

Briošky - šneky
Suroviny 12 kusů
- Na omládek 150 g vlažné vody
- 1,5 lžičky sladěnky nebo sladovitu
- 200 g hladké mouky
- 35 g droždí
- Dále
- 140 g vody
- necelá rovná lžička soli
- 1 rozšlehané vejce (2 lžíce, zbytek necháme na potření briošek před pečením)
- 150 g cukru
- 110 g rozpuštěné Stelly (Hery)
- 530 g hladké mouky
- (kdo má, může přidat Voňavé pečení od Antonína)
Postup přípravy receptu
Suroviny na omládek necháme pekárnou vymíchat do hladka a pak, v zavřené pekárně, 45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a znovu, bez předehřevu, necháme vypracovat do hlaďounkého těsta.
Po jeho vykynutí ho propracujeme, rozdělíme na 12 dílů a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 15 minut kynout, poté tvarujeme.
Vytvarované briošky necháme na plechu nakynout, pak potřeme zbytkem vejce, posypeme mákem a upečeme (200°C/asi 15-20 min. - není třeba dlouho vypékat, pečivo nemá být křupavé).
Poznámka od kuchařky
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Těsto můžeme samozřemě dělat i bez pekárny, způsobem - omládek, pak přidat zbytek surovin a uhníst těsto. Po jeho vykynutí tvarovat....
Povídání o omládku a sladových výtažků je tady
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Briošky - šneky
-
Těsto se povedlo na první pokus, ač bez sladěnky (nemám, ale zkusím pořídit). Kdysi podobné pečivo prodávali u nás v jedné pekárně a já jsem si je vždycky chtěl upéci sám. Teď už vím, jak na to. Díky.
-
Těsto a všechno vypadalo skvěle, ale když jsem to pekla, po 10 minutách se mi začal pálit vrch briosek a vevnitř to bylo stále nedopečené. Příště to zkusím péct na 180 ;)
-
maja f: šnek - nešnek, hlavně, že fakt chutnaly
Jsem moc ráda, žes je vyzkoušela.
-
cathleen
děkuju, dneska jsem pekla na zítřejší výlet, chuťově vynikající, s těstem se pracovalo jedna báseňTvarově jsou roztomile vyboulené, šneka to ani zdaleka nepřipomíná, ale to nevadí, důležitější je chuť
-
maja f: Začnu od konce
Když nemáš Voňavé pečení, dej do těsta o 20 g cukru méně a přidej vanilkový cukr, můžeš dát i trošku citrónové kůry. Sladovit můžeš nahradit medem, ale pokud se ti těsto s omládkem zalíbí, klidně ho kup - po otevření uschováš v lednici a když ho budeš nabírat vždy jen čistou, suchou lžičkou, vydrží ti i po záruční (spotřební) době, aniž by se nějak změnily jeho vlastnosti. Toto mi poradili přímo ve výrobně sladových výtažků.
Sušené droždí použít můžeš, dej ho asi 2,5-3 lžičky (těsto je dost sladké i mastné). -
Moc se mi ten recept líbí, mám ale pár dotazů... Vadilo by, když bych použila sušené droždí? A kolik ho mám dát? V odkazu jsem se dočetla, že se droždí dává míň než obvykle. Použiju radši med, až tak často takové věci nepeču, tak se obávám, aby ten sladovit vydržel. A když nemám to Voňavé pečení, co tam mám dát? Děkuji
-
Krásný receptík.
-
Vyzkoušeno
a jako vždy,excelentní
Polovina odcestovala na výlet do Benátek a polovina na pánskou jízdu do Vídně a budou Tvoji slávu šířit po Evropě
Přidávám zasloužený bod
a foto
-
Moc pěkné
krásný fotopostup
+12
-
Jako vždy skvělý recept
skvělý fotopostup
velká pochvala
Ale mám stejný problém jako Merylas s Rebekou a ostatní pekařinkyukládám a nestíhám
-
Taky jako merylas+
-
Až se mi hlava zamotala, když se dívám na to motání
+
-
,uložím,vyzkouším
-
smukoo: sladovit nebo sladěnka jsou sladové výtažky, mrkni na odkaz v Poznámce.
Můžeš ho zkusit nahradit lžičkou medu, i když ten na kvasinky úplně stejné účinky nemá.Přesto i s medem omládek velice hezky kyne. -
... čo je to Sladovit???