Chyby v přípravě kimchi: Zaměřte se na správný postup a použijte kvalitní suroviny
Kimchi je tradiční fermentovanou zeleninou, často pikantní, pocházející z Koreje. Její vliv na zažívání nelze přehlédnout, neboť jde o kvalitní suroviny prošlé fermentací, tedy kvašením. Jak ho však udělat bezchybným?
Kdo ochutnal kimchi, nedá na něj dopustit. Fermentovaný zeleninový salát je vynikající jako příloha, ale i samostatný chod. Jeho pikantnost si pak každý volí podle vlastních preferencí. Je však potřeba dodržet postup přípravy, aby se kimchi nezkazilo a vy si na něm mohli pochutnávat kdykoliv vás napadne. Jdeme na to.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby během přípravy kimchi
Nezapomínejte na základní body fermentace - čistota, kvalita surovin a správný postup přípravy kvašených dobrůtek. Jedině tak dosáhnete požadovaného výsledku.
- Kvalita vstupních ingrediencí je zásadní, stejně jako ve všem. Bez kvalitního vstupu nemůžete čekat kvalitní výstup - hýčkejte se kvalitou.
- Čistota = půl zdraví, proto pracujte jen s pečlivě umytým nádobím a vyvařenými sklenicemi. Čisté musí být také vaše ruce a v neposlední řadě utěrky.
- Zelenina vystupující nad nálev velmi rychle chytne plíseň a vaše snaha přijde vniveč - plesnivé části totiž nestačí jen odstranit, musíte vyhodit úplně vše.
Tip: Skvělá jsou dřívka určená přímo k zatížení fermentovaných potravin. - Mdlá a nevýrazná chuť může zklamat, a tak se nebojte okořenit kimchi už v začátcích více - zelenina výrazné ochucení stáhne, stejně tak proces fermentace.
- Nechali jste kimchi kvasit příliš dlouho nebo jste jen neodhadli jeho množství a nestihli jste ho včas zpracovat? Žádné vyhazování! Skvěle poslouží do nejrůznějších pokrmů - od pečeného masa přes polévky až po kimchi lívance.
Tip: Toužíte-li po značně kyselém kimchi, nechte ho fermentovat na kuchyňské lince, ovšem pokud byste raději hlubší, kořeněnou chuť, přesuňte ho 3. den do lednice. Fermentace zeleniny bude trvat déle, ale chuť kimchi bude neodolatelná.
Mohlo by vás zajímat
Kimchi ocení každý, kdo by rád dopřál péči svým střevům, ale také si rád pochutná na kvalitních a průmyslově nezpracovaných dobrůtkách. Hýčkejte se a dopřejte svým chutím i tělu jen to nejlepší. Korejské kimchi snadno připravíte podle videoreceptu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře