Listové těsto na trubičky
Listové těsto na trubičky je ideální pro přípravu lehkých, křupavých dezertů plněných šlehačkou, krémem či jinými lahodnými náplněmi. Díky vrstvené struktuře a máslové chuti jsou trubičky neodolatelnou pochoutkou.
Postup přípravy
Do mísy robotu prosejeme 25 g mouky. Na ni dáme na kostky nakrájený tuk. Zasypeme zbylou moukou. Vymícháme jemnou tukovou směs nejpomalejším mícháním hákem. Krok 2: V míse necháme asi 1 lžíci tukové směsi.To je tolik, co nám zbyde na stěnách a dnu mísy, po vybrání tukánku. Tukánek vybereme na moukou posypaný papír na pečení a urovnáme do čtverce 20x20 cm. Dáme do lednice chladit. Krok 3: Vodánek :
Prosejeme 200 g hladké, 50 g hrubé mouky a sůl. Přidáme do mísy kde se mísil tukánek. Přilijeme vodu, žloutek a jednu lžičku octa. Necháme pomalu smísit. Těsto musí být hebké a pružné. Krok 4: Těsto vybereme na pomoučený vál, povrch nařežeme nožem do kříže, přikryjeme mísou a necháme 15 minut odpočívat. Krok 5: Těsto vyválíme do čtverce. Do středu šikmo vložíme tukánek z lednice a přehneme přes něj cípy těsta, až bude tukánek celý zabalený. Uložíme do sáčku a necháme chladit cca 15 minut. Krok 6: Odpočinuté těsto vyválíme na 40x40 cm a přeložíme na třetiny. Zabalené dáme chladit. Krok 7: 2. válení vyválíme 40x40 a znovu složíme, na tři třetiny. Zabalené dáme chladit. Krok 8: 3. válení, vyválíme na 60x60 cm a složíme pravou stranu těsta na půl, levou stranu těsta na půl a zavřeme jako knihu. Zabalené dáme chladit. Krok 9: 4. válení, pravá strana na půl, levá strana na půl a ty složené půlky zavřeme jako knihu. Stejné, jako třetí válení. Krok 10: Těsto rozdělíme na dvě poloviny, zabalíme do igelitu a dáme chladit do druhého dne. Krok 11: Vychlazené těsto vyválíme na 3-4 mm, nařežeme z něj pruhy 3 cm široké a 15-20 cm dlouhé. Navineme na připravené kovové trubičky, uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Krok 12: Navinuté je pomašlujeme vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15-18 minut (každá trouba peče jinak). Krok 13: Jdou velice lehce sundat, ještě horké, pomocí ručníku a utěrky.
Zveřejněno 6. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Listové těsto na trubičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J676J
Moje poznámka
Listové těsto na trubičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J676J
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 3 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 17 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 18 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 18 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 18 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 2 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 3 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 4 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 19 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 20 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 22 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 23 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka 15. 6. 2025 11:36
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo 15. 6. 2025 11:05
Ražniči v zapékací misce
Valis 15. 6. 2025 10:50
Suroviny:
tuk,
mouka hladká,
žloutek,
mouka hrubá,
mouka hladká,
voda,
sůl,
ocet,
vejce
Komentáře (4)
A pudinkovým krémem máš na mysli máslový krém nastavený uvařeným pudinkem?
Nechtěla jsem tomu věřit, ani já! Všechny jiné byly na druhý den osušené a tvrdé. A to jsem vyzkoušela, snad všechny recepty na listové těsto. Vždy to seschlo, nebo změnilo chuť, nebo to bylo tvrdé. Jdu zítra péct se sněhem už mám od rána rozdělané těsto.