Čím nahradit máslo v drobence? 5 skvělých alternativ, které máte jistě po ruce
Drobenka neboli žmolenka je voňavá a křupavá korunka na každém koláči. Drobenkou sypeme ovocné koláče, kynuté i tvarohové nebo oblíbené nadýchané bublaniny. Na přípravu je drobenka velmi rychlá a zvládneme ji i bez tradičního másla.
Koláče posypané drobenkou jsou na talíři lákavé k nakousnutí a ihned navodí domácí pohodu. Drobenka však také brání vysušení koláče, schová nedokonalosti a v neposlední řadě dodá žádoucí "křupnutí", které s vláčným těstem funguje dokonale. Nejčastěji ji připravujeme z másla, mouky a cukru, ale existuje několik alternativ, které můžeme použít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím nahradit máslo v drobence
Pokud nemáme máslo zrovna po ruce, nebo bychom rádi vyzkoušeli jinou variantu, nemusíme mít obavy, protože drobenka bez másla je stále stejně chutná a křupavá. Dokonce může být i zdravější. A čím ji nahradit?
- Slunečnicový nebo řepkový olej: Nejjednodušší náhradou másla je klasický olej, ze kterého je drobenka připravená během chvilky. Řídíme se stejným poměrem jako u drobenky z másla a to 2 díly mouky : 1 díl cukru : 1 díl oleje. Vše smícháme, olej přidáváme postupně a "žmouláním" mezi prsty vytvoříme drobenku.
- Kokosový nebo ořechový olej: Tyto oleje drobence dají krásnou vůni a chuť. Kokosový olej bývá při pokojové teplotě tuhý, proto jej zapracujeme jako máslo nebo necháme rozehřát a přilijeme k mouce a cukru ve stejném poměru jako výše.
- Sádlo: Sádlo místo másla často do drobenky používaly babičky, drobenka je křehčí a lahodně křupavá.
- Rostlinné tuky: Rostlinné tuky jako je margarín nebo Hera jsou při pečení běžnou náhradou másla, proto i v drobence fungují skvěle.
- Banán nebo datle: Méně častou alternativou, ale dobře fungující a chutnou náhradou másla v drobence, je část tuku a cukru nahradit rozmačkaným zralým banánem nebo mletými datlemi. Směs vytvoří vlhčí hrudky, které po upečení udělají na koláči krásnou krustu.
Tip: Místo másla můžete dokonce použít i žloutek, díky kterému bude drobenka zlatavější.
Drobenku na koláč, ať už tradiční z másla nebo z jeho alternativy, si můžete udělat podle našeho videonávodu, kde uvidíte postup krok za krokem.
Komentáře