8 chyb v přípravě utopenců: Nejen vyvážená chuť láku je základem chutného výsledku
Utopenci už dávno nejsou jen hospodskou pochoutkou, mnozí z nás si je pravidelně připravují doma - díky tomu si sami zvolíme kvalitu, chuť i celkové složení. Poradíme, jak nechybovat během přípravy této pochoutky.
Domácí utopenci se těší obrovské oblibě - můžete si na nich pochutnávat v pohodlí domova spolu s rodinou a kamarády, jsou však také skvělým jedlým dárkem pro dospělé oslavence. Připravte utopence naprosto bezchybně, pomůžeme vám s tím.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě utopenců
Selský rozum mnohé napoví, přesto jsme pro vás nejčastější pochybení během přípravy utopenců sepsali do přehledných bodů. Tak hurá do toho:
- Kvantita namísto kvality - vybírejte kvalitní špekáčky s vysokým podílem masa a zároveň s co nejmenším podílem tuku (vysrážený tuk v nálevu je nehezký).
- Podceněná čistota se rovná zkažení celého obsahu sklenic. Čisté je potřeba mít nádobí, pomůcky, pracovní plochu, ale i ruce nebo utěrky. Stejně důležitá je sterilizace sklenic, abyste zabránili plísni či zkvašení výsledku vaší snahy.
- Málo nařezané a neoloupané špekáčky do sebe nenatáhnou tolik nálevu, abychom si mohli říct, že jsou opravdu výborné. Nebojte se hlubších zářezů.
- Jedině se správně ochuceným nálevem docílíte neodolatelné pochoutky nejen k pivu a vínu. Dodržujte vámi vybraný, nejlépe osvědčený recept na nálev.
- Nepřežeňte to s výrazností "utopencového" láku, odležením získá jeho chuť o poznání silnější ráz, který zároveň prostoupí uzeninou. Také nezapomeňte hotový svařený nálev nechat nejprve vychladnout, než jím zalijete uzeninu.
- Jestliže budete šetřit s octem, mohou vám zbýt oči pro pláč. Ocet je stěžejní ingrediencí, která konzervuje špekáčky i zeleninu.
- Bez správného skladování nedocílíte chutných utopenců. Například nežádoucí teplotní výkyvy mohou způsobit zkažení celých sklenic s naloženými špekáčky. Proto je skladujte v chladnu a temnu, kdy jsou obě tyto podmínky neměnné.
- Vydržte! My víme, chuť je velmi často silnější než my. Ale jen pořádně uleželí utopenci mají žádoucí říz - takový, jaký máme rádi. Dopřejte jim aspoň týden.
Radost z chuťově dokonalých utopenců může zhatit jejich rychlá zkáza způsobená nesprávným odebíráním jednotlivých porcí. Vždy odebírejte čistým a suchým příborem, abyste předešli jejich zkažení. Připravíte si klasické utopence s námi?
Komentáře