Briošky - šneky

cathleen Kuchařka: cathleen

12 kusů Domácí pekárna 26 názorů

Suroviny

Na omládek 150 g vlažné vody
1,5 lžičky sladěnky nebo sladovitu
200 g hladké mouky
35 g droždí
Dále
140 g vody
necelá rovná lžička soli
1 rozšlehané vejce (2 lžíce, zbytek necháme na potření briošek před pečením)
150 g cukru
110 g rozpuštěné Stelly (Hery)
530 g hladké mouky
(kdo má, může přidat Voňavé pečení od Antonína)
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek necháme pekárnou vymíchat do hladka a pak, v zavřené pekárně, 45 minut kynout.

  2. Přidáme zbytek surovin a znovu, bez předehřevu, necháme vypracovat do hlaďounkého těsta.

  3. Po jeho vykynutí ho propracujeme, rozdělíme na 12 dílů a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 15 minut kynout, poté tvarujeme.

  4. Vytvarované briošky necháme na plechu nakynout, pak potřeme zbytkem vejce, posypeme mákem a upečeme (200°C/asi 15-20 min. - není třeba dlouho vypékat, pečivo nemá být křupavé).

Poznámka

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Těsto můžeme samozřemě dělat i bez pekárny, způsobem - omládek, pak přidat zbytek surovin a uhníst těsto. Po jeho vykynutí tvarovat....

Povídání o omládku a sladových výtažků je tady

http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Briošky - šneky

  • jmarek jmarek

    Těsto se povedlo na první pokus, ač bez sladěnky (nemám, ale zkusím pořídit). Kdysi podobné pečivo prodávali u nás v jedné pekárně a já jsem si je vždycky chtěl upéci sám. Teď už vím, jak na to. Díky.

    Odpovědět

  • Anet Anet (neregistrovaný)

    Těsto a všechno vypadalo skvěle, ale když jsem to pekla, po 10 minutách se mi začal pálit vrch briosek a vevnitř to bylo stále nedopečené. Příště to zkusím péct na 180 ;)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    maja f: šnek - nešnek, hlavně, že fakt chutnaly:-));-) Jsem moc ráda, žes je vyzkoušela.

    Odpovědět

  • maja f maja f

    cathleen

    děkuju, dneska jsem pekla na zítřejší výlet, chuťově vynikající, s těstem se pracovalo jedna báseň :-) Tvarově jsou roztomile vyboulené, šneka to ani zdaleka nepřipomíná, ale to nevadí, důležitější je chuť :-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    maja f: Začnu od konce:-)
    Když nemáš Voňavé pečení, dej do těsta o 20 g cukru méně a přidej vanilkový cukr, můžeš dát i trošku citrónové kůry. Sladovit můžeš nahradit medem, ale pokud se ti těsto s omládkem zalíbí, klidně ho kup - po otevření uschováš v lednici a když ho budeš nabírat vždy jen čistou, suchou lžičkou, vydrží ti i po záruční (spotřební) době, aniž by se nějak změnily jeho vlastnosti. Toto mi poradili přímo ve výrobně sladových výtažků.;-)
    Sušené droždí použít můžeš, dej ho asi 2,5-3 lžičky (těsto je dost sladké i mastné).

    Odpovědět

  • maja f maja f

    Moc se mi ten recept líbí, mám ale pár dotazů... Vadilo by, když bych použila sušené droždí? A kolik ho mám dát? V odkazu jsem se dočetla, že se droždí dává míň než obvykle. Použiju radši med, až tak často takové věci nepeču, tak se obávám, aby ten sladovit vydržel. A když nemám to Voňavé pečení, co tam mám dát? Děkuji :-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Krásný receptík.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • senky senky

    Vyzkoušeno:-p a jako vždy,excelentní:yes::yes: Polovina odcestovala na výlet do Benátek a polovina na pánskou jízdu do Vídně a budou Tvoji slávu šířit po Evropě:-K:-K Přidávám zasloužený bod:yes::yes: a foto:-8

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    Moc pěkné:yes: krásný fotopostup;-) +12

    Odpovědět

  • senky senky

    Jako vždy skvělý recept:yes::yes: skvělý fotopostup:yes::yes:;-) velká pochvala:yes::yes:
    Ale mám stejný problém jako Merylas s Rebekou a ostatní pekařinky:-p;-) ukládám a nestíhám:-D:-D

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-K:-KTaky jako merylas+:yes::yes:

    Odpovědět

  • Iriska Iriska

    Až se mi hlava zamotala, když se dívám na to motání :-D:yes::yes:+

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    :-O:-O:-O,uložím,vyzkouším :yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    smukoo: sladovit nebo sladěnka jsou sladové výtažky, mrkni na odkaz v Poznámce.
    Můžeš ho zkusit nahradit lžičkou medu, i když ten na kvasinky úplně stejné účinky nemá.Přesto i s medem omládek velice hezky kyne.;-)

    Odpovědět

  • smukoo smukoo

    ... čo je to Sladovit???

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: velikonoční briošky recept na sladké briošky briošky z domácí pekárny sladké briošky brioška z domácí pekárny brijošky foto briošky briošky recept na briošky brioška sladka brioška recept briožky recept briošky recept brijosky recept briošky recept domaci pekarna výtažek ze šneků sladké briošky recept briozky velikonoční briošky recept vynikající briošky

Zapomněl/a jsem heslo