Jelení kýta na smetaně

Bahula Kuchařka: Bahula

Doba přípravy: 2 hodiny 4 porce Jiné maso 22 názorů

Suroviny

600 g jelení kýty
100 g slaniny
1 bobkový list
3 kuličky jalovce
3 kuličky pepře
3 kuličky nového koření
200 ml olej
1 mrkev
1 petržel
1 celer (malý)
1 cibule
1 citron
koření na divočinu
150 ml červeného vína
2 dl smetany
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce brusinkové marmelády
vývar
cukr
sůl
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jelení kýtu omyjeme, osušíme a odblaníme. Bobkový list, nové koření, jalovec a pepř rozdrtíme v hmoždíři, smícháme s olejem a přidáme šťávu z půlky citronu. Připravené maso dáme do kastrůlku s poklicí a zalijeme marinádou a necháme asi tři dny odležet. Maso alespoň 2x za den obrátíme.

  2. Maso vyjmeme, protáhneme slaninou a svážeme provázkem do soudečku, aby drželo tvar.

  3. Cibuli a zbytek slaniny nakrájíme a na másle opečeme, přidáme maso a ze všech stran ho opečeme, posypeme kořením na divočinu a přendáme do pekáče. Do výpeku dáme nastrouhanou zeleninu krátce orestujeme a dáme k masu. Maso poklademe plátky másla, podlijeme vínem a pečeme pod poklicí v mírně vyhřáté troubě. Maso neustále podléváme výpekem a vývarem (pokud nemáme vývar ze zvěřiny, použijeme vývar z hovězího bujonu).

  4. Doba pečení je odvislá od stáří zvěřiny. Já jsem pekla asi 90 minut a maso bylo krásně měkké a křehké.

  5. Maso vyjmeme a uchováme v teple. Podle potřeby výpek rozředíme vývarem (ale nepřeháníme), zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce studené vody, přidáme smetanu a lžíci brusinkové marmelády krátce povaříme.

  6. Omáčku přepasírujeme (případně rozmixujeme ponorným mixerem). Závěrem podle chuti přidáme sůl, citrónovou šťávu a cukr.

  7. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem a brusinkami.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 428 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jelení kýta na smetaně

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

  • Ivusa Ivusa

    Krásná záležitost :-O:yes:,dnes jsem vařila podobně,jen jsem měla daňčí kýtu ,přidávám foto :yes:

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Recept vyzkoušen a hodnotím kladně. Uděla jsem však několik změn. Maso bylo jelení plec. Nedávala jsem víno, ale marinovala jsem cca 24 hodin ve větším množství citronové štávy a oleje a většího množstvví oleje. Podlévala jsem hovězím vývarem z kostí a dochucovala rybízovou zavařeninou místo brusinkovou. Jinak, jak píše Bahula, recp je podobný svíčkové, ale přeto jiný díky koření na zvěřinu. Tady doporučuji koření na divočinu od fa Avocado pro menší objem soli.

    Odpovědět

  • Bahula Bahula(autorka receptu)

    Coleta: Z uvedeného množství připravíte asi 4 porce, takové jako na obrázku. Pokud nechcete dávat víno, tak nemusíte. Chuť omáčky a masa dělá hlavně koření a brusinky. Víno se přidává, aby omáčka byla pikantnější a maso křehčí. Pro mne by to bez vína nebylo ono:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Dobrý den, chci zkusit Váš recept, mám však několik doplňujících dotazů. Vadí chuti, nedám-li do základu to červené víno? Vzhledem k množství bych předpokládala, že nikoliv..Kolik tak porcí je zhruba z tohoto množství? 4? |Je to podobné svíčkové (základ je stejný). Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Moc bych si u Vás pochutnala Evi:-K:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Krásně připravená bašta:-K+12:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    To je opět převeliká krása...:yes::-) Jelena jsem ještě nejedla, ale určitě to bude vynikající.

    Odpovědět

  • Bahula Bahula(autorka receptu)

    1974andrea:Tak to Ti závidím, protože u nás je zvěřina zcela výjmečně a taky se po ni hned zaprášilo :-p
    Všem děkuji za zájem:-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Vzhledem k tomu, že mám stále v mrazáku nějakou zvěřinu, tenhle recept je u nás zaběhnutou klasikou. Moc pěkná fotka Evi;-):yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Jelena taky nemám;-(, fotky jsou nádherné:-):yes:

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    :-Knení co dodat jen sehnat toho jelena:yes::yes:+8

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    :-p:-*:yes:...+1

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Bahula:ale to jsou pořád nějaké dobroty pro mne nedostupné, i když zvěře je tu dost a dost-včera to byl divočák, dneska jelen:-O Určitě je to vyjímečná chuť, kterou bych ráda ochutnala, takto dám jen 6.boda:yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Jelení maso už jsme dlouho neměli, sakryš musím na tu mysliveckou bandu trochu zaútočit.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: jelení kýta na smetaně jelení kýta jelení kýta recept jelen na smetaně jeleni svičkova na smetaně jelení kýta recepty jelení maso na smetaně jelení na smetaně svíčková z jelení kýty jelení maso kýta recepty daněk na smetaně danci kyta na smetane recept na jelení kýtu jelení svíčková recept jelení kýta zvěřina na smetaně recepty jeleni kyta recepty z jelení kýty svíčková na smetaně z jelena jelení maso kýta recept