Časté chyby při pečení palačinek: Které to jsou a jak se jich vyvarovat
Správně upečená palačinka patří k největším pochoutkám naší kuchyně. Začínající hospodyňky někdy odradí nezdar při pečení prvních kousků, ale stačí znát několik "fíglů", které nás učily už naše babičky, a palačinky se pokaždé skvěle povedou.
Na palačinky si připravíme lité těsto podle spolehlivého receptu, správný poměr surovin je základem úspěchu. Na těsto potřebujeme pouze mléko, vejce, mouku (obvykle hladkou) a trošku soli. Palačinky můžeme připravovat i např. ze špaldové nebo pohankové mouky. Můžete využít některý z oblíbených receptů našeho receptáře.
Palačinky
Ke snídani, obědu, večeři nebo jen jako výtečný dezert ke kávě, palačinky jsou prostě klasika. Tradičně se podávají na sladko, ale i slaná varianta si postupně nachází své místo. Příprava není vůbec… Podívejte se na všechny palačinky.
Nejčastější chyby při pečení palačinek
Vybrali jsme několik situací, které mohou při pečení palačinek nastat. Každá z nich má jednoduché řešení, které jistě zvládnete.
- Palačinky se trhají: Doporučujeme před pečením palačinek nechat připravené těsto asi půl hodiny stát, nejlépe v chladu. Mouka nabobtná a těsto bude mít lepší konzistenci. Pokud se vám trhá pouze první palačinka, vyzkoušejte ještě druhou a třetí. Když je pánev dobře rozpálená, palačinky se již netrhají. Otáčejte je až po správném dopečení spodní strany.
- Palačinky jsou moc tvrdé: Zřejmě v nich je mnoho mouky a těsto je příliš husté. Pokud se držíme doporučených receptů, palačinky by tvrdé být neměly. Když je pečete zcela bez tuku, vyzkoušejte dát pod ně při smažení alespoň trochu oleje. Palačinky z celozrnné mouky, pečené zcela bez tuku, bez vajec a bez obyčejného mléka, by se měly jíst co nejdříve po upečení, jinak brzy ztvrdnou, v tomto případě se ale jedná spíše o "obilné placky" než o klasické palačinky, jak je známe.
- Těsto na palačinky se lepí: Pokud dáme těsto na málo rozehřátou pánev, může se k ní lepit. Počkejte s pečením, až je pánev dobře rozehřátá. Občas se nepovedou první a druhá palačinka, pak již by se měly dařit. Před otáčením nechte dobře opéct spodní stranu, neotáčejte je předčasně.
- Nesprávný poměr surovin: Dokud nemáte s palačinkami více zkušeností, držte se osvědčeného receptu, aby vaše těsto nebylo příliš husté nebo řídké.
- Nedostatečné promíchání těsta na palačinky: Buď promíchejte nejprve mouku a vejce v menším množství mléka a pak teprve ostatní mléko přidejte, nebo použijte k míchání těsta tyčový mixér. Těsto nechte před pečením palačinek ještě asi půl hodiny odstát.
- Pánev není dostatečně rozpálená: Palačinky se trhají nebo lepí, nedaří se. Nechte pánev před pečením palačinek dobře rozehřát a dejte na ni alespoň před první palačinkou malé množství tuku. Pokud pečete palačinky na palačinkovači, i ten musíte nechat dobře rozehřát, ale tuk není potřeba.
- Příliš mnoho tuku na pánvi: Palačinky jsou chutnější a zdravější, když se pečou jen s malým množstvím tuku. Navíc je větší množství tuku při jejich pečení zbytečné, není potřeba.
- Špatná technika při obracení palačinek: Palačinky obracejte, až když jsou ze spodní strany dobře propečené a získají správnou "barvu", jinak by se lepily a nedařily. K obracení je dobré mít obracečku, která nepoškodí a nepoškrábe dno pánve. Palačinku opatrně podeberte, můžete ji "objet" obracečkou ze všech stran, lehounce nadzvednout, čímž zjistíte, že je vše v pořádku, a pak ji otočit.
Na závěr máme pro všechny začínající hospodyňky tip na hrnkové těsto pro výrobu palačinek. Aby se vám povedlo, doporučujeme nejprve zhlédnout následující video:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Zlatá labuť u sporáku: Palačinky se slaninou a špenátem byly oblíbeným jídlem Karla Čapka, ten měl rád i koprovku a nebránil se slivovici
Jak na zdravé palačinky ze špaldové mouky. Díky banánu můžeme vynechat i vejce
Jak na ty nejlepší snídaňové lívance? Aby se nepřipalovaly, pomůže trik s olejem nebo máslem v těstě
Komentáře