Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší recepty se špenátem

Nejlepší recepty se špenátem

ŠPENÁT je listová zelenina bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahuje vysoké množství železa, vápníku, hořčíku a vitamínu C, které podporují zdraví kostí, imunitní systém a správnou funkci svalů. Díky své nízké kalorické hodnotě a vysokému obsahu vlákniny je špenát oblíbenou součástí zdravé výživy. Lze ho konzumovat syrový i tepelně upravený. Při tepelné úpravě rychle ztrácí objem, proto je vhodné použít větší množství.

Jak udělat dobrý špenát

V kuchyni je špenát velmi univerzální. Čerstvé listy můžeme použít do salátů nebo smoothie, jimž dodávají svěží chuť a nutriční hodnotu. Restovaný špenát je skvělou přílohou k masu, těstovinám nebo rýži. Často se špenát přidává i do omáček, polévek nebo pečených pokrmů, jako jsou quiche a slané koláče. V kombinaci s česnekem a smetanou se připravuje jako lahodná krémová příloha, která se hodí například k bramborám nebo pečeným rybám.

Špenát můžeme skladovat v lednici, kde vydrží čerstvý i několik dní. Pro delší uchování můžeme špenát blanšírovat a zmrazit. Tak si zachová většinu své barvy, chuti i živin.

Více

1 2 3