Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kuře na švestkách
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Kuře se švestkami je poměrně oblíbeným jídlem a není se čemu divit. Maso s tímto ovocem je velmi lahodné a vytváří vynikající sladko-kysele-pikantní kombinaci v několika variantách. Inspirujte se jimi.

Kuře na švestkách

Kuře na švestkách má různé podoby. Kuře můžete péct celé, ale také ho naporcovat a péct v pekáčku, obložené švestkami a dalšími ingrediencemi, nebo ho můžete třeba i napíchnout na grilovací jehlu a grilovat. Spojení masa a ovoce je známé odedávna a funguje velmi dobře. Ostatně, vzpomeňte třeba na švestky ve slanině, to je taky lahůdka. Anebo legendární kuře s broskví, retro specialita, na kterou nelze zapomenout! Jemné k jemnému sedí velmi dobře, stejně jako výrazné s jemným, a to je právě kombinace kuřete a švestek!

Pikantní kuře na švestkách

Pokud máte rádi pikantní chutě, vyzkoušejte tuto pekáčkovou podobu, kdy je na rozpůlených vypeckovaných švestkách osolené naporcované kuře, pokapané citronovou šťávou, nebo ještě lépe balsamikem a zasypané kořením gyros. Pokud koření gyros nemáte, snadno ho nahradíte těmito jednotlivými druhy koření: paprika, tymián, rozmarýn, bazalka, pokud máte sušenou cibuli a sušený česnek, přidejte i ty. Jinak se cibule a stroužky česneku na kuře dostanou i tak, i když v rozkrojené podobě, která na drůbež zamíří spolu s a nadrobno pokrájenou feferonkou. Polovinu rozpůlených švestek můžete dát i navrch. Nechte odležet v lednici, ideálně přes noc. K tomuto kouzelně šťavnatému masu s úžasnou šťávičkou můžete podávat rýži i brambory. Pekelně dobře ale prý chutná s lokšemi.

Kuře se sušenými švestkami

Jestli se něco hodí ke kuřeti a švestkám, jsou to mandle, skořice a slanina. Tentokrát budou ve hře kuřecí stehýnka a opět budete při přípravě potřebovat nechat marinované maso odležet, alespoň dvě hodiny. Když pak kuře připravíte na slanince, nebude lahodnosti nic chybět. Po opečení stehýnek přidejte vývar. V tomto receptu jsou sušené švestky, ale když využijete švestičky ze zahrádky, o lahodnost vás to nepřipraví. Jen je přidejte ke kuřeti už na začátku pečení.

Podobným receptem je tento, kdy využíváte kuřecí stehenní řízky nebo prsa. Lákavě kyselo-sladkou kombinaci vytvářejí kromě sušených švestek i hrozinky a citronová šťáva, kterou můžete vyzkoušet nahradit balzamicem. Kromě mandlí hezky křupou i sezamová semínka. Tento recept je velmi sladký, můžete případně dát mnohem méně medu.

Kuře se švestkami na jehle

Kousky kuřecího masa (ideálně kostky ze stehenních řízků) můžete také spolu s kousky švestek nasunout na grilovací jehlu a vyzkoušet tak trochu jinou kombinaci. Tentokrát v duchu Asie. Když pokrm zkombinujete s kuskusem a fazolkami, dostanete velmi zajímavou variantu. Na přípravu budete potřebovat asi 450 g stehenních řízků, 4 švestky, 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky, 2,5cm kousek zázvoru nakrájený na tenounké plátky, 1/4 šálku sójové omáčky tamari (nebo klasické sójové), 2 lžíce medu, šťávu z ¼ citronu, 2 lžíce řepkového oleje, 1/3 hrnku zeleninového vývaru na kuskus a zelené fazolky, 1 hrnek instantního kuskusu, 1 hrnek nakrájených zelených fazolek a 3 lžíce čerstvých bylinek (máta a bazalka).

Tento pokrm si připravte na grilu, který rozpálíte naplno. Připravte si tácek na grilování. Kuřecí stehenní řízky nakrájejte na kostičky. Švestky nakrájejte zhruba na 6-8 plátků. Jednu nakrájenou švestku si nechte na omáčku. Smíchejte česnek, zázvor, sójovku, med, citronovou šťávu a olej. Polovinu směsi nalijte na kuře a nechte ho marinovat v lednici alespoň deset minut (lépe několik hodin).

Kuře a švestky nasuňte na jehly a ty položte na připravenou grilovací misku. Pečte na grilu (nebo v troubě na grilu) čtyři minuty z každé strany na 170 °C, pak dejte misku na dolní rošt a pečte 5 minut. Druhou polovinu marinády dejte do malého hrnce a vařte na mírném ohni, aby se zredukovala. Přidejte zeleninový vývar a nakrájenou švestku a redukujte.

Na kuskus a zelené fazolky přiveďte k varu hrnec s 1 1/4 hrnkem vody. Přidejte zelené fazolky a vařte 2-3 minuty. Měly by nakonec být jasně zelené, pak je prudce zchlaďte v ledové vodě. Připravte instantní kuskus podle návodu a nakonec ho promíchejte s bylinkami a vařenými zelenými fazolkami. Kuřecí jehlu se švestkami podávejte s kuskusem se zelenými fazolkami a omáčkou.

A mimochodem Kuře na švestkách je i koprodukčním francouzsko-německo-belgickým poměrně zdařilým romantickým a velmi dojemným filmem z roku 2011 podle stejnojmenného grafického románu od Marjane Satrapi. Po lahodném jídlu může představovat příjemný literární nebo filmový zákusek.

Zdroje informací:
https://cooking.nytimes.com/recipes/1017684-roast-chickens-with-plums
https://www.thevintagemixer.com/asian-chicken-and-plum-kebabs/

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více