Suroviny
Porce: Podle velikosti nakrájených porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 26 898 kJ / 6 429 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,92 g |
Tuky | 276,80 g |
Vláknina | 16,55 g |
Cholesterol | 838 mg |
Sodík | 6,87 g |
Sůl | 0,52 g |
Sacharidy | 893,22 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve uděláme krém. Z mléka nalijeme malé množství do hrnečku, rozmícháme v něm mouku, bramborovou moučku, moučkový cukr a vanilkový cukr. Vlijeme do vařícího mléka a za stálého míchání uvaříme hustou kaši a dáme vychladnout. Než kaše vychladne, nakrájíme máslo na malé kousky, aby povolilo. Přidáme ho do studené kaše a mixérem rozmixujeme.
Krok 2: Pak připravíme ořechovou náplň. Ořechy po částech nasekáme nožem na malé kousky a dáme do misky. Máslo, moučkový cukr a med dáme do malého kastrůlku a pomalu rozehřejeme, aby se vše spojilo, vsypeme nasekané ořechy a promícháme.
Krok 3: Do mísy přesejeme moučkový cukr, přidáme trochu mouky, med, vejce a našleháme do hladkého krému. Lžíci mléka ohřejeme pomalu v malé mističce v mikrovlnné troubě, vsypeme do něj sodu a rozmícháme. Vlijeme do těsta, přidáme perníkové koření a zbytek mouky a uděláme těsto, buď v robotu, nebo ručně. Ustřihneme tři kusy pečícího papíru, pekáč po stranách a uprostřed vymažeme tukem, přilepíme papír, dáme polovičku těsta do středu pekáče a pomoučněnou rukou rozmačkáme po celém pekáčku. Těsto jemně posypeme moukou a uhladíme válečkem (nemáme-li, tak kulatou skleničkou). Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C ,25 minut jemně dozlatova.
Krok 4: Po upečení vytáhne i s papírem z pekáče, pekáč omyjeme, zase přilepíme pečící papír, těsto rozmačkáme, uhladíme a nasypeme na něj ořechovou náplň a rovnoměrně uhladíme. Dáme péct na 25-30 minut dozlatova. Těsto z pekáče vytáhneme i s pečícím papírem, pekáč omyjeme pečící papír dáme do pekáčku, tentokrát ho nevymažeme dáme do něj první upečený plát, na něj dáme všechen krém, přitiskneme na krém druhý plát s ořechy na vrchu, přikryjeme pečícím papírem, na který dáme prkénko a závaží a dáme do lednice proležet, až druhý den krájíme.
Zveřejněno 8. 11. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ořechový medovník pražáka Péti Nováka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q4N7
Moje poznámka
Ořechový medovník pražáka Péti Nováka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q4N7
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Chlupaté knedlíky z cukety
Přidáno před 3 hodinami
Restovaná směs lilků se zeleninou
Přidáno před 4 hodinami
Nepečený jahodový dortík
Přidáno před 5 hodinami
Vrabec moravskočeský
Přidáno před 19 hodinami
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno 14. 7. 2025 06:30:03
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
cherst před 34 minutami
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
LucieZKoprivnice před 1 hodinou
Žampionový guláš s cuketou
Slavista62 před 3 hodinami
Pečený tvaroh s rybízem nebo jiným ovocem
Velkymlsoun před 4 hodinami
Kuřecí špízy
Renata1988 před 10 hodinami
Kuře neskutečně dobré
Adrienalis před 12 hodinami
Žampiony - snadno a rychle
Kajkajak před 12 hodinami
Meruňkový koláč výborný
Ennia před 17 hodinami
Hovězí na divoko pro pamětníky
wolfboss před 18 hodinami
Rajčatovo-okurkový salát s mátou
Dasaja před 21 hodinami
Tématické fráze:
medovník recept,
rychly ořechovy medovník,
recept na medovník,
medovník s pernikova mouka,
recepty na medovník,
recepty medovník,
recept medovník
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
koření do perníku,
med tekutý,
mléko,
soda jedlá,
ořechy,
máslo,
cukr moučkový,
med,
mléko plnotučné,
cukr moučkový,
mouka hladká,
moučka bramborová,
cukr vanilkový,
máslo
Komentáře (1)