Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recept na slaný masový koláč z křehkého těsta: Podle předpisu z 15. století funguje dodnes a je úžasně šťavnatý
Zdroj: Profimedia

Pro mnoho lidí může být překvapením, jak skvěle chutnají pokrmy, které se připravovaly už před mnoha staletími. Tentokrát nahlédneme do Anglie 15. století, kde byl oblíbený koláč plněný masem.

Podobný pastýřskému koláči i quiche

Při spojení Velká Británie a slaný koláč většinu z nás napadne pastýřský koláč. Anglický shepherd's pie, tedy na britských ostrovech oblíbený vydatný koláč, který se podává jako hlavní jídlo, sice nese název „koláč“, ale jde vlastně o nákyp. Původně zbytky masa a zeleniny se pečou pod „pokličkou“ z hustší bramborové kaše.

Tento koláč podle receptu z 15. století je mnohem víc příbuzný s klasickým francouzským quiche. Základem je totiž křehké těsto obložené masem a zeleninou.

Středověká jídla plná chuti

Současná britská kuchyně je tak trochu upozaděna za francouzskou či italskou. Před pěti či šesti stoletími mezi nimi tak velký rozdíl nebyl. Na pevnině i na ostrovech se vařilo z lokálních a sezónních potravin a šlechta a bohatí lidé na obou stranách si mohli dopřávat jídlo plné chutí. Součástí středověkých banketů byly různé exotické a kořeněné pokrmy. 

Když se recept jen trochu upraví

Koláč s masem, jehož recept na současné podmínky upravil (tedy upřesnil množství ingrediencí) britský nadšenec pro starou anglickou kuchyni, kuchař Daniel Myers, jeden z přispěvovatelů webu medievalcookery.com, je překvapivě „současný“. Může se i dnes podávat jako chutný oběd či večeře.

Kuchař Myers zkusil různé varianty náplně. Místo telecího masa připravil koláč z jehněčího, které je chuťově výraznější, využít by šlo ale i maso kuřecí či krůtí. Myers neváhal vyzkoušet ani ryby nebo dokonce i úhoře, který dodal pokrmu jiný rozměr. Vy ale můžete zůstat víc „při zemi“ a upéct koláč plněný telecím masem.

Slaný koláč z křehkého těsta z 15. století

Na koláč do formy o průměru 28 cm budete potřebovat: ½ hrnku telecího masa, 1 šálek vody, ½  šálku červeného vína, ¼ lžička petrželky, ¼ lžičky šalvěje, ¼ lžičky yzopu, ¼ lžičky saturejky, ⅛ lžičky pepře, ⅛ lžičky skořice, ⅛ lžičky hřebíčku, ⅛ lžičky muškátového květu, špetka šafránu, ¼ lžičky soli, 6 datlí, zbavených pecky a nasekaných, 6 sušených švestek, nakrájených na kousky, ¼ lžičky zázvoru, trochu citronové šťávy, křehké těsto (to můžete koupit hotové nebo připravit podle našeho receptu), 4 vejce.

  1. Telecí maso nakrájejte na malé kousky velikosti sousta. Bylinky nasekejte najemno. 
  2. Maso dejte do hlubší pánve, zalijte vodou, přidejte víno, petrželku, šalvěj, yzop, saturejku a pepř a přiveďte k varu.
  3. Poté přidejte skořici, hřebíček, muškátový květ, šafrán, osolte a znovu přiveďte k varu.
  4. Odstavte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím smíchejte datle, sušené švestky, zázvor a citronovou šťávu a nechte marinovat.
  5. Troubu předehřejte na 175 °C. Na kulatý plech rozprostřete křehké těsto. Maso vyjměte z vývaru a rovnoměrně rozložte na těsto a pečte asi 15 minut. Pak vyndejte z trouby.
  6. Na koláč přidejte směs datlí a švestek. Rozšlehejte vejce s vývarem (v případě potřeby vývar nejprve sceďte) a směsí přelijte koláč.
  7. Znovu vložte do trouby a pečte při teplotě 175 °C, dokud neztuhne, trvá to asi hodinu.
  8. Nechte vychladnout a podávejte při pokojové teplotě.

Náš tip: Pokud máte rádi slané koláče, upečte si jednoduchý a rychlý podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

medievalcookery.com: Recipe by Daniel Myers

medieval-recipes.com: Medieval Food: A Brief History

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více