Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slepičí a křepelčí vejce (nebo jen samotné žloutky) používaly už naše babičky nejen do nepečených směsí, ale i do nádivek do cukroví. Vejce bylo pojivem, které zajistilo soudržnost těsta a umožnilo s ním lépe pracovat.

Syrová vejce jsou kvůli nebezpečí onemocnění salmonelózou pro přípravu cukroví nevhodná. Menší riziko nesou chovatelé slepic, kteří mají k dispozici vlastní vejce. Ti ostatní se mohou vajec v cukroví vzdát, protože ta nejsou v těstě nepostradatelná.

Čím nahradit vejce v nepečeném cukroví

Jelikož zde vejce funguje jako pojivo, dá se velmi lehce nahradit. Použijeme:

  • Vhodný tuk - čerstvé nebo kakaové máslo, arašídové, mandlové a ořechové máslo, kokosový olej a zbytky máslových krémů.
  • Měkké pojivo - rozpuštěnou čokoládu, kondenzované mléko, datlovou pastu, čokoládovou pomazánku a namočené ovesné vločky.
  • Ovocná směs - jablečná a švestková povidla, marmeládu, rozmačkaný banán nebo namočené a rozmixované sušené ovoce.

Jedním z druhů oblíbeného nepečeného cukroví jsou tradiční šuhajdy, šohajdy, šuhajky, které se připravují do papírových košíčků - podívejte se na video:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky