Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna jablek je v plném proudu. Některá z nich uskladníme, z dalších připravíme pyré, zavaříme je nastrouhaná jako polotovar k pečení štrúdlů nebo je nasušíme v podobě křížal. Každé zpracování však má svá úskalí.

Na jablkách si pochutnáváme v mnoha podobách - jen omytá jsou skvělá k zakousnutí v rámci svačin, pyré mají rádi naši nejmenší, zimní čas bez křížal jako by nebyl. A co štrúdly a jiné jablečné moučníky? Chuť jablek nás provází celým rokem.

6 častých chyb při zpracování jablek

V následujících bodech vás seznámíme s nejčastějšími chybami, kterých se lze při zpracování jablek dopustit. Díky tomu budete přesně vědět, čeho se vyvarovat.

  1. Jablka k uskladnění musí být čistá, suchá, nepotlučená a také nepoškozená. V opačném případě začnou brzy plesnivět a hnít, a z vaší radosti z jablek uskladněných do zásoby nezbyde zhola nic, protože vše bude k vyhození.
  2. Padaná jablka jsou určená k urychlené spotřebě, rozhodně ne k uskladnění. Můžete je zavařit, usušit nebo z nich připravit vynikající dezerty a moučníky.
  3. U sušených jablek, tedy křížal, je největší chybou jejich nedostatečné usušení, kdy po uložení do nádoby rychle zplesniví. Správně usušené křížaly se při zmáčknutí ohýbají až praskají a neteče z nich žádná šťáva (ani nevlhnou).
  4. Máte rádi mošt? Pak k jeho výrobě rozhodně nepoužívejte nezralá jablka, která by mu dodala příliš kyselou chuť, ale ani ta přezrálá, která bývají moučná a jejich chuť je znatelně mdlá. Na jablečný mošt používejte akorát zralé ovoce.
  5. Nevábně hnědé barvě pyré nebo jablečných povidel snadno předejdete skvělým trikem. Stačí k jablkům přidat citrónovou šťávu a zachovají si barvu.
  6. U každého typu zpracování však platí, že je potřeba mít kvalitní vstup, abyste se mohli radovat z kvalitního výstupu. Zapomeňte tedy na ořezávání nahnilých či plesnivých jablek - zničili byste tak celou svou snahu o dobroty.

Jakým způsobem nejraději zpracováváte jablíčka vy? U nás vyhrávají jablečné moučníky a dezerty, ale také jablka ve slané kuchyni, a to jak v salátech, tak i v nezaměnitelné kombinaci s masem. Vepřová kýta na kmínu a česneku zahuštěná jablkem je opravdu delikatesou vhodnou na běžnou i na slavnostní tabuli - zkusíte?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli