Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drobenka neboli žmolenka je voňavá a křupavá korunka na každém koláči. Drobenkou sypeme ovocné koláče, kynuté i tvarohové nebo oblíbené nadýchané bublaniny. Na přípravu je drobenka velmi rychlá a zvládneme ji i bez tradičního másla.

Koláče posypané drobenkou jsou na talíři lákavé k nakousnutí a ihned navodí domácí pohodu. Drobenka však také brání vysušení koláče, schová nedokonalosti a v neposlední řadě dodá žádoucí "křupnutí", které s vláčným těstem funguje dokonale. Nejčastěji ji připravujeme z másla, mouky a cukru, ale existuje několik alternativ, které můžeme použít. 

Čím nahradit máslo v drobence

Pokud nemáme máslo zrovna po ruce, nebo bychom rádi vyzkoušeli jinou variantu, nemusíme mít obavy, protože drobenka bez másla je stále stejně chutná a křupavá. Dokonce může být i zdravější. A čím ji nahradit?

  1. Slunečnicový nebo řepkový olej: Nejjednodušší náhradou másla je klasický olej, ze kterého je drobenka připravená během chvilky. Řídíme se stejným poměrem jako u drobenky z másla a to 2 díly mouky : 1 díl cukru : 1 díl oleje. Vše smícháme, olej přidáváme postupně a "žmouláním" mezi prsty vytvoříme drobenku. 
  2. Kokosový nebo ořechový olej: Tyto oleje drobence dají krásnou vůni a chuť. Kokosový olej bývá při pokojové teplotě tuhý, proto jej zapracujeme jako máslo nebo necháme rozehřát a přilijeme k mouce a cukru ve stejném poměru jako výše. 
  3. Sádlo: Sádlo místo másla často do drobenky používaly babičky, drobenka je křehčí a lahodně křupavá. 
  4. Rostlinné tuky: Rostlinné tuky jako je margarín nebo Hera jsou při pečení běžnou náhradou másla, proto i v drobence fungují skvěle. 
  5. Banán nebo datle: Méně častou alternativou, ale dobře fungující a chutnou náhradou másla v drobence, je část tuku a cukru nahradit rozmačkaným zralým banánem nebo mletými datlemi. Směs vytvoří vlhčí hrudky, které po upečení udělají na koláči krásnou krustu. 

Tip: Místo másla můžete dokonce použít i žloutek, díky kterému bude drobenka zlatavější. 

Drobenku na koláč, ať už tradiční z másla nebo z jeho alternativy, si můžete udělat podle našeho videonávodu, kde uvidíte postup krok za krokem. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli