Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Silvestr není jen o chlebíčkách. Další oblíbené pochutiny a recepty na jejich přípravu

Silvestr není jen o chlebíčkách. Další oblíbené pochutiny a recepty na jejich přípravu

Silvestrovský večer tradičně patří sektu a chlebíčkům. Věděli jste, že obložené chlebíčky jsou ryze český vynález a taková naše rarita? Zrodily se tak, že malíř Jan Skramlík, který si nechával při malování donášet občerstvení z vyhlášeného pražského lahůdkářství u Paukertů, chtěl jídlo, které by mohl konzumovat přímo při práci. A tak mu mistr lahůdkář Jan Paukert nechal vyrábět jednohubky. Skramlíkovi ale přišly příliš malé, a tak Paukert vynalezl chlebíček. Veka s vlašským salátem doplněným šunkou, vejcem a sýrem se brzy stala hitem, který si zamiloval i sám prezident Masaryk. Dnes máme vedle šunkové klasiky na salátu rádi třeba vaječné nebo hermelínové chlebíčky, popularitě se těší také roastbeefový nebo lososový chlebíček. V moderních lahůdkářstvích seženete ale i experimentální kousky, například takový řepový chlebíček na tmavém bezlepkovém chlebu už dnes není ničím zvláštním ani nevídaným.

Ale nejen chlebíčky je silvestrovská oslava živa! Na takové pohoštění se hodí jakékoliv drobné jídlo, v zahraničí se mu říká doslova finger food, které mohou hosté konzumovat při konverzaci nebo korzování po místnosti, aniž by se ušpinili. Skvělé jsou například jednoduché pizza šneky nebo párky v župánku, ale potěší také již zmiňované jednohubky s různými pomazánkami. Ani obložená mísa se určitě neztratí, stejně jako rezervní pytlík solených brambůrků. Ale brambůrky si klidně můžete vyrobit i domácí.

Více

1 2 3 4 15 29 42 56

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům