Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listový špenát na talíři: Oblíbená šťavnatá zelenina chutná velmi dobře a dá se připravit na mnoho způsobů
Zdroj: Pixabay

Špenát je ceněný díky vysoké výživné hodnotě - zřejmě se jedná o naši nejvýznamnější listovou zeleninu. Jeho chuť je příjemná a jemná, proto ho můžeme zařazovat do jídelníčku často a pochutnají si na něm i děti. Stačí vybrat ty správné recepty.

Přes zimu často sáhneme po špenátu mraženém, ale běžně bývá dostupný i špenát čerstvý. Jeho listy můžeme konzumovat syrové - hodí se ke zdobení různých jídel a jsou vhodné do salátů. Pokud se rozhodneme pro jejich tepelnou úpravu, ideální je pouze krátké vaření v páře, aby si špenát uchoval co nejvíce vitamínů. Syrový špenát lze používat i ve formě šťáv nebo přidávat do smoothie.

Listový špenát v našem jídelníčku

Špenát se vyznačuje velmi nízkým obsahem kalorií (22 kcal na 100 g), ale současně má dostatek vitaminů a minerálů (vitamin A, C, kyselina listová, železo, hořčík). Vitamín C, který je v něm obsažený, zlepšuje vstřebatelnost železa. Pravidelná konzumace špenátu má pozitivní vliv na zrak, a z tohoto důvodu se doporučuje lidem nad 50 let, dále pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Nejchutnější špenátová jídla

Špenát je skvělý k zapékání, výborně chutná společně s bramborovými plátky, vejci a sýrem. Oblíbený je v kombinaci s kuřecím masem, můžeme k němu podávat gnocchi a sýrovou omáčku. Obvykle ho dochucujeme třeným česnekem. Většina úprav špenátu je velmi rychlá. A je už na nás, jestli zvolíme klasický pokrm s bramborami nebo knedlíkem, či některou specialitu z nabídky našeho receptáře.

Slané koláče, muffiny nebo pizza se špenátem

Mražený špenát je nejlepší mít stále v zásobě, ale čerstvý listový si kupujeme vždy čerstvý a po nákupu ho brzy spotřebujeme, dokud je svěží. Špenátové listy jsou vhodné do různých slaných koláčů, můžeme je přidávat na pizzu nebo použít k plnění listového těsta. Možností je mnoho a oceníme i to, že špenát svou sytou barvou vylepší vzhled jídel.

Sýrová omáčka se špenátem a kuřecím masem

Kombinace listového špenátu a sýrové omáčky je velmi vděčná a osvědčená. Zvlášť dobře se k ní hodí gnocchi nebo těstoviny. Přidat můžeme i kuřecí maso. Podle následujícího videa uvaříme smetanovou omáčku s podušeným kuřecím masem na cibulce, česneku a špenátu. Omáčku ještě vylepší strouhaný eidam
Snadno dostupný a chutný špenát si určitě zaslouží být pravidelnou součástí našeho jídelníčkuDalší varianty jeho chutné úpravy nám nabídnou možnosti jeho využití v syrovém stavu.

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky