Polévka je grunt. Z čeho všeho ji lze uvařit? Jaké polévky patří mezi nejoblíbenější?
Poctivá polévka je grunt, to už víme od našich babiček. Dokáže nás postavit na nohy, připravit žaludek na další jídlo, a pokud je opravdu hutná, snadno nahradí hlavní chod. Polévku můžete připravit téměř z čehokoliv, co najdete doma.
Tradiční nejoblíbenější polévky
Mezi tradiční neoblíbenější polévky se řadí hned několik stálic. Bývají to většinou takové ty hospodské, jako je frankfurtská, gulášová, bramborová, rajská, kulajda, zelňačka a česnečka. Oblíbené jsou i krémové polévky, a to zejména dýňová, brokolicová, pórková, hrášková nebo květáková. Chybět samozřejmě nesmí poctivý masový vývar.
Méně obvyklé, ale skvělé polévky
Mezi méně obvyklé, ale rychlé, jednoduché a skvělé polévky patří například:
- polévka z hlívy ústřičné či kotrče,
- polévka z bílých/červených fazolí či fazolových lusků,
- polévka z červené čočky,
- polévka z červené řepy, pečených paprik či cukety.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Polévka je grunt a poctivá zelňačka k němu určitě patří. Zelí je plné vitamínů a pokud je ještě domácí, tak touto polévkou prospějeme svému zdraví. Tato polévka ze zelí, brambor, smetany a dobré klobásky nás zasytí i zahřeje, nejlépe chutná rozleželá druhý den.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ucha je tradiční rybí polévka pocházející z Ruska. Připravuje se z mnoha druhů lososovitých nebo treskovitých ryb,přidává se do ní kořenová zelenina, brambory, koření. Existují tři základní druhy této polévky. Bílá se připravuje z dravých ryb, černá z kaprovitých a červená z lososa a jesetera. Od naší rybí polévky se liší tím, že se nezasmažuje a je pouze čirá.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ramen je polévka založená na vývaru a nudlích. Vývar může být z jakéhokoliv masa nebo vegetariánský. Jsou známé dva druhy ramenu - udon a soba, podle druhu použitých nudlí. Ramen bývá doplněn masem, čajovým vejcem, houbami, mořskými řasami. Díky těmto surovinám se jedná o zdravý pokrm.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Je staročeská česneková polévka a říká se jí "vyprošťovák". Čím více česneku, tím má větší říz. Přijdeme jí na chuť hlavně při nepříznivém počasí a v čase chřipkových epidemií, kdy viry útočí. Česnek podporuje obranyschopnost organismu. Ve vroucí vodě uvaříme brambory s kmínem, přidáme vajíčko, utřený česnek a jako vložku použijeme kostičky chleba, opečené na sádle. Zelená petrželka doplní potřebné vitamíny.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ovar je tradiční pochoutkou při zabíjačce. Jsou to části méně kvalitního masa, které se vaří ve slané vodě, s přidáním koření a někdy kořenové zeleniny. Vaří se nejčastěji z hlavy, jazyku, plece, laloku, kolena. Podává se horký, s hořčicí, křenem a dobrým chlebem. Dalším produktem po vaření je i oblíbená ovarová polévka.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Minestrone pochází z Itálie, jedná se o hustou zeleninovou polévu, která obsahuje cibuli, rajčata, fazole, mrkev, celer, ale i další zeleninu. Klasický recept není dán, zkrátka se použije a uvaří zelenina, která je v daném období k dispozici, někdy se doplní o těstoviny nebo rýži. Většinou se jedná o vegetariánské jídlo, ale někdy se do této polévky může přidat i maso.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Mléčná polévka - jedná se o zcela obyčejnou a jednoduchou polévku, kdy se svaří osolené mléko, přidá se do něj kousek másla nebo jiného tuku a zavaří se do ní buď nudle nebo strouhání z hrubé mouky. Vaří se dokud nezměkne, nakonec se přidá nakrájená petrželka.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Nové koření jsou sušené plody pimentovníku pravého (Jamajka), s kořennou až palčivou chutí, připomínající hřebíček, skořici, muškátový oříšek i pepř (někde je proto nazýván jamajským nebo hřebíčkovým pepřem). Použití nachází v omáčkách a polévkách, přidává se do uzenin, k zavařované zelenině, k nakládání nebo marinování masa.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kapustnice (kapustnica) je tradiční slovenská hustá polévka z kyselého zelí, podle kterého dostala jméno (slov. kapusta je česky zelí). Recepty se liší podle regionu i příležitostí, pro kterou se polévka vaří. Ve sváteční vánoční kapustnici je kromě zelí také uzené maso, klobása a někde i sušené houby.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Hrášek je nezralý plod v lusku hrachu. Není to luštěnina, ale řadí se mezi zeleninu. Známe chutné sladké kuličky, které vylupujeme z lusků. Z hrášku připravíme lahodnou polévku, přidáváme jej do omelet, je chutnou přílohou k masu, hodí se do rizota, a osvěží i bramborovou kaši. K dipozici je celý rok, prodává se mražený.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tato polévka nepochází z Frankfurtu, ale název dostala podle frankfurtských párků, které se do ní přidávají. Jedná se o polévku svačinovou, která se nachází v mnoha bufetech. Vaří se z dobré cibulové jíšky, nejlépe připravené na sádle. Přidává se paprika, brambory, česnek, a nakonec osmažené plátky párků.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Gazpacho, španělská zeleninová polévka, pochází z Andalusie. Podává se studená, nejlépe vychlazená. Snad každá jižanská rodina na ni má svůj recept, ale základ zůstává stejný - zelenina, nejlépe z vlastní zahrádky, a nesmí chybět dobře vyzrálá rajčata. Veškerá syrová zelenina se rozmixuje a dochutí, podává se ze skleněné mísy s opečenými krutony.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Čorba je známá a chutná polévka z Balkánu, vaří se z různých druhů masa a přidané zeleniny. Maso lze použít vepřové, skopové, telecí, jehněčí, drůbeží i rybí. Zelenina se přidává kořenová, dále rajčata a papriky, a nesmí chybět ani fazole. Hustá polévka se dochutí česnekem nebo bylinkami.
Předchozí 1 … 15 16 17 18 19 Další
Další témata
Další recepty
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Quinoa je zdravější a bezlepkovou alternativou rýže. Umíte ji správně připravit?
Retro okénko: Jak na ševcovský mls? Legendární salát původně ze zbytků je populární dodnes!
Zákaz rozdělávání ohně čarodějnice v Praze nezastaví: Plameny se rozhoří na Ladronce, na špekáčky můžete jít do Žlutých lázní