Domácí šunka z vepřového plecka

ka.bednarkova Kuchařka: ka.bednarkova

Studená kuchyně 24 názorů

Suroviny

1 kg Vepřového plecka
2 lžičky PRAGANDY
1 lžička soli
1 dcl vody
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové plecko si nakrájíme na kostičky ( ani ne na malé ani ne na moc velké ).

  2. Kostičky smícháme s PRAGANDOU, se solí a vodou.

  3. Hněteme zhruba půl hodiny v kuchyňském robotu nebo promačkáváme ručně.

  4. Po uhnětení dáme do chladu na 24 hodin.

  5. Druhý den plníme buď do šunkovaru, nebo můžeme silně vmačkat do tlačenkového sáčku.

  6. Takto připravené "vaříme" ve větším hrnci, aby se do něho šunka ponořila celá na 1,5 - 2 hodiny. Hlídáme si však stupně. Voda se musí pohybovat kolem 70 - 80 stupni. ( Nesmí dojít k varu!).

  7. "Uvařenou" šunku vytáhneme na talíř a necháme vychladit. Poté se šunka může konzumovat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí šunka z vepřového plecka

  • Milan P. Milan P.

    Souhlasím s panem Tomem.Lidé odsuzují Pragandu, ale vůbec jim nevadí že ji konzumují v sýrech, uzeninách, jogurtech a vůbec v 90% vyrobených uzenin.Jinak glutamany, jsou zvýrazňovači chuti , tak že i v hotových jídlech, polévkách.Kdo chce ať si je dá , nebo naopak.
    Zdraví Vás Milan P.

    Odpovědět

  • evcae evcae

    Bylo mi doporuceno pridat mlete maso, ab byly co nejmensi dirky a dutiny

    Odpovědět

  • golfik golfik

    Dobrý den,dělal jsem už dom.šunku po čtvrté a těď naposledy těžký propadák.Vše jsem dělal dle pokynů zkušených,ale ouha,šunka se drolí je suchá jak troud po dvou hod.vař.trochu syrová(musel jsem ji znovu zabalit a dovařit.Po uvaření z ní vyteklo mnoho vody,po druhém znovu.Prostě se stala někde chyba.Musím přiznat,že jsem použil vepř.maso z kýty,jestli je to tím.Pragandu nepoužívám,dávám dvě žlíce soli a jednu práš.cukru na kilo.:-O:-8

    Odpovědět

  • janatka:Děkuji za foto. :-)

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Tak jsme také vyzkoušely dom.šunku.:-pMám také malinké mezírky,ale na chuti to neubralo,byla to nová zkušenost vyzkoušet něco jiného.Jinak nám chutnala.;-)Pragandu jsem nepoužila.

    Odpovědět

  • Tom Tom(neregistrovaný)

    Majka8: Já mám za to, že řeznická sůl a praganda je to samé. Na pytlíku je napsáno: Praganda - řeznická solící nakládací směs. V obsahu nejsou dusičnany ale dusitany. Obsah pragandy je 98% kuchyňská jedlá sůl, obsah dusitanu sodného max 0,3%, dextroza a škrobový sirup. Někde jsem četl článek o tom, že když se nakládá maso na uzení, tak při naložení do normální soli na cca 6 - 8 týdnů vznikne v mase daleko víc svinstva než když je to naložené 10 - 14 dní v pragandě. Kdybych chvíli hledal, asi bych to našel.

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Tom:Tome já opravdu začala doma experimentovat se vším možným,jezdím si několik km do statku pro mléko,vypěstuju na chalupě co se dá,takže už i kečup tvořím;-)S SNAŽÍM SE VYVAROVAT TĚCH ŠMEJDŮ CO SE PRODÁVAJÍ:-//Jeden dotaz bych ale měla,dozvěděla jsem se,že je řeznická sůl bez dusičnanů a Praganda je něco jiného,tak nevím,net jsem prohlédla,jenže jsem s toho jelen:-O

    Odpovědět

  • Tom Tom(neregistrovaný)

    Majka8: Však jsem psal, ať to neberete na sebe. Byl to příklad. Několikrát jsem se s tím setkal. Někdo se prsil, jak si doma dělá vlastní a zdravý např. sirup. Chlubil se jak je bez éček, ale že pak pozře něco jako kupovaná ketchup, nebo mleté párky a bůh ví co, to už mu nevadilo. Pokud tedy tvoříte svoje produkty ve velkém, jsem rád a držím palce. Taky tvoříme. Ale narovinu říkám, i když jsem nechal maso nakrájené na kostičky jen v obyč soli téměř 5 dní, šunka neměla barvu ani dobrou chuť. Čili troška pragandy to vyřeší.
    Tak se nezlobte, že jsem se před tím tak rozepsal. Klidně si můžeme po meilu vyměnit zkušenosti.;-)

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Tom:Nebudete věřit,ale opravdu i sýry jsem se naučila dělat doma,paštiky taky,vepřová konzerva doma zavařená nemá chybu.Když nevíte,tak se raději nerozepisujte:-//Domácí šunka šedá:-?Kde jste na to přišel:-O

    Odpovědět

  • Kája Kája(neregistrovaná)

    Dnes mi přišel šunkovar, tak zkusím jejich recept http://www.domaci-sunkovar.cz/recept-na-domaci-sun..., ale i řezník mi říkal, že aspoň trošku pragandy je nutnost. Prý ani ne pro barvu, ale pro chuť.
    No uvidíme. Napíšu pak, jak to dopadlo
    Šunce zdar :yes:

    Odpovědět

  • Tom Tom(neregistrovaný)

    Majka8: Hrozně se mi líbí, když někdo píše, že pragandu ne, protože je to chemie. Potom se však zjistí, že dotyčný zbožňuje tavené sýry, paštiky typu májka, vepřové konzervy a kdo ví co. A přitom tyhle sajrajty mají daleko více rychlosoli a k tomu ještě pořádnou dávku ruzných šmakulád. Tak že si dejte taveňáka plnýho tavných rychlosolí a zakousněte ho vaši vinikající domácí šedou zdravou šunkou.
    Neberte to na sebe a hlavně ve slzém. Je to příklad z praxe. ;-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    ivulinka: děkuji za radu.

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Šunka se povedla podle návodu je opravdu dobrá,jen jsem tam přidala stroužek česneku,Pragandu nedoporučuji,našla jsem si na netu samé negativní příspěvky,je pravda,že ze soli je k rychlému spotřebování,ale tak to je bez chemie.Mrkněte na net,chtěla jsem si ji objednat,ale diskuze mně přesvědčila,že to není zdravé,nejsem zas tak cimprlich,ale proto jsem do šunkovaru šla,chtěla jsem poctivou šunku bez těch hnusných éček a konzervantů.

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Lenka: zkus se zeptat v drogerii,myslím si, že ji manžel kupuje zrovna tam;-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Chci se zeptat, kde mohu koupit Pragandu?

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: řeznická nakládací sůl řeznická solící nakládací směs řeznická nakládací solící směs domaci sumka řeznická nakládací solící směs domácí šunka bez pragandy řeznicka sul kde koupit kde koupit pragandu řeznická sůl domácí sunka recept řeznická sůl praganda domaci sunka s pragandou domácí šunka kde koupit reznickou sul recept na domácí šunku zavarena sunka paštika ze šunkovaru domaci sunka se syrem kde koupit řeznickou nakladací sůl řeznická solící směs

Zapomněl/a jsem heslo