Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uchování vlastnoručně vypěstované zeleniny na zimu je čím dál častějším trendem. Naložení zeleniny do soli, octa nebo oleje významně prodlouží její trvanlivost. Mnohé způsoby jsou známé už stovky let a předávají se z generace na generaci.

Naložit tepelně upravenou zeleninu do oleje je výborný způsob zpracování přebytků. Nakládání má svá pravidla, aby se zelenina nezkazila. Nejčastěji se takto nakládá zelenina pečená, grilovaná, sušená (např. rajčata), ale i čerstvé bylinky. Hlavní pravidla jsou společná. Princip je v zamezení přístupu vzduchu.

Jak naložit zeleninu do oleje

Při dodržení základních pravidel to s úspěchem zvládne každý.

  • Sklenice musí být vysterilizované a suché.
  • Voda snižuje trvanlivost, ukládaná zelenina i bylinky musí být osušené.
  • Bylinky předem rozdrťte (na to je výborný nekovový hmoždíř s paličkou) nebo alespoň drobně nasekejte, aby uvolnily aroma.
  • Olejem zeleninu nebo bylinky zcela zalijte, aby v obalu nebyly vzduchové bublinky. Obsah musí být v oleji úplně ponořený.
  •  Tip: Drobné vzduchové bublinky odstraníte pomocí čisté a suché špejle, po jejímž dřevě bublinky "utečou".
  • Zeleninu odebírejte vždy čistou a suchou lžičkou nebo vidličkou, povrch po odebrání pečlivě dolijte olejem.
  • V chladničce vydrží asi 3 měsíce, pokud potřebujete trvanlivost prodloužit, sklenice raději zavařte.

Začátečníkům pomůže videorecept s přípravou pesta, které je nejznámějším způsobem nakládání bylinek do oleje. Za zkoušku stojí nejrůznější bylinky.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky