Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Také se vám stává, že v obchodě strávíte spoustu času výběrem masa a doma zjistíte, že jste buď koupili kus nevhodný na plánované vaření nebo má balíček poškozený obal a maso je zkažené? Poradíme, na co si dát při výběru masa pozor.

Maso je drahou surovinou s krátkou trvanlivostí. Na výběr máme mnoho druhů masa z mnoha zvířat a tak často může být problém vybrat ten správný kousek. Někdo má to štěstí, že má poblíž poctivé řeznictví, kde ochotně poradí, jiní se musí spolehnout sami na sebe a vybrat v supermarketu ten vhodný balíček.

Jak nakupovat maso

V první řadě je dobré si rozmyslet, co budeme vařit a podle toho určit, jaké maso shánět. Také se rozhodneme, jestli dáme přednost prorostlejšímu kousku nebo raději libovému.

  • Množství masa je dobré přizpůsobit počtu strávníků nebo mít v záloze plán na zpracovaní masa, které při vaření zbyde. Byla by škoda nechat maso zkazit.
  • V obchodě vždy zkontrolujte trvanlivost masa a vybírejte raději ty s delší trvanlivostí. Může se stát, že se vaše plány změní a maso s krátkou dobou trvanlivosti nevydrží.
  • Kontrolujte celistvost obalu. U vaničkového balení neporušenost poznáte poměrně snadno, ale třeba u kuřete, které je baleno v tenké fólii, lehce natržený obal přehlédnete. 
  • Prohlédněte si barvu masa uvnitř balíčku. Stává se, že dojde k chybě během balení, a tak i maso uvnitř na první pohled dobře uzavřeného balíčku může být zkažené.

Pokud doma zjistíte, že právě zakoupené maso je zkažené, v obchodě ho po předložení účtenky bez problémů vymění. Lepší je ale této nepříjemnosti předcházet a maso před nákupem pozorně prohlédnout.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více