Chyby při nakličování: Obezřetní buďte nejen při zalévání či proplachování
Nakličování je nedílnou součástí každodenních činností v kuchyni mnohých z nás. Vždyť kdo by odolal čerstvým výhonkům a klíčkům, kterými lze skvěle dochutit snad jakékoliv jídlo? Během klíčení však hrozí mnohá pochybení.
Klíčky dokáží být velmi chutnou ingrediencí na chléb s máslem, ale také dokonale doladí vzhled i chuť polévek a hlavních chodů. Ovšem kde se opravdu vyjímají, je na obložených chlebíčcích, kanapkách a jednohubkách. Nejprve je však potřeba semena správně naklíčit, abyste získali zdravé a chutné klíčky a výhonky.
Mohlo by vás zajímat
Chyby při nakličování semen
Na následujících řádcích se budeme věnovat chybám, se kterými se můžete při nakličování setkat. Nemějte však obavy, mnohým lze předejít nebo je napravit.
- Vybírejte vždy pouze semena vhodná k nakličování. Nevhodná jsou stará, poškozená nebo mořená semena - ta rozhodně nepoužívejte.
- Myslíte si, že na nakličování potřebujete speciální vybavení? Omyl! Bohatě vám postačí zavařovačka. Jde totiž o správnost procesu, ne o extra vybavení.
- Hniloba je snad největším nepřítelem klíčků - tedy společně s plísní. Jakmile vám začnou semena či klíčky uhnívat či plesnivět, vyhoďte celý obsah sklenice. Základním pravidlem totiž je, že se nesmí přelévat.
- Dobré však není ani zanedbávání zalévání, které vede k vysušení semen - z těch vám následně už opravdu nic nevyroste. Udržujte je neustále vlhká.
- Nezapomínejte na proplachování, bez něj se ve sklenici začnou množit nežádoucí bakterie či plísně. Semena proplachujte pravidelně, a to 2x denně.
- Pozor si dejte také na teplotu - příliš nízká velmi zpomalí nebo zcela zastaví klíčení, naopak vysoká teplota způsobí rychlé vysušení semen.
- Žádné slunce - nakličujte na stinném místě, aby vám slunce semínka a klíčky nespálilo; výsledkem by byla jejich nepříjemně hořká chuť.
- Nedostatečná hygiena je zásadním pochybením při jakékoliv činnosti v kuchyni. I zde buďte obezřetní - čisté musíte mít nejen ruce, ale také veškeré pomůcky, a to včetně nůžek nebo pracovní plochy.
- Trpělivost stojí také za zmínku - jak víme, každý člověk je jiný, že ano? To samé platí u semen. Zatímco některé druhy klíčí během pár dnů, jiné potřebují více času. Nespěchejte na ně a trpělivě vyčkejte - kdo si počká, ten se dočká.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké zkušenosti máte s nakličováním vy a jaká semena u vás vítězí? Podělte se o své tipy a napište je dolů do komentářů, těšíme se! A pokud byste si rádi pochutnali na klíčcích, co takhle zkusit třeba mrkvový salát s klíčky a limetkovou zálivkou?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře