

Jelení kýta na smetaně
Suroviny 4 porce
- 600 g jelení kýty
- 100 g slaniny
- 1 bobkový list
- 3 kuličky jalovce
- 3 kuličky pepře
- 3 kuličky nového koření
- 200 ml olej
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 celer (malý)
- 1 cibule
- 1 citron
- koření na divočinu
- 150 ml červeného vína
- 2 dl smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce brusinkové marmelády
- vývar
- cukr
- sůl
Postup přípravy receptu
Jelení kýtu omyjeme, osušíme a odblaníme. Bobkový list, nové koření, jalovec a pepř rozdrtíme v hmoždíři, smícháme s olejem a přidáme šťávu z půlky citronu. Připravené maso dáme do kastrůlku s poklicí a zalijeme marinádou a necháme asi tři dny odležet. Maso alespoň 2x za den obrátíme.
Maso vyjmeme, protáhneme slaninou a svážeme provázkem do soudečku, aby drželo tvar.
Cibuli a zbytek slaniny nakrájíme a na másle opečeme, přidáme maso a ze všech stran ho opečeme, posypeme kořením na divočinu a přendáme do pekáče. Do výpeku dáme nastrouhanou zeleninu krátce orestujeme a dáme k masu. Maso poklademe plátky másla, podlijeme vínem a pečeme pod poklicí v mírně vyhřáté troubě. Maso neustále podléváme výpekem a vývarem (pokud nemáme vývar ze zvěřiny, použijeme vývar z hovězího bujonu).
Doba pečení je odvislá od stáří zvěřiny. Já jsem pekla asi 90 minut a maso bylo krásně měkké a křehké.
Maso vyjmeme a uchováme v teple. Podle potřeby výpek rozředíme vývarem (ale nepřeháníme), zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce studené vody, přidáme smetanu a lžíci brusinkové marmelády krátce povaříme.
Omáčku přepasírujeme (případně rozmixujeme ponorným mixerem). Závěrem podle chuti přidáme sůl, citrónovou šťávu a cukr.
Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem a brusinkami.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jelení kýta na smetaně
-
-
Krásná záležitost
,dnes jsem vařila podobně,jen jsem měla daňčí kýtu ,přidávám foto
-
Recept vyzkoušen a hodnotím kladně. Uděla jsem však několik změn. Maso bylo jelení plec. Nedávala jsem víno, ale marinovala jsem cca 24 hodin ve větším množství citronové štávy a oleje a většího množstvví oleje. Podlévala jsem hovězím vývarem z kostí a dochucovala rybízovou zavařeninou místo brusinkovou. Jinak, jak píše Bahula, recp je podobný svíčkové, ale přeto jiný díky koření na zvěřinu. Tady doporučuji koření na divočinu od fa Avocado pro menší objem soli.
-
Coleta: Z uvedeného množství připravíte asi 4 porce, takové jako na obrázku. Pokud nechcete dávat víno, tak nemusíte. Chuť omáčky a masa dělá hlavně koření a brusinky. Víno se přidává, aby omáčka byla pikantnější a maso křehčí. Pro mne by to bez vína nebylo ono
-
Dobrý den, chci zkusit Váš recept, mám však několik doplňujících dotazů. Vadí chuti, nedám-li do základu to červené víno? Vzhledem k množství bych předpokládala, že nikoliv..Kolik tak porcí je zhruba z tohoto množství? 4? |Je to podobné svíčkové (základ je stejný). Děkuji za odpověď.
-
Moc bych si u Vás pochutnala Evi
-
Krásně připravená bašta
+12
-
To je opět převeliká krása...
Jelena jsem ještě nejedla, ale určitě to bude vynikající.
-
1974andrea:Tak to Ti závidím, protože u nás je zvěřina zcela výjmečně a taky se po ni hned zaprášilo
Všem děkuji za zájem -
Vzhledem k tomu, že mám stále v mrazáku nějakou zvěřinu, tenhle recept je u nás zaběhnutou klasikou. Moc pěkná fotka Evi
-
Jelena taky nemám
, fotky jsou nádherné
-
není co dodat jen sehnat toho jelena
+8
-
...+1
-
Bahula:ale to jsou pořád nějaké dobroty pro mne nedostupné, i když zvěře je tu dost a dost-včera to byl divočák, dneska jelen
Určitě je to vyjímečná chuť, kterou bych ráda ochutnala, takto dám jen 6.boda
-
Jelení maso už jsme dlouho neměli, sakryš musím na tu mysliveckou bandu trochu zaútočit.