

Kompot z oloupaných broskví pro další použití
Suroviny 3 sklenice(750 ml) ze 2 kg brosví
- 2 kg broskví (tvrdých)
- 20 g kyseliny citronové (na 1 litr vody)
- 1 velká lžíce krystalového cukru (do každé sklenice, 750 ml)
- 1 badyán (do každé sklenice)
Postup přípravy receptu
Všechny broskve dáme do vařící se vody, chvilku je tam necháme, dáme rychle pod vodu studenou, aby nám šly loupat, co nejde sloupnout, tak ořízneme.
Broskve si nakrájíme na menší kusy a dáváme do umytých sklenic(nejlépe 750 ml).
Dáme na broskve cukr a badyán, uvaříme si 2 litry vody s kyselinou citronovou, převaříme jí a hned zalijeme broskve ve sklenicích a dobře zavíčkujeme.
Do zavařovacího hrnce, nebo obyčejného vyššího hrnce vodu, když se začne vařit, naskládáme připravené sklenice a od bodu varu necháme přikryté sterilizovat 15 minut.
Vysterilizované postavíme sklenice dnem nahoru, necháme vystydnout, otočíme zpět a uložíme.
Poznámka od kuchařky
Letos jsem je dělala bez badyánu, jelikož mi došel a já si neuvědomila, že ho budu na broskve potřebovat a s broskvemi jsem nemohla otálet-byly to broskve, které mi opadaly. V zimě jsou báječné na letní koláče, na řezy, buchty a dají se použít i do ovocných knedlíků!