Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lůj je živočišný tuk z přežvýkavců, při běžné teplotě je tuhý. Získává se při nižších teplotách než sádlo. Používá se na přípravu základů pod hovězí maso. V zimě do něj můžeme zamíchat semínka, a po ztuhnutí směs nabídnout hladovým ptáčkům. 

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Rambutan

Rambutan (Vlasatý Cherry, Ngau) z jihovýchodní Asie má aromatickou, pikantně sladkokyselou dužinu.… Číst dál

Rambutan

Ramen

Ramen je polévka založená na vývaru a nudlích. Vývar může být z jakéhokoliv masa nebo vegetariánský… Číst dál

Ramen

Ratatouille

Ratatouille je kulinářská francouzská specialita z Nice. Pochází z roku 1870. Je to směs zeleniny,… Číst dál

Ratatouille

Ravioli

Ravioli je typ plněných těstovin, původem z Itálie. Většinou jsou čtvercového tvaru a mají dvě… Číst dál

Ravioli

Raw

Raw má více významů, v tomto případě se jedná o syrovou stravu, tepelně upravenou max do 42 °C. V… Číst dál

Raw

Ražniči

Ražniči patří mezi velmi oblíbená jídla. Jedná se nejčastěji o vepřové, kuřecí nebo krůtí maso,… Číst dál

Ražniči

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál

Čočka jedlá

Tequila

Tequila je silný alkoholický, mexický nápoj. Vyrábí se destilací z rostliny modrá agáve, což je… Číst dál

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Zmrzlina

Kornout se zmrzlinou patří k letnímu osvěžení, ale tuto dobrotu si můžeme v obchodech koupit po… Číst dál

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Crumble

Crumble je dezert pro milovníky ovoce. Jeho přípravu lehce zvládnou i začátečníci. Recept vznikl… Číst dál

Crumble

Naposledy jste si prohlédli