Chyby v přípravě sirupu z květů černého bezu: Pozor na místo sběru i riziko plísně
Věděli jste, že z květů bezu černého lze připravit sirup, šumivá limonáda nebo marmeláda? Právě díky pestrým možnostem využití je bez natolik oblíbený. Poradíme, jak nechybovat při přípravě bezového sirupu.
Sirup z bezových květů se těší velké oblibě pro snadnou přípravu, osvěžující chuť, ale i pro minimální náklady - květy snadno nasbíráte v přírodě a zbylých pár surovin jistě najdete ve špajzu. Jak se ale vyvarovat těch nejčastějších chyb při jeho přípravě?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
8 chyb při přípravě bezového sirupu
Seznamte se s častými chybami, kterých se během přípravy bezového sirupu můžete dopustit. Díky tomu budete včas vědět, na co si dát pozor a čemu se vyhnout.
- Vyvarujte se sběru květů ve městech a u silnic. Vybírejte taková místa, kde nehrozí nežádoucí znečištění. Sbírejte pouze krásně bílé, méně rozvinuté květy.
- Zapařené bezové květy jsou znehodnocené, proto je nesbírejte do mikrotenových sáčků a igelitových tašek. Vsaďte nejlépe na proutěné košíky.
- Květy černého bezu neomývejte, ztratili byste tak pyl, na kterém je postaven celý proces výroby sirupu. Nechte je jen rozložené "odpočinout", aby z nich vylezl případný hmyz - květy je nutné čistit pouze mechanicky, jemně a opatrně.
- Nepodceňujte dobu louhování bezových květů, která je alespoň 24 hodin. Jedině tak získáte požadované vlastnosti a plnou chuť výsledného sirupu.
- Budete-li bezový sirup připravovat vařením či zahříváním, dejte pozor na připalování nerozpuštěného cukru - obsah hrnce míchejte do až jeho rozpuštění. I u sirupu zastudena je však potřeba, aby byl cukr zcela rozpuštěný.
- Není nic horšího, než zkvašení či zplesnivění sirupů kvůli nedostatečně sterilnímu vybavení. Náčiní musí být zcela čisté a sklenice pečlivě vyvařené.
- Hotový sirup neskladujte na přímém slunečním světle, ale v chladu a temnu, postačí špajzka nebo sklep. Po otevření ho však uchovávejte v lednici.
- Plesnivý sirup nezachráníte, musí se vyhodit. Předejít tomu můžete nejen čistotou nádobí, pracovní plochy a pomůcek, ale také pár kapkami alkoholu, které přidáte na povrch sirupu před jeho uzavřením ve sklenicích.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Znáte kosmatice? Bezové květy obalené v palačinkovém těstíčku jsou pochoutkou děství mnoha z nás. Mimo to z nich můžete udělat také čaj nebo med. Sirup z květů černého bezu si snadno a bezchybně připravíte podle následujícího videoreceptu:
Komentáře