Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec neboli velikonoční bochník pečeme zpravidla o Bílé sobotě. Jeho předností je dokonale nadýchaná střída, často plná rozinek, kandovaného ovoce či ořechů. Důležité však je nepodcenit přípravu ani pracovní postup.

Přípravu těsta, ale i následné vypracování a pečení mazance může provázet mnoho menších či větších pochybení, která na hotovém mazanci jen stěží zamaskujeme. Projděte si spolu s námi ty nejčastější chyby, abyste věděli, jak na ně lehce vyzrát.

6 častých chyb při pečení mazance

Patříte-li mezi ty, které každé jaro ovládne strach z pečení mazance, letos obavám navždy odzvoní. S výčtem chyb totiž na následujících řádcích najdete i tipy, jak těmto chybám předejít a docílit tak dokonalé chuti i tvaru velikonočního bochníku.

  1. Nešetřete na surovinách. Kvalita je vždy na prvním místě - z nekvalitních ingrediencí stěží docílíte dokonalého výsledku. Nešetřete na sobě.
  2. Kynuté těsto potřebuje čas, který nikde nenaženete. Máte-li času nedostatek, raději vsaďte na nekynutý mazanec, se kterým uděláte stejně velkou parádu.
  3. Jako je potřeba dopřát těstu čas na kynutí, stejně tak je důležité předejít jeho překynutí. V opačném případě vznikne z mazance hutná placka.
  4. Prasklému mazanci se snadno vyhnete pečlivým propracováním těsta i důkladným vykynutím - nedokynuté těsto v troubě rychle naběhne a praskne.
  5. Mazanec je potřeba pečlivě vytvarovat, abyste dosáhli kýženého výsledku a nebyli zklamaní z rozjeté placky nebo podivně šišatého bochníku.
  6. Ani ten největší otrlec si nepochutná na sraženém mazanci. Toho se můžete nevědomě dopustit použitím ingrediencí rozdílných teplot, ale také brzkým řezem do bochníku - mazanec nechte zcela vychladnout, než do něj zakrojíte.

V neposlední řadě nezapomeňte mazanec naříznout nebo nastřihnout do tvaru kříže. Kromě náboženského symbolu to má i praktický důvod, kdy díky nástřihu může z těsta volně odcházet pára a mazanec se nikde neroztrhne - nepraskne.

Komentáře

Další tipy a triky