Zajíc na smetaně se zeleninou

Jiné maso Doba přípravy: příprava 45 minut a pečení 2 až 2,5 hodiny 17 názorů

Jiné maso Doba přípravy: příprava 45 minut a pečení 2 až 2,5 hodiny 17 názorů

Suroviny 6-8 porcí

750-900 g zaječích stehen
200 g uzené slaniny
1 lžíce sádla
1 střední cibule
2 ks menší málo sladké mrkve
2 ks petržel
1/2 menšího celeru
15 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
1 bobkový list- velký
1 lžička mletý pepř
2 čl tymiánu sušeného i víc
750 ml masového vývaru
1 lžíce octa
250 ml smetany na vaření 12%
1 lžička hořčice - obyčejná

Postup přípravy receptu

  1. Maso odblaníme a vyřežeme z kloubu mezi stehnem a nohou tukový váček. Je v kloubu (žlutě zbarven) a velikost asi 1 cm.Foto! Zajíc bude chutnější a nebude tak velmi cítit divočinou.

  2. Zajíce hustě prošpikujeme slaninou, osolíme a posypeme čerstvě umletým pepřem.
    Do velikého pekáče dáme zbytek slaniny na kostičky a sádlo a pomalu opékáme, když nám slaninka zlátne, přidáme nejdřív jedno stehno, opečeme a potom druhé.

  3. Když jsou opečená z obou stran, přidáme nakrájenou cibulku. Chvilku opečeme, přidáme nakrájenou zeleninu. Asi 8 minut spolu opékáme.

  4. Přidáme bobkový list, nové koření, pepř kuličky a stehna posypeme každé lžičkou tymiánu. Na každé stehno dáme půl veliké polévkové lžíce octu.

  5. Podlijeme připraveným vývarem do půlky masíčka a dáme poklici a pečeme na 180°C. Kontrolujeme a otáčíme každou půlhodinku a přidáváme vývar nebo vodu.

  6. Když nám jde maso od kosti, vybereme z trouby. Pekáč neotvíráme! Necháme skoro hodinku v klidu. Potom maso vybereme a vykostíme, vybereme bobkové listy a všechno ostatní i s kořením ponorným mixérem rozmixujeme.

  7. Přidáme smetanu a okamžitě vrátíme maso do pekáče s omáčkou. Ohřejeme. Podáváme s jakýmkoli knedlíkem, kromě koupeného. Kdo chce, muže dát do omáčky i kyselou smetanu, ta je v původním receptu a lžičku cukru a také hořčici a citronovou šťávu.

Poznámka od kuchařky

Pokud potřebujete masíčko vykostit ještě horké, držte ho zakryté talířem, nebo se vysuší!

Recept je z knihy Jany Horecké "Velká obrazová kuchařka" a je mírně upraven.

Komentáře k receptu Zajíc na smetaně se zeleninou

  • M.Pavlíček M.Pavlíček(neregistrovaný)

    Opravdu barbarství podávat k zajíci na smetaně kupovaný knedlík.:-8

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Paráda!! Dobrý tip na zajíce:-p. Provedu, až zase koupím stehna v akci:-))

    Odpovědět

  • Dana61:Co se chystáš péct hovězí nebo králíka ? Jestli hovězí,tak dej o pul lžičky víc tymiánu jak je v mém receptu ,hovězí ho vstřebá víc. A je to celkově chutnější a voní to víc po divině ! Jestli králíka dej více cibule ,slaniny .Víc tymiánu nedoporučuju jinak se to hádá,s tím jemným masem.;-)

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Veronika.Hrozna:já ti opravdu věřím, že chuť je trochu jinde:-p ale když nemám zajíce:-// tak co mám asi tak dělat:-D pravdu máš, že i králík je chuťově jinde, ale strávníkům to vykládat nebudu - moc jim tahle "divočina" chutná:yes: tak co:-D

    Odpovědět

  • Já už také nemám zajíčka, ale lovecká sezona začíná a za dva týdny už bude čerstvý.Tento byl z mrazáku poslední Mohykán maličký zaječí hřbetík .Sotva nám to stačilo na jeden obídek pro dva.:-(( Ale za týden už budu debužirovat a dělat zaječí paštiku a tak! :-D

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    Vypadá to moc dobře, ale problém je sehnat zajíce:-Sdivočinu máme moc rádi:yes::yes:+8

    Odpovědět

  • rozmarynaH: I takto upravený králík je pochoutka,dá se udělat i hovězí,ale není to ta chuť ! :-)

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Tak nějak podobně jsem dělala králíka, ale to už je dávno. Rodiče už nejsou a králící tím pádem už také nejsou. Vím, že to byla úžasná dobrůtka. +7:yes:

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72

    Mňam:-K:yes:, škoda, že nám tu zajíci neběhají po zahradě, to by mi neutekli :-p

    Odpovědět

  • Dana61:Stejné to není,ale moje tchýně to dělala tak ,že dala jedno stehno ze zajíce a zbytek hovězí.Jedna z jejich kamarádek nejedla divočinu a když ji pozvala na oběd s hovězím na smetaně tak udělala přesně tohle. Když se ovšem její kamarádka domohla receptu a udělala totéž s hovězím ,tak to samosebou nebyla stejná chuť.Vrtalo jí to hlavou proč to její hovězí není tak dobré! Tchýně umřela i s tímto tajemstvím a nikdy to kamarádce neprozradila a jelikož ji kamarádka přežila o pár let ,my jsme jí to také neřekli ! :-D Jo a zapoměla jsem napsat ,že to trvalo asi 50 let,co se cpala zajícem,aniž o tom věděla.

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    mňamka - zase do mě se zajícem, ale máš pravdu hovězí je také k jídlu:yes::-D a myslím, že i cenově stejné jako ten zajíc:-//:-D

    Odpovědět

  • aisha aisha

    Velmi dobre jidlo..:yes::yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Zajíčka bych si dala, mňamk,a vypadá to podle receptu moc dobře:-K;-):yes:

    Odpovědět

  • Chambord: Ta tvoje kachna mě pronásleduje i v noci ,už se mi o ní i zdálo ! :-O

    Odpovědět

  • Chambord Chambord

    Omáčky miluji a zvěřinu taktéž. pěkné.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: zajic na smetane zajíc na smetaně recept zajic na smetaně kluci v akci králík na smetaně kluci v akci králík na smetaně se zeleninou recept zajíc na smetaně zajíc na smetaně recepty recepty zajic na smetaně recepty divocina zajic králík na zelenině kluci v akci recept na zajíce na smetaně zajíc na smetaně video zajíc recept zajic na zelenine pečený zajíc na smetaně zajic recepty peceny zajic na zelenine zajíc na smetaně,recept recepty zajíc zaječí stehna na smetaně