Jak upéct podzimní dýňový koláč? Základem je křehké těsto s náplní z dýně a jablek
Dýně je pro nás symbolem podzimu a proto se úrodu snažíme připravovat na mnoho způsobů, naslano i nasladko. Když chuť dýně spojíme s vůní skořice či perníkového koření, vznikne nám vždy velká dobrota.
Nejvíce využívanou dýní je v posledních letech hokaido, výhodou je, že se dá zpracovat včetně slupky. Má jemnou nasládlou chuť podobnou batátu, proto se skvěle hodí k pečení moučníků. Sytě oranžová dužina zralého plodu je bohatá na vlákninu i beta-karoten. Při sladkém pečení oceníme univerzální dýňové pyré.
Dýňový koláč
Dýňových koláčů je celá řada, jeden z nich jsme pro vás vybrali. Na těsto potřebujeme: 150 g hladké mouky, 90 g másla, dále 1 lžičku prášku do pečiva a také tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání koláčové formy.
Na náplň koláče si připravíme: 400 g dýně, 2 jablka, dále citronovou kůru, špetku soli, skořici a také mandle na posypání koláče.
- V prvním kroku si oloupeme jablka a nakrájíme je na menší kousky společně s dýní, poté vše vložíme do hrnce.
- Podlijeme malým množstvím vody, přidáme podle chuti cukr, špetku soli, skořici, citrónovou kůru, případně také šťávu z citronu a vaříme na hustší kaši.
- Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto.
- Nyní si vymažeme a vysypeme koláčovou formu, pak do ní těsto naplníme. Na připravené těsto nalijeme dýňovou kaši a posypeme mandlemi.
- Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C a průběžně zkoušíme špejlí, zda je dostatečně propečený.
Tento báječný koláč si můžete vyzkoušet také podle názorného videoreceptu. Napište nám do komentáře, jak se vám povedl. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře