Jak a podle čeho vybírat maso v obchodě? Několik rad, na co se při nákupu zaměřit
Také se vám stává, že v obchodě strávíte spoustu času výběrem masa a doma zjistíte, že jste buď koupili kus nevhodný na plánované vaření nebo má balíček poškozený obal a maso je zkažené? Poradíme, na co si dát při výběru masa pozor.
Maso je drahou surovinou s krátkou trvanlivostí. Na výběr máme mnoho druhů masa z mnoha zvířat a tak často může být problém vybrat ten správný kousek. Někdo má to štěstí, že má poblíž poctivé řeznictví, kde ochotně poradí, jiní se musí spolehnout sami na sebe a vybrat v supermarketu ten vhodný balíček.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nakupovat maso
V první řadě je dobré si rozmyslet, co budeme vařit a podle toho určit, jaké maso shánět. Také se rozhodneme, jestli dáme přednost prorostlejšímu kousku nebo raději libovému.
- Množství masa je dobré přizpůsobit počtu strávníků nebo mít v záloze plán na zpracovaní masa, které při vaření zbyde. Byla by škoda nechat maso zkazit.
- V obchodě vždy zkontrolujte trvanlivost masa a vybírejte raději ty s delší trvanlivostí. Může se stát, že se vaše plány změní a maso s krátkou dobou trvanlivosti nevydrží.
- Kontrolujte celistvost obalu. U vaničkového balení neporušenost poznáte poměrně snadno, ale třeba u kuřete, které je baleno v tenké fólii, lehce natržený obal přehlédnete.
- Prohlédněte si barvu masa uvnitř balíčku. Stává se, že dojde k chybě během balení, a tak i maso uvnitř na první pohled dobře uzavřeného balíčku může být zkažené.
Pokud doma zjistíte, že právě zakoupené maso je zkažené, v obchodě ho po předložení účtenky bez problémů vymění. Lepší je ale této nepříjemnosti předcházet a maso před nákupem pozorně prohlédnout.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 13 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Letem masovým světem: Jak v obchodě bezpečně poznat čerstvé kuřecí maso? Všímat si musíme vůně, barvy i obalu
Jak se dělí hovězí maso? Které části jsou šťavnaté a libové
Komentáře