Zavařené vepřové ve vlastní šťávě

rimanka Kuchař: rimanka

3 sklenice Zavařeniny 13 názorů

Suroviny

2 kila bůčku
2,4 dkg soli Praganda (komu vadí Praganda, dá obyčejnou sůl, protože dle recenzí Pragandu může dát jen vůl :-))
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Syrové maso nakrájet na kostky, smíchat v misce se solí Praganda.

  2. Napěchovat do sklenic 3 cm pod okraj, uzavřít víčkem.

  3. Dát do hrnce s horkou vodou, voda má sahat přes víčko.

  4. Vařit 2 hodiny, odpařenou vodu dolívat.

  5. Druhý den povařit ještě 1 hodinu.

  6. Toto maso jsem vyzkoušela, protože jsem si myslela, že bude chutnat jako vepřová konzerva a že maso bude tak měkké a sypké. Takto zavařené maso je jistě výborné, ale jako konzerva vepřového nechutná, chutná spíše jako pečený bůček. Je velmi měkké, ale rozhodně ne rozsýpající se. Proto ti, kteří od něj očekávají konzervu jako já, budou zklamáni.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 210 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zavařené vepřové ve vlastní šťávě

  • Jedlik57 Jedlik57

    Ohledně té pragandy - někde jsem četl, že potlačuje vznik botulotoxinu. To bude asi ten důvod proč ano.

    Odpovědět

  • Renna Renna

    praganda je zbytečná chemie , stačí sůl
    :-)

    Odpovědět

  • phansen phansen

    Dělám to spoustu let a na dno dávám kousek kůže, která se rozvaří a hezky to spojí. Ale té soli je tady v tomto receptu zoufale málo, mám léty vyzkoušeno 18 gr na 1 kg masa. Neřeším Pragandu, kdo se bojí tak si dá čistou sůl s cukrem. <3

    Odpovědět

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    pavelk:
    Myslím, že nemusí nikdo zůstat u zeleniny když nechce dát do masa Pragandu. Také jsem dělala maso ve vlastní šťávě a místo rychlosoli jsem dala sůl mořskou (může být i obyčejná):-) a smíchala jsem ji s moučkovým cukrem. Maso zůstalo ve sklenici růžové.

    Odpovědět

  • pavelk pavelk

    Pragandy nebo soli(2,4 dkg/2 kg masa) je na 2 kg masa málo. Dává se 2 dkg/1 kg masa. Jinak těm, co mají výhrady na Pragandu, musí jíst jen zeleninu vypěstovanou doma na zahrádce.:-S

    Odpovědět

  • romana romana(neregistrovaná)

    Já to dělám úplně jinak.Nakrájím maso na kousky a osolím obyčejnou solí,opepřím,okmínuju a dám péct na hodinku do trouby.Až maso vychladne,dám do sklenic i s vypečeným tukem a zavařuju půl hodinky na 100.Chutná výborně.

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk(neregistrovaný)

    ...přesně takto zavařuji vepřové spoustu let, jen do velké zavařovačky dávám navrch dvě PL vody aby se udělal sůsek(do menší jednu). Používám jak rychlosůl, tak obyč sůl a je to pravá chuť "vepřového ve vlastní šťávě". Nechápu tu poznámku "ale jako konzerva vepřového nechutná, chutná spíše jako pečený bůček" - asi si nikdy pořádnou vepřovku nejedla. Rychlosůl se dává do všech uzenin (vč. šunky), které se prodávají a prodávali za komunistů i první republiky, kvůli tomu, že maso zůstane růžovější - nikomu to nevadí a nevadilo.:-?

    Odpovědět

  • qwert qwert(neregistrovaný)

    Určitě bez Pragandy (není smysluplný důvod).
    Voda stačí do 3/4 sklenice (ne nad víčko).
    Opravdu rozsýpající se maso je maso z vývaru, a to není na jídlo.
    Takto připravené maso ve vlastní šťávě je delikatesa.
    http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=154327

    Odpovědět

  • honauerová dana honauerová dana(neregistrovaná)

    Koloděj:souhlasím domácí je domácí a bez pragandy chemie pryč:-))

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Koloděj: Hledám tady recepty na zavařování masa a nestačím se divit, totálně mě pčekvapilo, že si někdo dobrovolně dává do vlastního výrobku rychlosůl. Já se už druhý den patlám se zabiječkou, abych to měla domácí, nečekala jsem recepty s rychlosolí:-O

    Odpovědět

  • Koloděj Koloděj(neregistrovaný)

    Všude Praganda! Proboha živého! Proč si do dobrot, co si děláte doma, dobrovolně cpete tu chemii?! Tohle nepochopím. Doma se se zavařováním dělám ne abych ušetřil, ale abych si pochutnal a necpal do sebe svinstva, co nám servírují výrobci. Tak holt maso nebude růžové, ale nebude o nic méně chutné:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Dobrý nápad, určitě také využiji. Jen já jsem neměla vodu přes víčko, když jsem zavařovala bůček, nikde jsem to nečetla, až dnes vidím tady ten recept.:-p

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Je to vynikající polotovar i masíčko jen tak na chleba s okurkem. Dávám první bodík, protože tento recept znám a mohu jenom doporučit:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: vepřové ve vlastní šťáve domácí vepřové ve vlastní štávě zavařené maso ve vlastní štávě vepřové maso ve vlastní šťávě domácí vepřové maso ve vlastní šťávě vepřové ve vlastní šťávě recept zavařený bůček domácí zavařené vepřové maso domácí zavařené maso vepřové maso ve vlastní šťávě recept vepřové ve vlastní štavě, domácí vepřová konzerva vařená ve sklenici vepřové ve vlastní šťávě - recepty doma zavařené vepřové konzervy vepřové ve vlastní šťávě recepty domácí maso ve vlastní šťávě vepřové maso na stáve vepřové ve vlastní šťávě domácí zavařené vepřové maso buček ve vlastní štavě

Zapomněl/a jsem heslo