Nadýchaný květákový nákyp
Květákový nákyp je poctivý domácí pokrm, ve kterém se jemný květák, mleté maso a zelenina doplňují do chutného a sytého jídla. Skvěle poslouží jako jednoduchý oběd či vydatná večeře pro celou rodinu.
Postup přípravy
Krok 1: Květák omyjeme a povaříme přibližně 7 minut ve vroucí osolené vodě. Po uvaření květák scedíme, necháme jej vychladnout a pak jej rozebereme na růžičky.
Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme, nařízneme do kříže, spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Krok 3: Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Sýr nakrájíme na kostičky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Petrželku nasekáme.
Krok 4: Troubu včas předehřejeme na 190 °C. Zapékací mísu vymažeme olejem.
Krok 5: V kastrolu na oleji zpěníme cibuli. Přidáme maso a za průběžného míchání opečeme.
Krok 6: K masu přidáme rajčata a prolisovaný česnek. Vše spolu dusíme zhruba 10 minut. Poté směs sundáme z plotýnky a necháme trochu vychladnout.
Krok 7: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Krok 8: Masovou směs smícháme s květákem. Okořeníme solí a muškátovým oříškem.
Krok 9: Pak přidáme sýr nakrájený na kostičky, nakrájenou jarní cibulku, petrželku a žloutky.
Krok 10: Nakonec do masové směsi zlehka vmícháme sníh. Vše přendáme do vymazané formy a zapékáme při teplotě 190 °C asi 45 minut.
Krok 11: Podáváme samostatně jako lehké jídlo nebo společně s vařenými brambory.
Zveřejněno 18. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nadýchaný květákový nákyp
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yP2OE
Moje poznámka
Nadýchaný květákový nákyp
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yP2OE
Nejnovější recepty
Kotleta plněná špekem a okurkou
Přidáno před 2 hodinami
Tortillové trojhránky
Přidáno před 3 hodinami
Nadýchaný květákový nákyp
Přidáno před 4 hodinami
Bulgur s lilkem, špenátem a rajčaty
Přidáno před 4 hodinami
Čokoládové muffiny s kousky čokolády
Přidáno před 5 hodinami
Anglický steak se sázeným vejcem podle Mirka Kaliny
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Perníčky, které jsou hned měkké
Susanna před 14 minutami
Cukrářská vánočka (mazanec)
Kvitko před 20 minutami
Celerový salát
Mandragora před 1 hodinou
Čočková polévka se smetanou
Kajkajak před 2 hodinami
Jablkový perník
Jitinka před 2 hodinami
Rychlá falešná slepičí polévka z mrkve
Jan Nemec před 6 hodinami
Gnocchi s mletým masem a zeleninou z jedné pánve
Tom_Krupa před 7 hodinami
Jednoduchý domácí chleba
Dieta před 7 hodinami
Kmínová polévka
hoskova před 7 hodinami
Drožďová polévka s pohankou
wimra před 8 hodinami
Suroviny:
květák,
cibule,
maso mleté,
rajče,
česnek,
sýr tvrdý,
cibulka jarní,
vejce,
sůl,
ořech muškátový,
olej,
petrželka zelená,
tuk
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.