Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 898 kJ / 3 800 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,87 g |
Tuky | 190,64 g |
Vláknina | 14,10 g |
Cholesterol | 1,04 g |
Sodík | 524 mg |
Sůl | 1,80 g |
Sacharidy | 445,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Já to dělám do menších kastrolků (do dvou), vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude.
Krok 2: Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu. Pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků. Třetinu těsta přendáme do mísy od bílkového sněhu a obarvíme kakaem.
Krok 3: Doprostřed formy dáme 1 lžíci kakaového těsta a na ně 2 lžíce světlého těsta. Na světlé těsto dáme opět 1 lžíci tmavého těsta a na ně 2 lžíce světlého těsta. Tento postup opakujeme do vypotřebování obou těst.
Krok 4: Těsto dáváme lžící pořád na jedno místo - doprostřed formy, do stran se rozlévá samo. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi hodinu (zkoušíme špejlí). Upečený korpus necháme vychladnout.
Krok 5: Je-li korpus po upečení vyboulený, položíme na ještě teplý prkénko nebo rovný plech a na chvíli zatížíme. Povrch se krásně srovná.
Krok 6: Dvakrát rozřízneme aby jsme měli tři platky (celkem jich bude 6 z obou kastrůlků), vždy pomažeme marmeládou a krémem a dáme další plát.
Krok 7: Pak pomažeme i ze strany a nalepíme kousky natrhané čokolády (já ji rozpustím a naliji na bublinky z bomboniery) podle fantazie dozdobíme.
Zveřejněno 20. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pařez
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gpJG
Moje poznámka
Pařez
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gpJG
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 2 hodinami
Květák bez smažení
Přidáno před 5 hodinami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 8 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 13 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 14 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sněhový rybízový koláč
upavla před 2 hodinami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 3 hodinami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 6 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 6 hodinami
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 7 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 7 hodinami
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 8 hodinami
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 10 hodinami
Kuřecí stehna po provensálsku
E. J. K. před 11 hodinami
Tématické fráze:
dort pařez postup,
pařez,
dort parez,
dort pařez zdobení,
prášek pařez,
dort parez recept,
recept na špecle,
korpus na pařez,
korpus na dort pařez,
pařez recept,
recept pařez,
prsíčka pařez,
zdobení pařezů,
narozeninové dorty pařez,
dort 3d pařez,
jak udělat dort pařez,
dorty k narozeninám parez,
pařez prášek,
zdobení dortu pařez,
vyboulený korpus
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
olej,
voda,
prášek kakaový,
smetana zakysaná,
šlehačka ke šlehání,
ztužovač,
cukr vanilkový,
marmeláda,
čokoláda,
hmota modelovací
Komentáře (9)