6 chyb při pečení mazance: Nezapomínejte na dvojité kynutí i správné pečení
Mazanec neboli velikonoční bochník pečeme zpravidla o Bílé sobotě. Jeho předností je dokonale nadýchaná střída, často plná rozinek, kandovaného ovoce či ořechů. Důležité však je nepodcenit přípravu ani pracovní postup.
Přípravu těsta, ale i následné vypracování a pečení mazance může provázet mnoho menších či větších pochybení, která na hotovém mazanci jen stěží zamaskujeme. Projděte si spolu s námi ty nejčastější chyby, abyste věděli, jak na ně lehce vyzrát.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
6 častých chyb při pečení mazance
Patříte-li mezi ty, které každé jaro ovládne strach z pečení mazance, letos obavám navždy odzvoní. S výčtem chyb totiž na následujících řádcích najdete i tipy, jak těmto chybám předejít a docílit tak dokonalé chuti i tvaru velikonočního bochníku.
- Nešetřete na surovinách. Kvalita je vždy na prvním místě - z nekvalitních ingrediencí stěží docílíte dokonalého výsledku. Nešetřete na sobě.
- Kynuté těsto potřebuje čas, který nikde nenaženete. Máte-li času nedostatek, raději vsaďte na nekynutý mazanec, se kterým uděláte stejně velkou parádu.
- Jako je potřeba dopřát těstu čas na kynutí, stejně tak je důležité předejít jeho překynutí. V opačném případě vznikne z mazance hutná placka.
- Prasklému mazanci se snadno vyhnete pečlivým propracováním těsta i důkladným vykynutím - nedokynuté těsto v troubě rychle naběhne a praskne.
- Mazanec je potřeba pečlivě vytvarovat, abyste dosáhli kýženého výsledku a nebyli zklamaní z rozjeté placky nebo podivně šišatého bochníku.
- Ani ten největší otrlec si nepochutná na sraženém mazanci. Toho se můžete nevědomě dopustit použitím ingrediencí rozdílných teplot, ale také brzkým řezem do bochníku - mazanec nechte zcela vychladnout, než do něj zakrojíte.
V neposlední řadě nezapomeňte mazanec naříznout nebo nastřihnout do tvaru kříže. Kromě náboženského symbolu to má i praktický důvod, kdy díky nástřihu může z těsta volně odcházet pára a mazanec se nikde neroztrhne - nepraskne.
Komentáře