

Voňavý bylinkový králík s bílým vínkem
Suroviny 4 porce
- 4 králičí díly
- sůl
- 1 lžička celého kmínu
- 2 snítky čerstvého tymiánu (sušený 1 lžička)
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu (sušeného 1/2 lžičky)
- 2 lžíce oleje
- 4 žluté cibule
- 2 dcl bílého suchého vína
- voda na podlití
- 1-2 lžíce hladké mouky
Postup přípravy receptu
Králičí maso očistíme, omyjeme a zlehka osušíme.
Maso osolíme, posypeme kmínem, proložíme bylinkami, pokapeme olejem a necháme nejlépe přes noc odležet do chladna - stačí i jen pár hodin.
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Odpočaté maso si vložíme do pekáčku, obložíme jen nahrubo nakrájenou cibulí a nezakrytý pekáček vložíme do vyhřáté trouby.
Maso necháme v troubě do zatáhnutí (zešednutí) a podlijeme jej horkou vodou (do 2/3 výšky masa).
Přilijeme ještě 1 dcl vína. Králičí díly pečeme tzv. masem dolů, aby zůstalo po upečení krásně šťavnaté.
Troubu ztlumíme na 175 - 180°C, pekáček přikryjeme poklicí a pečeme do změknutí 1 - 1 a 1/2 hod. Maso během pečení přeléváme vypečenou šťávou, popř. lehce podléváme vodou a ze stěn pekáčku seškrabujeme do šťávy přípečky (pro lepší barvu výsledné šťávy).
Maso asi 15 min. před dopečením otočíme masem nahoru a necháme ho bez poklice dojít do barvy.
Měkké maso vyjmeme stranou na talíř a uchováváme v teple.
Pekáček se šťávou vložíme zpět do trouby, vypečeme ji na tuk, zasypeme moukou, pečlivě restujeme a podlijeme vodou (studenou). Vše dobře metličkou prošleháme, a necháme v troubě asi 15 min. "provařit".
Poté do šťávy oškrábeme přípečky ze stěn pekáčku a šťávu přecedíme přes jemný cedník do kastrolu.
Do šťávy přilijeme zbytek vína, dle chuti jí dosolíme a můžeme přidat pár lístků použitých bylinek. Necháme jí ještě 5 - 10 min. pomalu provářet, aby se nám vytvořil glanc.
Ke králíkovi se hodí bramborové knedlíky i vařené brambory.
Já jsem podávala s bram. knedlíky a tymiánovým zelím.
Poznámka od kuchařky
Králičí maso máme moc rádi a protože máme přístup k domácímu chovu, tak je rádi přizpůsobujeme našim chutím.
Já jsem ke králíkovi přidala i kus bůčku, jelikož jel manžel na pár dní pryč, tak aby měl něco s sebou a já nemusela péct nadvakrát.
Recept na tymiánové zelí je tady http://www.toprecepty.cz/recept/23850-tymianove-ze....
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Voňavý bylinkový králík s bílým vínkem
-
Skvělá úprava králíka! Kvůli prckovi jsem vynechala víno a i bez něho to byla mňamka! Určitě jsem nevařila naposled
-
Upečeno, doplněno o brusinky a "sežráno" (snězeno je hodně slabé slovo, takle rychle mizet jídlo jsem snad ještě neviděla
) Výborné, dávám plus bod.
-
magdalenka: tak, tak, svatá pravda
-
BILKOVAI: jedna z najšikovnejších a najmilších...
-
To mi uniklo.
Krásné barevné foto a o chuti nelze pochybovat
Budu muset zabrouzdat na Mirčiny recepty. Moc ráda jsem podle nich vařila. Je jedna z nejlepších kuchařek Topaček.Nebo možná nejlepší?
Velká škoda, že už sem vůbec nechodí
-
no tak to je teda nádhera, a ten knedlíček ten teda je
. Hned bych dala s chutí
-
Mirečko krásný recept a ty fotky
+
-
Mňááám
-
Děkuju vám za milé komentíky....
.
-
Krásná fotka i rcp
+
-
super receptík, už se těším, až zas dostanu králíka
-
Miruš
moc fajn recept
+11
nádherně prezentovaný
-
Máš moc krásné všechny recepty, koukala jsem teď na vše od tebe,písla jsem Ti něco k rybičce,
jši moc šikovná a máš krásnou úpravu všeho
-
mirco,
Ty kdybys měla restauraci, tak tam stojí lidé fronty
. Nádhera
+
-
jedním slovem krása+1