Hrbaté maso
Krkovička je výborný kousek šťavnatého masa, který se kromě minutek a grilování může také péct. Tento recept je výborný pro milovníky nádivek. Bohatou chuť vytváří žampiony a sýr.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 202 kJ / 1 243 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 83,86 g |
Tuky | 41,42 g |
Vláknina | 8,60 g |
Cholesterol | 663 mg |
Sodík | 3,39 g |
Sůl | 8,13 g |
Sacharidy | 129,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso naklepeme, osolíme, opepříme a poklademe ho na sádlem vymazaný pekáč.
Krok 2: 4 rohlíky nakrájíme na kostičky, na to nalijeme 2 dl mléka, přidáme 2 vajíčka a promícháme.
Krok 3: Na oleji dosklovata orestujeme nakrájenou cibuli, přisypeme na plátky nakrájené žampiony, na nudličky nakrájenou šunku a podusíme.
Krok 4: Pak směs přidáme k navlhčeným rohlíkům s vejci a mírně vše osolíme. Doplníme zelenou petrželku, promícháme a rozprostřeme na maso v pekáčku.
Krok 5: Zalijeme malým množstvím vody, zakryjeme alobalem a pečeme přibližně 40 minut. Pak alobal odstraníme, posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme ještě chvilku do zrůžovění.
Zveřejněno 21. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hrbaté maso
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zmxm
Moje poznámka
Hrbaté maso
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zmxm
Nejnovější recepty
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno před 14 hodinami
Dort Oreo bez vajec
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí yakitori
Přidáno 30. 6. 2025 21:11
Kuřecí tandoori špízy s koriandrovou omáčkou
Přidáno 30. 6. 2025 21:05
Grilovaná kachní prsa
Přidáno 30. 6. 2025 20:59
Barbecue kuře
Přidáno 30. 6. 2025 20:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
janakrejzarova před 14 hodinami
Brokolicová polévka
Kajkajak před 14 hodinami
Koprová omáčka
radekfiala před 15 hodinami
Cuketové soudky plněné sýrem a šunkou
KrisZaezemi před 15 hodinami
Špaldový koláč s pudinkem a jablky
Zabiczka před 17 hodinami
Smetanová polévka s kysaným červeným zelím
MirekFM před 17 hodinami
Jogurtový ovocný koláč
maminka Machulka před 17 hodinami
Buchta "Orgasmus"
veronika_straka před 18 hodinami
Makový koláč s třešněmi
Moanka před 21 hodinami
Vepřové plátky s těstovinami
Moanka před 21 hodinami
Tématické fráze:
co uvařit k obědu,
co vařit v neděli,
co v neděli k obědu,
co uvařit v neděli,
co vařit k obědu,
co uvařit v neděli k obědu,
recepty-sova@volny.cz,
vydavatelství sova,
co mám zítra vařit,
co mám vařit,
co uvarit na nedeli,
co varit,
co dobrého k obědu,
co k obědu bez masa,
co vařit k obedu recepty,
nevím co vařit,
co vařit k obědu z veproveho masa,
co vařit o vánocích,
co k obědu,
recepty-sova
Suroviny:
krkovice vepřová,
sádlo,
olej,
žampióny,
cibule,
šunka,
rohlík,
mléko,
vejce,
sýr tvrdý,
petrželka zelená
Komentáře (202)
Pokud alobalem jen zakryješ pekáč a nepřijde do přímého kontaktu s jídlem, riziko uvolňování hliníku je minimální. V tomto případě se neuvolňuje do potraviny a není důvod se obávat karcinogenity.
Jediné, na co si dát pozor, je vysoká teplota – pokud se alobal dostane do přímého kontaktu s topným tělesem trouby, může se přehřát a poškodit nebo uvolňovat toxické látky (například pokud je potažený plastovou vrstvou). Jinak jeho použití jako krycí vrstva na pekáč je bezpečné. 😎
P.S. Alobal je téměř čistý hliník (ca. 99,9%), běžná hlína na zahradě či poli je z větší části kysličník hlinitý. Kdo tvrdí, že nikdy se mu do těla nedostalo zrnko hlíny (např. ze zeleniny), nemluví pravdu. Takže každý z nás trochu toho hliníku stejně konzumuje, a to více než z alobalu.