Voňavý bylinkový králík s bílým vínkem

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: 2 hodiny 4 porce Jiné maso 21 názorů

Suroviny

4 králičí díly
sůl
1 lžička celého kmínu
2 snítky čerstvého tymiánu (sušený 1 lžička)
1 snítka čerstvého rozmarýnu (sušeného 1/2 lžičky)
2 lžíce oleje
4 žluté cibule
2 dcl bílého suchého vína
voda na podlití
1-2 lžíce hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 30 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Králičí maso očistíme, omyjeme a zlehka osušíme.

  2. Maso osolíme, posypeme kmínem, proložíme bylinkami, pokapeme olejem a necháme nejlépe přes noc odležet do chladna - stačí i jen pár hodin.

  3. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Odpočaté maso si vložíme do pekáčku, obložíme jen nahrubo nakrájenou cibulí a nezakrytý pekáček vložíme do vyhřáté trouby.

  4. Maso necháme v troubě do zatáhnutí (zešednutí) a podlijeme jej horkou vodou (do 2/3 výšky masa).

  5. Přilijeme ještě 1 dcl vína. Králičí díly pečeme tzv. masem dolů, aby zůstalo po upečení krásně šťavnaté.

  6. Troubu ztlumíme na 175 - 180°C, pekáček přikryjeme poklicí a pečeme do změknutí 1 - 1 a 1/2 hod. Maso během pečení přeléváme vypečenou šťávou, popř. lehce podléváme vodou a ze stěn pekáčku seškrabujeme do šťávy přípečky (pro lepší barvu výsledné šťávy).

  7. Maso asi 15 min. před dopečením otočíme masem nahoru a necháme ho bez poklice dojít do barvy.

  8. Měkké maso vyjmeme stranou na talíř a uchováváme v teple.

  9. Pekáček se šťávou vložíme zpět do trouby, vypečeme ji na tuk, zasypeme moukou, pečlivě restujeme a podlijeme vodou (studenou). Vše dobře metličkou prošleháme, a necháme v troubě asi 15 min. "provařit".

  10. Poté do šťávy oškrábeme přípečky ze stěn pekáčku a šťávu přecedíme přes jemný cedník do kastrolu.

  11. Do šťávy přilijeme zbytek vína, dle chuti jí dosolíme a můžeme přidat pár lístků použitých bylinek. Necháme jí ještě 5 - 10 min. pomalu provářet, aby se nám vytvořil glanc.

    Ke králíkovi se hodí bramborové knedlíky i vařené brambory.
    Já jsem podávala s bram. knedlíky a tymiánovým zelím.

Poznámka

Králičí maso máme moc rádi a protože máme přístup k domácímu chovu, tak je rádi přizpůsobujeme našim chutím.

Já jsem ke králíkovi přidala i kus bůčku, jelikož jel manžel na pár dní pryč, tak aby měl něco s sebou a já nemusela péct nadvakrát.

Recept na tymiánové zelí je tady http://www.toprecepty.cz/recept/23850-tymianove-ze....

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 424 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Voňavý bylinkový králík s bílým vínkem

  • mekkejla mekkejla

    Skvělá úprava králíka! Kvůli prckovi jsem vynechala víno a i bez něho to byla mňamka! Určitě jsem nevařila naposled ;-)

    Odpovědět

  • Ewik84 Ewik84

    Upečeno, doplněno o brusinky a "sežráno" (snězeno je hodně slabé slovo, takle rychle mizet jídlo jsem snad ještě neviděla :-D) Výborné, dávám plus bod.;-)

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    magdalenka: tak, tak, svatá pravda;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    BILKOVAI: jedna z najšikovnejších a najmilších...

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    To mi uniklo.:-O Krásné barevné foto a o chuti nelze pochybovat:-p:-p:-*:yes: Budu muset zabrouzdat na Mirčiny recepty. Moc ráda jsem podle nich vařila. Je jedna z nejlepších kuchařek Topaček.Nebo možná nejlepší?;-) :-K Velká škoda, že už sem vůbec nechodí;-(

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    no tak to je teda nádhera, a ten knedlíček ten teda je:-!:yes::yes:. Hned bych dala s chutí:yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-K:-KMirečko krásný recept a ty fotky:-O:yes::yes:+

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Mňááám :-p

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Děkuju vám za milé komentíky....:-K.

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    Krásná fotka i rcp:-);-):yes:+

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p super receptík, už se těším, až zas dostanu králíka:yes::-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Miruš;-)moc fajn recept:-p+11:yes:nádherně prezentovaný:-K:yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Máš moc krásné všechny recepty, koukala jsem teď na vše od tebe,písla jsem Ti něco k rybičce,:-K jši moc šikovná a máš krásnou úpravu všeho:-K:-O;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    mirco,:-) Ty kdybys měla restauraci, tak tam stojí lidé fronty:-). Nádhera:yes:+

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    :-pjedním slovem krása+1:yes::yes::yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: kralik na bylinkach pečený králík na bylinkách králík s bylinkami králík na bílém víně vínkem králík s bůčkem na bílém víně pečený králík s bílým vínem jak udělat šťávu ke kralikovi bylinky na králíka šťáva ke králíkovi recepty na králici hřbet bramborovy knedlik a cervene zeli pečený králík s bílým zelím králík bylinky omáčka jsem čerstvý,odpočatý kralik na stave štáva pod králíka šťáva na kralika králík s bilynkami fotka kralika recepty s bílým vínem

Zapomněl/a jsem heslo