Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brioška je sladké pečivo původem z Francie - francouzsky brioche - které se podobá našim mazancům či loupákům. Briošky jsou neobyčejně nadýchané, jemné a vláčné díky velkému obsahu cukru, másla a žloutků.

Ve Francii zná tradiční briošky každý stejně tak, jako jsou u nás oblíbenou stálicí bábovky. Na přípravu briošek existuje mnoho receptů, protože se konzumují k snídani, k svačině, ale i jako slavnostní pohoštění při různých příležitostech.

Jak připravit těsto na briošky

Všechny suroviny vyndáme večer na linku, aby měly stejnou teplotu:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 kostička droždí (42 g)
  • 250 ml vlažného mléka
  • 125 g měkkého másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 žloutky
  • citrónová kůra, rum, rozinky namočené v rumu, sekané mandle

2 lžíce mouky, 1 lžíci cukru a kostičku droždí smícháme v misce s teplým mlékem do husté kaše - tzv. omládku. Přikryjeme ho ubrouskem a necháme vzejít. Z ostatních surovin a omládku pak umícháme jemné těsto, které vložíme do mísy, poprášíme ho moukou a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Jak tvarovat briošky

Jako u jiného pečiva máme i zde několik různých možností tvarování:

  • Vytvoříme bochánky, které klademe  na pečicí papír kousek od sebe.
  • Bulky klademe vedle sebe jako buchty a spoje potíráme máslem.
  • Z těsta smotáme spirály nebo uzly, vršek můžeme nůžkami nastřihnout.

Těsto necháme hodinu odpočívat - pěkně dokyne a můžeme ho ozdobit. Briošky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem, mandlemi nebo oříšky. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme, dokud povrch nezčervená.

Jestli vám recept připomíná mazanec nebo vánočku, nemýlíte se. Zkuste si s námi upéct podle videa minimazance - bochánky, které si okamžitě zamilujete:

 

Sladké drobečky

Stejně jako naše buchty se i briošky mohou plnit čokoládou nebo marmeládou. Chutnají samotné, ale i s máslem a džemem. Francouzské briošky jsou oblíbené i ve slané verzi, kdy se plní pomazánkami, šunkou, sýrem, nebo se používají jako přílohové pečivo.

Komentáře

Další tipy a triky