ještě mírně klepat. Pokud se zdá být střed ještě tekutý, vrátíme do trouby a chvíli ještě pečeme. Správně by se měl cheesecake péct ve vodní lázni, ale bohužel i po obalení dortové formy alobalem se může stát, že voda do formy zateče a dort zničí, proto peču tak, že dort dám na mřížku a těsně pod ní dám hluboký plech s vařící vodou. Pokud ale chcete dodržet postup vodní lázně, tak formu pořádně obalíme alobalem, dáme do pekáče a zalijeme vařící vodou tak, aby voda dosahovala do 2/3 formy.
Po upečení necháme vychladnout. Maliny necháme rozmrznout, já použila mikrovlnu - režim rozmražování. Maliny jsem nechala ještě trochu studené! Dle návodu připravíme želé a ještě vařící směsí zalijeme maliny, důkladně promícháme a pomalu vlijeme na cheesecake. Tím, že maliny byly ještě studené, mírně ochladily želé, které začalo rychle tuhnout, tudíž se šťáva nestihla do náplně vsáknout a nerozlila se do stran po obvodu dortové formy.
Celý dort dáme nejlépe přes noc vychladit do ledničky (ale u nás stačily i 2 hodinky :D), před podáváním nožem opatrně oddělíme od boků formy, odstraníme pečící papír (já ho na kraji natrhnu a pomalu ho středem dortu roztrhávám a sloupávám, nehrozí pak, že se cheesecake zlomí). A pak už můžeme jen ochutnat :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Malinový cheesecake s bílou čokoládou
-
-
Výborný recept! Skvěle napsáno
Měl opravdu velký úspěch
Děkuji -
Fotka Handiky neodpovídá receptu, mažu.
-
Vypadá opravdu krásně, jen se do něj zakousnout
.... Ráda bych ho vyzkoušela, můžu se zeptat, jaký je rozměr formy?
děkuji za odpověď
... posílám bodíka
-
-
mňam, maliny miluju
-
Joj, nádhera
Ochutnat
to zmizí na posezení
spagetka: Špagi, "Derby sušenky" jsou takové kakaové, jakoby otřepené, válečky od Opavie.(Autorka promineu nás doma známé jako "hovínka")
Jsou v krabici.
-
-
krása
hned bych si dala alespoň kousíček
-
cukrář: Cheesecake ale nemá s tvarohovým řezem tvého typu nic společného... Sušenkový základ je nenahraditelný stejně jako smetanový sýr, který se dává do náplně.
Já přidávám i salko, v tomto případě ho ale krásně zastupuje bílá čokoláda.
Mňam, znám, dělám a bodík dávám.
-
Moc hezký recept i foto
+
-
Tvarohový řez s agarem lze urychlit tak,že do dortové otvírací formy vyskládáme namočené piškoty v rumovém rozvaru(voda,rum nebo aroma a cukr).Dva až tři tučné tvarohy šleháme ručním šlehačem s cukrem(dle chuti)přidáme vanilkový cukr a ihned zašleháme horký agar.(15 g agarového prášku,cukr a 2 dcl ovocné šťávy z kompotu,kterým ozdobíme dort nahoře.Tvaroh nalejeme na piškoty,můžeme také do hmoty vkládat ovoce,hrozny,broskve,jahody apd.Nahoře urovnáme a poklademe ovocem.Dále si svaříme zbytek ovocné šťávy s agarem,pokud nestačí tak dáme vodu,citron.šťávu,můžeme přibarvit a vlažným agarem zalejeme ovoce aby bylo zcela ponořené.Musíme pracovat rychle,protože agar rychle rosolkovatí,ale je lepší než želatina.Krásně se po vychlazení krájí a není gumovitý.Řez vypadá efektně a ozdoběný šlehačkou nemá chybu.Jako korpus lze použít i piškotový dortový polotovar,který mají v každých potravinách.Kdo omezuje tuky,může použít tvaroh netučný,není problém.
-
Moc pekny recept..
-
Maliny miluju ve velkém všude
Ty Derby sušenky, jsou to ty kulaté? Určitě jsem ten názv v Albertu postřehla, jen teď nevím...... -
Perfektni postup, nadhera uzasna!!!