Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Papriky jsou plody z čeledi lilkovitých. Plody mají různé tvary mnoha barev - od žlutobílé přes karmínově červenou po tmavě zelenou. Podle množství látky, zvané kapsaicin, se od sebe jednotlivé druhy odlišují chutí a pálivostí.

Papriky všemožných tvarů, barev a pálivostí můžeme zpracovat do chutných pokrmů od salátů po guláše. Papriky jsou nejlepší syrové, ale dají se také vařit, dusit, péct, smažit i zapékat. Můžeme je plnit, zavařovat, mrazit, nakládat a sušit.

1/16

    1 z 16

    Papriky plněné

    Papriky plněné

    Nejoblíbenějším jídlem z paprik jsou plněné lusky v rajské omáčce s knedlíky nebo s těstovinami. Očištěné papriky naplníme ochucenou směsí mletého masa a napůl uvařené rýže v poměru 2:1. Lusky vložíme do rajčatové omáčky a dusíme je doměkka - pak pokrm zahustíme moukou nebo nastrouhaným perníkem.

    2 z 16

    Aspik v paprice

    Aspik v paprice

    Nejchutnější a nejzdravější jsou čerstvé papriky. Pro hosty nebo na rodinnou oslavu můžeme připravit papriky trochu jinak. Seřízneme jim vršky, postavíme je do sklenice a vložíme do nich nádivku ze šunky, sýra, hrášku, kukuřice a okurek. Pak je zalijeme rozpuštěnou ochucenou želatinou a po ztuhnutí krájíme na kolečka.

    3 z 16

    Kotlety v paprikách

    Kotlety v paprikách

    Papriky dodají masu příjemně nasládlou chuť. Opečené plátky masa vyjmeme, ve výpeku orestujeme cibuli a slaninu, poprášíme mletou paprikou, podlijeme vodou. Maso vrátíme, zasypeme pokrájenými paprikami, pokrm dochutíme podle potřeby a pomalu dusíme doměkka. 

    4 z 16

    Čalamáda s paprikami

    Čalamáda s paprikami

    Při větší úrodě paprik je škoda nevyužít jejich báječnou chuť. Nejlepším způsobem, jak je uchovat na zimu, je zavaření. Směs paprik, rajčat, zelí a cibule v míse promícháme, natlačíme do sklenic a zalijeme nálevem, který se už někomu osvědčil - každá rodina má na něj oblíbený recept. Čalamádu 20 minut sterilujeme.

    5 z 16

    Obalované papriky

    Obalované papriky

    Originální zeleninový řízek připravíme z nasucho opečených a oloupaných paprik. Do vnitřku vložíme šunku a sýr, měkkou papriku obalíme v trojobale, do kterého můžeme pro chuť přidat strouhaný parmezán. Řízky osmažíme na oleji, necháme okapat na ubrousku a podáváme s bramborem nebo kaší.

    7 z 16

    Papriky na grilu

    Papriky na grilu

    Milovníci grilování už jistě vyzkoušeli grilované masité papriky. Některé z nich se po opečení musí sloupnout z černé slupky. Neoloupané papriky i měkkou dužinu smícháme s olivovým olejem, solí, pepřem, octem a kostičkami balkánského sýra, který je chuťovým protikladem sladkých lusků. 

    8 z 16

    Paštika z pečených paprik

    Paštika z pečených paprik

    Paštiku z paprik využijeme jako pomazánku na pečivo a na topinky nebo jako pesto na těstoviny. Základem jsou doměkka upečené papriky s cibulí, které rozmixujeme s olivovým olejem, se sýrem mascarpone, žervé nebo tvarohem, sekanými zelenými bylinkami, citrónovou šťávou a kořením.

    9 z 16

    Zapečené papriky plněné tvarůžky

    Zapečené papriky plněné tvarůžky

    Plněné papriky, zapečené v troubě, jsou rychlou a zdravou večeří pro celou rodinu. Papriky očistíme a nakrájíme na soudečky, které naskládáme do vymazaného pekáčku. Naplníme je směsí z tvarůžků, sýra, cibule a zbylé uzeniny (špekáček, anglická slanina, šunka). Pokud je směsi málo, nastavíme ji vajíčkem a vše upečeme.

    10 z 16

    Papriky plněné kysaným zelím a paprikový salát

    Papriky plněné kysaným zelím a paprikový salát

    Plněné papriky známe nejčastěji s rajskou omáčkou nebo zapečené. Zkusme je na zimu naplnit kysaným zelím a zavařit v nálevu, který používáme i na okurky. Pokud zelí do lusků natlačíme, můžeme je pak nakrájet na kolečka a podávat jako pohoštění pro přátele. Krásná barevnost a pikantní chuť upoutají, zavařená paprika bude ozdobou stolu.

    11 z 16

    Vepřová panenka na asijský způsob

    Vepřová panenka na asijský způsob

    Asijská jídla jsou velice jednoduchá - na wok pánvi osmažíme naložené maso a pak pokrájenou nebo nastrouhanou zeleninu. Mezi typické ingredience do asijských jídel patří červená paprika a pálivé papričky. Díky nim vytvoříme pikantní pokrm, který nejvíce chutná s asijskými nudlemi nebo vařenou rýží.

    13 z 16

    Lehce pikantní lečo s fazolemi

    Lehce pikantní lečo s fazolemi

    Mezi oblíbené pokrmy s paprikou patří neodmyslitelně lečo. Kromě paprik obsahuje cibuli, rajčata, uzeninu a koření. V maďarské verzi získáme dušenou pikantní zeleninu, v české verzi zeleninu s vejci. V obou případech lečo ještě vylepšíme přidáním cukety, vařených fazolí nebo kostičkami slaniny.

    15 z 16

    Španělské gazpacho

    Španělské gazpacho

    Gazpacho je tradiční španělská studená polévka z červených paprik, sladkých rajčat, salátových okurek, česneku a cibule. Syrovou zeleninu rozmixujeme s olivovým olejem, citrónovou šťávou, se solí, pepřem a kořením. Polévku můžeme po naředění podávat i jako hustý osvěžující nápoj plný vitamínů.

    16 z 16

    Rychlý okurkový salát s paprikami

    Rychlý okurkový salát s paprikami

    Téměř každý letní salát obsahuje svěží a šťavnatou zeleninu - papriky, rajčata, salátové okurky, cibuli, vše zalité chutnou pikantní zálivkou s octem nebo s citrónovou šťávou. Zeleninové saláty jsou navíc zdravé a chutnají nejen samotné, ale i v kombinaci s pečivem nebo s pečeným či grilovaným masem. 

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli