Lůj
Lůj je živočišný tuk z přežvýkavců, při běžné teplotě je tuhý. Získává se při nižších teplotách než sádlo. Používá se na přípravu základů pod hovězí maso. V zimě do něj můžeme zamíchat semínka, a po ztuhnutí směs nabídnout hladovým ptáčkům.
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Lůj je živočišný tuk z přežvýkavců, při běžné teplotě je tuhý. Získává se při nižších teplotách než sádlo. Používá se na přípravu základů pod hovězí maso. V zimě do něj můžeme zamíchat semínka, a po ztuhnutí směs nabídnout hladovým ptáčkům.
Peperoncino neboli chilli papričky pěstovali už indiáni. Jsou to malé, světlejší papričky se silnou… Číst dál
Pepř patří k zahřívacím kořením, obsahuje alkaloid piperin. Povzbuzuje trávení, zastavuje průjem a… Číst dál
Aby byl pepř bílý, je nutno sklidit červené, plně vyzrálé bobule. Musí se namočit do vody, poté se… Číst dál
Pepřovník černý je popínavá rostlina, která pochází z indických monzunových lesů a dorůstá výšky až… Číst dál
Pepř zelený má jemnější chuť a aroma než pepř černý. Celý se používá k nakládání zeleniny, uzenin a… Číst dál
Perkelt je pokrm, který pochází z Maďarska. Je to vzdálený příbuzný guláše, ale je v něm méně vody,… Číst dál
Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál
Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál
Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se… Číst dál
Flank steak je steak z hovězího pupku, přesněji ze spodního šálu, a říká se mu zrcátko. Základem je… Číst dál
Mouka se mele již od paleolitu. Je to rozmělněná vnitřní část obilného zrna a umlít lze z každé… Číst dál
Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál