Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Utopenci už dávno nejsou jen hospodskou pochoutkou, mnozí z nás si je pravidelně připravují doma - díky tomu si sami zvolíme kvalitu, chuť i celkové složení. Poradíme, jak nechybovat během přípravy této pochoutky.

Domácí utopenci se těší obrovské oblibě - můžete si na nich pochutnávat v pohodlí domova spolu s rodinou a kamarády, jsou však také skvělým jedlým dárkem pro dospělé oslavence. Připravte utopence naprosto bezchybně, pomůžeme vám s tím.

Chyby při přípravě utopenců

Selský rozum mnohé napoví, přesto jsme pro vás nejčastější pochybení během přípravy utopenců sepsali do přehledných bodů. Tak hurá do toho:

  1. Kvantita namísto kvality - vybírejte kvalitní špekáčky s vysokým podílem masa a zároveň s co nejmenším podílem tuku (vysrážený tuk v nálevu je nehezký).
  2. Podceněná čistota se rovná zkažení celého obsahu sklenic. Čisté je potřeba mít nádobí, pomůcky, pracovní plochu, ale i ruce nebo utěrky. Stejně důležitá je sterilizace sklenic, abyste zabránili plísni či zkvašení výsledku vaší snahy.
  3. Málo nařezané a neoloupané špekáčky do sebe nenatáhnou tolik nálevu, abychom si mohli říct, že jsou opravdu výborné. Nebojte se hlubších zářezů.
  4. Jedině se správně ochuceným nálevem docílíte neodolatelné pochoutky nejen k pivu a vínu. Dodržujte vámi vybraný, nejlépe osvědčený recept na nálev.
  5. Nepřežeňte to s výrazností "utopencového" láku, odležením získá jeho chuť o poznání silnější ráz, který zároveň prostoupí uzeninou. Také nezapomeňte hotový svařený nálev nechat nejprve vychladnout, než jím zalijete uzeninu.
  6. Jestliže budete šetřit s octem, mohou vám zbýt oči pro pláč. Ocet je stěžejní ingrediencí, která konzervuje špekáčky i zeleninu.
  7. Bez správného skladování nedocílíte chutných utopenců. Například nežádoucí teplotní výkyvy mohou způsobit zkažení celých sklenic s naloženými špekáčky. Proto je skladujte v chladnu a temnu, kdy jsou obě tyto podmínky neměnné.
  8. Vydržte! My víme, chuť je velmi často silnější než my. Ale jen pořádně uleželí utopenci mají žádoucí říz - takový, jaký máme rádi. Dopřejte jim aspoň týden.

Radost z chuťově dokonalých utopenců může zhatit jejich rychlá zkáza způsobená nesprávným odebíráním jednotlivých porcí. Vždy odebírejte čistým a suchým příborem, abyste předešli jejich zkažení. Připravíte si klasické utopence s námi?

Komentáře

Další tipy a triky