Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí tatarská omáčka snadno a rychle. Víte, bez čeho se neobejdete?
Toprecepty.cz

Češi jsou prý největšími milovníky tatarské omáčky na světě, proto v našich Tipech a tricích nemůže chybět. Patří mezi výrobky studené kuchyně a podává se hlavně ke smaženým jídlům nebo hranolkům. Ačkoli její název napovídá, že pochází od Tatarů, tatarská omáčka (stejně jako majonéza) vznikla ve Francii.

Domácí tatarská omáčka se vyrábí z majonézy zředěné octem nebo citronovou šťávou a dochucené kořením a drobně krájenou zeleninou. Výsledkem je polotekutá omáčka, kterou podáváme v omáčníku nebo v malých mističkách a strávníci si ji dávají na talíř těsně před nebo i během konzumace.

Jaké suroviny na tatarskou omáčku

Základem je hustá majonéza, jejíž výrobu jsme popsali v jednom z minulých Tipů a triků.

Povinnou složkou je ocet (může být estragonový nebo vinný bílý), plnotučná hořčice, bílý pepř, sůl, worcesterská omáčka a zelenina. Je možné ji dle chuti malinko přisladit moučkovým cukrem.

Kořenitou zeleninovou směs tvoří hlavně cibule, petrželová nať, sterilované okurky. Nepovinnou, ale velmi chutnou součástí je malé množství strouhané citronové kůry, dále kapary a ančovičky (sardelky). Vše velmi jemně nakrájíme a nasekáme, sardelku rozetřeme.

Jak postupujeme pří výrobě "tatarky"

Hustou majonézu zředíme octem, ochutíme kořením a vmícháme zeleninovou směs. Dochutíme a promícháme. Omáčka nesmí téct.

Variace tatarské omáčky

Do omáčky lze přidat část nakrájené feferonky nebo nadrcenou chilli papričku.

Do omáčky lze přidat malý stroužek třeného česneku. Pozor ale, aby nepřebil ostatní suroviny.

Zastánci zdravějšího způsobu stravování vyrábějí odlehčenou tatarku z hustého bílého jogurtu.

Sami vidíte, že vyrobit domácí tatarku je jednoduché a jako bonus si kontrolujete její složení.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky