Bez oleje se v kuchyni neobejdete. Hodí se na smažení, pečení i do salátů
Olej hraje v kuchyni klíčovou roli a je nepostradatelným prvkem v mnoha receptech. Využívá se téměř v každé činnosti v kuchyni od vaření až po marinování či sladké pečení. Díky mnoha druhům si můžete v různých pokrmech dopřávat různé chutě.
Druhy olejů v kuchyni
Jaké jsou nejběžnější oleje používané v kuchyni?
-
Olivový olej je jedním z nejběžnějších olejů v kuchyni a má několik variant, avšak nemá vysoký kouřový bod, a tak není nejvhodnější na smažení.
-
Slunečnicový olej má neutrální chuť a je vhodný pro smažení, pečení a vaření při vysokých teplotách.
-
Řepkový olej se také hojně využívá na smažení, neboť má vysoký kouřový bod. Jeho chuť není nijak specifická.
-
Arašídový olej je vhodný pro smažení a často se používá v asijské kuchyni.
-
Sezamový olej má výraznou sezamovou chuť a je běžně používán v asijské kuchyni k dochucení pokrmů.
-
Kokosový olej je znám svou exotickou vůní a chutí. Používá při pečení.
-
Rýžový olej je běžný v asijské kuchyni i na smažení a má neutrální chuť.
-
Avokádový olej má jemnou chuť a je vhodný pro pečení.
Využití oleje v kuchyni
Olej se hojně používá ke smažení, pečení (často do základu moučníků či k docílení křupavé kůrky), přípravě omáček, marinád, zálivek pro saláty a pečiva. Některé oleje jsou velmi výrazné a mají specifickou chuť, díky čemuž pomáhají přilnout k ochucovadlům a zvýrazňují jejich typickou chuť.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů a minerálů. Má mnohostranné využití - je nezbytnou ingrediencí pro přípravu maki a uramaki sushi, nebo se používá jako koření při vaření některých zeleninových jídel či luštěnin.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah přírodních látek - antioxidantů, které zabraňují stárnutí pokožky, mají hojivé účinky a zvyšují její obranyschopnost. V gastronomii se používá k přípravě pokrmů. Má příjemné aroma, odolává žluknutí a dá se na něm smažit.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 11 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 17 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 19 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40