Česnekové chlebové placky

Merylas Kuchař:

4 ks Slané pečivo 18 názorů

Na řezu.
516
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Suroviny

Na těsto:
300 g hladké mouky
200 g žitné chlebové mouky
2 zarovnané lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžička drceného kmínu
1 lžička granulovaného sušeného česneku nebo 2 větší rozetřené stroužky čerstvého
2 větší lžíce žitného kvásku
15 g čerstvého droždí
zhruba 320 ml vlažné vody - dle potřeby
Na povrch:
Zhruba 1 palice česneku
3 lžíce oleje
celý kmín
hrubozrná sůl
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto si připravíme běžným způsobem. Smícháme prosátou mouku se solí, drceným kmínem a granulovaným česnekem, uděláme důlek a přidáme vlažnou vodu, kvásek, cukr, rozdrobíme droždí a asi po 5 minutách zpracujeme v těsto. Někdo je zvyklý si dělat z droždí zvlášť kvásek, ale já většinou nedělám a postupuji tak, jak jsem napsala. Používám droždí v kostce.

  2. Tekutinu si přidáme dle potřeby, těsto nemám tak hutné jako na chleba, ale je spíš takové, jako na housky nebo knedlíky.

  3. Těsto necháme vykynout, pak vyklopíme z mísy, zpracujeme do bochánku, rozdělíme na 4 díly a ty taky zpracujeme do bochánku. Bochánky vyvalíme na placky o průměru zhruba 18 cm, dáme na plech a necháme vykynout.

  4. Na plechu mám teflonovou fólii nebo použijeme papír na pečení. Na jeden plech se vejdou dvě placky.

  5. Na potření povrchu si na oleji osmahneme prolisovaný nebo nasekaný česnek, restujeme jen chvilku a necháme vychladnout.

  6. Vykynuté chlebové placky velmi opatrně, nejraději pilkovým nožem potřeným olejem na povrchu nařízneme do tvaru mřížky, potřeme olejem s česnekem, posypeme hrubozrnou solí a kmínem, vložíme do předehřáté trouby a upečeme.

Poznámka

Recept na žitný kvásek je tady http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/

Pokud se o něj staráme, tak vydrží dlouho. Já ho mám už přes rok.

Tyto česnekové chlebíky jsem dříve kupovala, ale proč je nezkusit upéct doma :-))

Kdo nemá žitný kvásek a nepočítá s jeho výrobou, tak vynechá a přidá o malinko více droždí a taky vody.

A prásknu na sebe, že jsem měla problém, jak recept pojmenovat :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 19 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Česnekové chlebové placky

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Kimona, tak to raději bez česneku;-):-))

    Odpovědět

  • Kimona Kimona(neregistrovaná)

    a budem se líbat:-8:-D

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Všem děkuji :-K Dnes jsem pekla opět s malou změnou, použila jsem 400 g hladké mouky + 100 g žitné chlebové a zbytek tak, jak je uvedeno v receptu. Doma jsme se shodli, že ty původní jsou lepší, více chlebové. Tyto byly takové více houskové, díky většímu podílu hladké pšeničné mouky, nevím, jak to lépe popsat. Přidala jsem foto na řezu.:-K

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    :-O to je zase něco...:-O:yes::yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • Patricie Patricie

    :yes:Moc pěkné:-D+

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    A ja bez problémov áno...

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Děkuji vám všem za milé komentáře:-K
    Magdalénko, tak bych recept nenazvala, jak navrhuješ, to nééé:-8

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    A čo takto "Maruškine cesnakáčky"? (V zátvorke chlebové placky.)
    Veľmi pekné!

    Odpovědět

  • mneneznas mneneznas

    Merylas - vypadají báječně, ukládám a vyzkouším tohle moje gusto
    :-) bodík

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    ercicka,díky za tip:-!:yes:;-)Merylas,nedráždi:-Dnebo to fakt udělám ještě dnes:yes::-D

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Všem děkuji, budu ráda, jestli vyzkoušíte:-K
    Rebi, Erika Ti už odpověděla, ale klidně zkus třeba i jen s droždím;-) Já dříve kvásek neměla a dělávala jsem to z jakéhokoliv těsta co je vhodný na chleba. Tady jde hlavně o ten tvar a česnek a uvidíš, jak bude chutnat;-) Včera jsem dělala tyhle, rodina je otestovala a schválila, tak jsem měla odvahu je sem vložit:-8

    Odpovědět

  • ercicka ercicka

    rebeka: v niektorych obchodoch maju aj suseny kvasok, mohla by si pouzit ten... napr. v drogerii dm, alebo v obchodakoch v oddeleniach so zdravou vyzivou. myslim, ze bez kvasku to nebude ono, bude to malo "chlebove" .... a este ma napadlo, ze u nas v kauflande (v Nemecku) maju aj tekuty kvasok v 75g sackoch, skus pohladat. :yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    vypadají líp než ty kupované;-):yes:taky je mám moc ráda:-pláká mě to vyzkoušet,jen před tím kváskem mám pořád respekt:-//ale tady to jde "ošulit":-Dale s tím kváskem to asi bude mít jinou(lepší)chuť,že:-?;-)každopádně bod i za parádní fotopostup:yes::-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    :-O:yes::yes::yes:+ Nádhera!

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo