Domácí tatarská omáčka snadno a rychle: Víte, bez čeho se neobejdete?
Češi jsou prý největšími milovníky tatarské omáčky na světě. Patří mezi výrobky studené kuchyně a podává se hlavně ke smaženým jídlům nebo hranolkům. Ačkoliv její název našeptává, že pochází od Tatarů, tatarská omáčka (stejně jako majonéza) vznikla ve Francii.
Domácí tatarská omáčka se vyrábí z majonézy zředěné octem nebo citronovou šťávou, následně dochucené kořením a drobně krájenou zeleninou. Výsledkem je polotekutá omáčka, kterou podáváme v omáčníku nebo v malých mističkách a strávníci si ji dávají na talíř těsně před nebo i během konzumace hlavního jídla.
Jaké suroviny na tatarskou omáčku
Základem je hustá majonéza, jejíž výrobu hravě zvládne i naprostý začátečník.
- Povinnou složkou je ocet (může být estragonový nebo vinný bílý), plnotučná hořčice, bílý pepř, sůl, worcesterová omáčka a zelenina. Je možné ji podle chuti malinko přisladit moučkovým cukrem.
- Zeleninovou směs tvoří hlavně cibule, petrželová nať a sterilované okurky. Nepovinnou, ale velmi chutnou součástí je malé množství strouhané citronové kůry, dále kapary a ančovičky (sardelky). Vše velmi jemně nakrájíme a nasekáme, sardelku rozetřeme.
Jak postupujeme pří výrobě tatarky
Hustou majonézu zředíme octem, ochutíme kořením a vmícháme zeleninovou směs. Dochutíme a promícháme. Omáčka nesmí téct, zároveň má být tak akorát hustá, aby se v ní dalo namáčet každé sousto pokrmu.
Variace tatarské omáčky
Do omáčky lze přidat část nakrájené feferonky nebo nadrcenou chilli papričku. Použít můžete také malý stroužek třeného česneku - dávejte však pozor, aby nepřebil ostatní suroviny. Zastánci zdravějšího způsobu stravování vyrábějí odlehčenou tatarku z hustého bílého jogurtu.
Sami vidíte, že vyrobit domácí tatarku je jednoduché a jako bonus si kontrolujete její složení. Zkusíte to s námi?
Komentáře