Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak v obchodě poznat kvalitní majonézu do salátu? Důležitý je hlavně druh oleje a obsah žloutků, vysoká cena nemusí hrát roli
Zdroj: Toprecepty

Říkáte si pokaždé na Vánoce, že víc než kapr vám snad chutná bramborový salát a mohli byste ho jíst po kilech? Pokud připravujete klasiku, neobejdete se bez majonézy. Někdo ji připravuje doma, další ji kupuje v obchodě. Vyplatí se ale vůbec ta kupovaná?

Majonéza jako nejlepší omáčka

Snad žádná jiná omáčka není tak oblíbená jako majonéza. Ať už je to pro její univerzální použití nebo vynikající chuť, tuto bílou krémovou omáčku najdete před svátky snad v každé lednici. Jde přímo o geniální výrobek, vždyť na její přípravu stačí pouze dvě základní ingredience, a sice olej a vajíčka. Navíc se dá  mnoha způsoby dochutit a doladit, na prvním místě solí, pepřem, citronovou šťávou, ale i hořčicí nebo dalšími dochucovadly. Je základem salátových dresinků a hranolky si bez ní nedokážeme představit, stejně jako klasický vánoční bramborový salát.

Jak připravit majonézu?

I když majonézu koupíte v jakémkoliv obchodě, nejlepší a nejchutnější je majonéza domácí, už jen proto, že přesně víte, co do ní přidáváte, nejsou v ní žádná zbytečná aditiva, ani konzervační látky a když se vám podaří ji správně namíchat, je úžasně hustá a krémová.

Nevýhodou domácí přípravy majonézy je, že pokud nedodržíte správný postup, snadno se vám může směs srazit. Nejdůležitější je hlavně přilévat olej k vajíčkům (respektive k žloutkům) pomalu, opatrně a za stálého šlehání. Existují ovšem i různé fígle, jak dokonale husté majonézy dosáhnout jednodušeji, třeba pomocí ponorného mixéru a vysoké mixovací nádoby. Navíc jsou i možnosti pro ty, kteří mají obavy ze syrových vajíček. Ti mohou místo klasické majonézy zkusit tu z vajec vařených.

Na kolik vás vyjde domácí majonéza?

To, že je doma připravená majonéza lepší, už víme. Jak je to ale s její cenou? Pokud budete postupovat podle nejčastěji uváděného receptu, budete potřebovat 2 žloutky, 150 ml slunečnicového oleje, šťávu z poloviny citronu a sůl, pepř a lžičku dijonské hořčice na dochucení. Cena za jedno vajíčko je přibližně 6-7 Kč, 150 ml oleje vyjde přibližně na 9 Kč, dochucení maximálně na 5 Kč. Domácí majonéza vás tak bude stát cca 20 Kč. Za podobné množství majonézy z obchodu zaplatíte 20-50 Kč podle výrobce. Ty levnější však neobsahují tolik žloutků.

Kolik musí majonéza obsahovat žloutků?

Pokud si přece jen raději z jakýchkoliv důvodů majonézu kupujete, je dobré se podívat na složení. Kvalita volně prodejných majonéz se totiž značně liší, hlavně co do obsahu žloutků. Rozdíl může být i v kvalitě použitého tuku, což se výrazně odráží na chuti majonézy. Podíl žloutků i tuku v majonéze je dán vyhláškou.

Majonéza se tak může nazývá majonézou pouze tehdy, když obsahuje aspoň 2 % vaječných žloutků, což odpovídá přibližně 1 žloutku na kilogram majonézy. Je tedy jasné, že domácí majonéza je na žloutky mnohem bohatší, když jsou jen v necelých 200 ml 2 žloutky. Obsah tuku se pak má v majonéze pohybovat mezi 50-85 %. Pokud je majonéza nízkotučná, tuk je často nahrazován škroby a zahušťovadly, což chuti majonézy moc neprospívá. To, o jaký tuk jde, musí být uvedeno na obalu. Obvykle se ale používá řepkový.

Porovnání kvalita versus cena

I když je nejnižší podíl vajec stanoven, neznamená to, že by všechny majonézy obsahovaly vajíček tak málo. Třeba majonéza Hellmann's Original obsahuje 3 % žloutků. Její cena za kilogram je asi 247 Kč na litr majonézy.

Oproti tomu Vitana Poctivá majonéza obsahuje až 7 % vaječných žloutků, což už jsou 3 žloutky na litr majonézy, její cena je přitom jen 177 Kč/l.

Stejný podíl žloutků jako Hellman’s má i majonéza Agricol Poličanka. Stojí však pouze 115 Kč/l. Rozhodně se tedy vyplatí si číst popisy na obalu a dívat se i na procentuální podíl vajíček s ohledem na cenu.

Pokud byste chtěli majonézu s nejvyšším podílem vajec, zkuste Marks & Spencer Majonéza s pečeným česnekem, v níž je 8 % pasterizovaných vaječných žloutků. Je ovšem trochu dražší – litr majonézy vychází na 321 Kč.

Zdroje informací:
Eagri.cz
Zakonyprolidi.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více