Briošky různých tvarů

fb.lib Kuchař: fb.lib

Moučníky , Kynuté 8 názorů

Suroviny

1 kg pšeničné mouky hladké
50 g droždí
10 g cukru do kvásku
190 g cukru do těsta
150 g margarínu
10 g soli
2 vejce do těsta
2 vejce na mašlování
30 g máku na zdobení..
Množství přibližně
3,8 dcl vody (dle vaznosti mouky)
(Doba zrání těsta je 1,5-2 hodiny. Po 40 minutách přetěžujeme.
Doporučená hmotnost 30g, 43g, 86g.
Z 1 kg mouky = 50ks po 30g, =35ks po 43g, =16ks po 86g.
Pro domácí pečení je nejvhodnější 30g a 43g)
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Příprava kvásku (omládku) dle základního postupu.

  2. Briošky vyrábíme ze středně tuhého těsta jako na vánočky. Těsto má být dobře vyzrálé, aby se briošky dobře formovaly a hlavně držely pěkný tvar.

  3. Při domácí výrobě rozdělíme těsto na dvě části, vyválíme delší váleček,ze kterého krájíme kousky těsta, dle toho, jakou velikost vyrábíme. Z kousku těsta vyválíme pramen a formujeme na příslušný tvar. Briošky děláme stříhané nebo pletené.

  4. Stříhané briošky jsou ty, které po nakynutí a namašlování stříháme nůžkami.
    Nejčastěji užívané druhy jsou: hádek, špačci, zajíčci, sůvy, ježci, ptáček.

  5. Pletené briošky splétáme z pramínků. Prvním předpokladem pěkných tvarů jsou pěkné pramínky. Pramínky jsou téměř u všech tvarů na obou koncích slabší a uprostřed silnější.
    Přechod od slabších konců k silnějšímu středu musí být plynulý a stejnoměrný.

  6. Pletené jednoduché: točenka, rohlíček,věneček, štěpánka, šroubek, šnek, srdíčko, jidášek.

  7. Pletené složitější: hrozen, knoflík, vánočka, zoubek, barchetka, houslový klíč, tři suky a jiné.

  8. Briošky můžeme také dělat jako obyčejné pečivo, tj. rohlíčky, housky, žemličky apod.
    Všechno pletení a provedení musí býti jemné, tvary musí být souměrné a dokonalé.

  9. Téměř vykynuté brioškové pečivo a před pečením stejnoměrně potírá rozšlehaným vajíčkem, posypeme mákem, cukrem nebo žmolenkou.

  10. Pečeme bez páry při teplotě 230°C.

    Doba pečení:= 30g 8min, = 43g 11min.= 86g 16min.

Poznámka

Tvary briošku

Stříhané

Ježci – stočené kousky těsta upravíme do podélného tvaru a potíráme vajíčkem. Necháme nakynout a zaschnout. Po nakynutí znova potíráme vajíčkem a stříháme nůžkami ostny. Jako oči připevníme dvě malé rozinky.

Zajíčci – Stočené kousky těsta potíráme vajíčkem a necháme nakynout. Potom nůžkami nastříháme v předu ouška a v zadu kolmo ocásek.

Sůvy – stočené kousky těsta upravíme do podélného tvaru, potíráme vajíčkem a po nakynutí stříháme ouška jako u zajíčka. Žiletkou pak uděláme podélně asi 4 mělké rýhy. Pod ouška dáme jako oči malé rozinky.

Pletené

Provazec- uděláme ze dvou pramínků které dáme k sobě, ohneme uprostřed a všechny 4 konce přisuneme k sobě a 2 cm od konců zaštípneme k sobě.

Hrozen- splétáme ze dvou pramínků. Přeložíme je přes sebe křížem, jeden ohneme a přeložíme opět přes sebe. Dále pak splétáme jako spodní vrstvu skládané vánočky.

Zoubek- upleteme housku a na ni dáme točenku. Oba konce pak ohneme do tvaru „S“

Tvary co nejsou popsané, jsou jako příloha nakresleny.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Briošky různých tvarů

  • zizala zizala

    Tak jsem dnes vyzkoušela Vaše briošky, Františku. Zvířátka mi nejdou, ty patvary, co mi vznikly, jsem ani nemohla fotit:-)) Ale s různými točenicemi mám zkušenosti leta letoucí, tak posílám fotečku :-8 Bodík už ode mne máte dávno. Pekla jsem z poloviční dávky, jsme malá rodina. S těstem se moc hezky pracovalo, bylo jemňoučké :yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    :-8:-8:-8 ó, já se moc omlouvám Františkovi i vám, převáděla jsem dkg na gramy a to "k" jsem už neumazala :-8:-8

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Moonia: do kvásku to bude určitě jen 10 g - "k" se tam asi jen potutelně vloudilo.:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Krásna inšpirácia, určite sa to bude hodiť. Len si tiež myslím, že toho cukru by mohlo byť menej, aj keď samozrejme mi nič nebráni menej ho dať, však ? :-8 V každom prípade bod je tvoj :yes:

    Odpovědět

  • Moonia Moonia

    Moc pěkné, ale 10kg cukru? :D :D :-8

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

  • zizala zizala

    Paráda, spoustu těchto tvarů znám a dělám jako lidové pečivo a jidáše na naše školní akce, ale některé vůbec neznám, pokusím se to nastudovat :-8:yes:

    Odpovědět

  • martinahayek martinahayek

    skvělá inspirace... ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: brioškové těsto pletení různých tvarů z těsta testo na briosky birošky různé tvary z kynutého těsta jak plést jidáše různé výrobky z kynutého těsta recepty velikonoční briosky briosky tvary z kynutého těsta co jsou briosky recept na birošky brioškové housky těsto na briosku pletení briošky pletení briošek pletení jidášů peční briošek tvary z těsta pečení briošků

Zapomněl/a jsem heslo