Moravský cibulář
Světlejší pšenično-žitný kváskový chleba je voňavý smaženou cibulí a vhodný jako příloha ke guláši nebo na jakékoliv grilování. Bude-li při grilu společnost větší, vytvarujte určitě dva menší bochníčky – dají se jíst i suché.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 925 kJ / 2 133 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,76 g |
Tuky | 25,61 g |
Vláknina | 29,31 g |
Cholesterol | 16 mg |
Sodík | 492 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 400,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny na rozkvas spolu dobře zamícháme, mísu zakryjeme a necháme vykvasit (cca 10-12 hodin).
Krok 2: Před přípravou těsta cibule na náplň nakrájíme a osmažíme na sádle. Lehce ji osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
Krok 3: K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Smaženou cibuli můžeme do těsta vmíchat také, bude v něm rovnoměrně rozptýlená. Ale můžeme ji prozatím nechat stranou a upéct chleba rolovaný, jako je na fotografii.
Krok 4: Uhnětené těsto necháme nakynout. Pak ho vyškrábneme na pomoučněný stůl a vytvarujeme ho.
Krok 5: Je-li cibule zamíchaná v těstě, uděláme bochník tak, jak jsme zvyklí a necháme ho nakynout v ošatce. Pokud ještě leží bokem, rozdělíme těsto na dvě části a z každé uděláme bulku.
Krok 6: Obě pak rozválíme do nevelkých oválů, rozdělíme na ně smaženou cibuli se sádlem a rozetřeme je téměř po celé ploše těsta (kromě okrajů). Placky těsta svineme do rolády, okraje jim můžeme lehce seštípnout a zároveň podhrnout pod „prdelku“ bochníčku.
Krok 7: Oba bochníčky dáme kynout rovnou na plech s pečícím papírem nebo fólií vedle sebe. Papír mezi nimi můžeme zdvihnout do výšky, aby se bochníčky neslepily a celý plech vsuneme kynout do igelitového pytle.
Krok 8: Nakynuté chleby postříkáme vodou, můžeme je podélně rozříznout žiletkou (při pečení se pak otevřou a celým bytem to zavoní) a dáme upéct do vyhřáté trouby (220°C/30-35 min).
Zveřejněno 20. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Moravský cibulář
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2k75P
Moje poznámka
Moravský cibulář
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2k75P
Nejnovější recepty
Cuketová bábovka
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové výpečky pánů z Hradce
Přidáno před 16 hodinami
Šlehačková ovocná bublanina
Přidáno před 16 hodinami
Dortík s pudinkovým krémem
Přidáno před 19 hodinami
Cuketové placky s koprovým dipem
Přidáno 25. 6. 2025 18:04
Cuketové muffiny s citronem
Přidáno 25. 6. 2025 14:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduchý chléb pro začátečníky (tmavý)
JARDAPA před 8 hodinami
Dršťková polévka I
Darwin před 9 hodinami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
ancciexo před 9 hodinami
Fofr bublanina
Barbora0431 před 10 hodinami
Ruské vejce
Ivyjg před 11 hodinami
Kolínkoto
Krenaroman před 11 hodinami
Škvarkové pagáčky
kubicova.maja před 11 hodinami
Sněhový rybízový koláč
ProchazkovaAndela před 12 hodinami
Hermelínový salát (nejen) s jahodami
Dasaja před 12 hodinami
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
syrovátka,
mouka chlebová pšeničná,
mouka hladká,
kmín drcený,
sůl,
sádlo,
cibule,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (3)