Chyby při přípravě špaget carbonara: Předejděte pochybení a vařte jako Italové
Mnozí z nás se přípravy těchto špaget obávají, ale věřte - není se čeho bát. Stačí předejít chybám, kterých se často nevědomky dopouštíme, a připravíte skvělé těstoviny. Poradíme, jak se vyhnout pochybení při jejich přípravě.
Špagety carbonara jsou Italskou pochoutkou, ve které nesmí chybět správně uvařené těstoviny, kvalitní slanina, výrazný sýr a čerstvé žloutky. S našimi tipy budete předem vědět, na jaké chyby si dát pozor, aby byl výsledek dokonalý.
Mohlo by vás zajímat
Chyby během přípravy špaget carbonara
Předejděte častým chybám a uvařte ty nejlepší špagety carbonara, jaké vaše rodina kdy jedla. Budete se těšit z pochvalných komentářů i žádostí o přidání.
- Kvalita surovin je zde opravdu stěžejní, proto ji nepodceňujte. Guanciale však můžete nahradit pancettou, stejně jako pecorino lze nahradit parmezánem.
- Těstoviny je potřeba uvařit al dente, tedy na skus. Rozvařené nebo naopak nedovařené špagety znehodnotí celý pokrm a nikdo si na něm nepochutná.
- Sýr je potřeba nastrouhat opravdu najemno, aby se v pokrmu dobře rozpouštěl, proto si na tom dejte záležet - hroudy nerozpuštěného sýra nejsou žádoucí.
- Sražené žloutky jsou nepřípustné, proto pozor - tepelně se neupravují (nevaří, nesmaží), ale pouze se zahřejí. Právě díky zahřátí krásně ztuhnou.
- Hrudky v omáčce? Nejspíše jste použili vejce přímo z lednice. Vyndejte je včas na pracovní plochu, aby zteplala na pokojovou teplotu.
- Vylévání vody z těstovin je hřích, protože se jedná o nedílnou součást receptu. Proto si po uvaření špaget odeberte zhruba hrnek vody, než je slijete.
- Zdá se vám, že vaše špagety carbonara mají málo omáčky? Pomaličku a za stálého míchání vlévejte další množství vody z těstovin do pánve. Omáčka však musí zůstat krémová, s vodnatou konzistencí opravdu parádu neudělá.
- Smetana do tohoto receptu nepatří, byť se s ní můžete setkat v popisu různých obměň špaget carbonara. V originálním znění ji opravdu nenajdete.
- Nevynechávejte finální posyp čerstvě mletým pepřem, který je neopomenutelnou součástí tohoto receptu a pokrmu přidá na výrazné chuti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tak co myslíte, není to zas složité, že? Vyzkoušet přípravu autentických špaget carbonara podle Emanuela můžete podle názorného videoreceptu, který vás provede postupem. Udělejte radost rodině a naservírujte si kousek Itálie u vás doma.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře