Den kroket
Národní den
Den kroket připadá každoročně na 2. února. Jde o malé kuličky jídla (zpravidla brambor), které se po obalení ve strouhance osmaží nebo fritují. Můžete je koupit jako mražený polotovar, ale také si je můžete připravit komplet doma. Třeba z přebytečné kaše.
Přílohy z brambor patří u nás mezi ty nejoblíbenější. U hodně lidí vedou hranolky, ale je také plno těch, kteří nedají dopustit na krokety. S kroketami přišli údajně jako první Francouzi – nejstarší recept pochází z konce 17. století, z období vlády Ludvíka XIV. V průběhu let se měnil jejich tvar, velikost i druh náplně. Zatímco Francouzi mají v oblibě krokety s náplni z masa a smetany, Italové si pochutnávají na bešamelových sýrových kroketách.
Mohlo by vás zajímat
Jak na domácí krokety
Domácí krokety jsou výbornou bramborovou přílohou. Pokud je chcete vyrobit opravdu levně, bude vám stačit zbytek bramborové kaše z jiného jídla. Nechte ji vychladit v lednici, poté do ní vyklepněte vejce, rozmíchejte a zahustěte kaši hrubou moukou tak, aby z ní šly tvarovat příslušné tvary – v případě kroket půjde o kuličky. Ty pak osmažte na oleji, anebo je hoďte do fritovacího hrnce. Krokety můžete také vylepšit tím, že do nich před vytvarováním přidáte trochu strouhaného sýra, například goudy nebo mozzarelly.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den kroket?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 5 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 7 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Přečtěte si Zobrazit více
Brambory se špekáčky na pivu: Lehce pikantní pokrm z jednoho pekáčku báječně chutná, a přitom ho zvládne i začátečník
Špenátovou roládu si oblíbí i odpůrci této zeleniny: Sušená rajčata a sýr z ní dělají kulinářský zážitek
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině