Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nepečený dort s ovocnou nebo pudinkovou směsí proložíme piškoty nebo sušenkami a ozdobíme šlehačkou
Zdroj: Freepik

Mezi nepečené dorty patří i takové, které mají základní korpus z piškotů nebo sušenkové drti, ale zbytek dortu je tepelně zpracovaný. V takovém případě nepotřebujeme želatinu, směs se zahušťuje pomocí pudinku, piškotových drobečků nebo se vyztuží sušenkami.

Mezi nepečené dorty patří i dorty s piškotovým nebo sušenkovým korpusem a s vařenou ovocnou nebo pudinkovou směsí. Uvařený pudink nebo ovoce se nalije na základní korpus do dortové formy a prokládá se piškoty, aby se dort zpevnil a šlo jej po vychlazení  lépe krájet.

Kalendář Celý kalendář

Jak připravit dort z uvařeného pudinku

Základem jsou pudinkové prášky různých příchutí (nejčastěji vanilkové nebo čokoládové), rozmíchané v mléce nebo v ovocné šťávě:
  • Do formy naklademe piškoty, které pokapeme sirupem nebo pár kapkami likéru.
  • Na piškoty naskládáme zralé měkké ovoce podle chuti - jahody, maliny, meruňky, broskve, banán.
  • Na ně nalijeme část uvařeného pudinku, navrstvíme piškoty a znovu zalijeme pudinkem. Opakujeme do spotřebování surovin.
  • Použijeme-li světlé a tmavé piškoty, bude výsledná mozaika na řezu velmi zajímavá.

Jak připravit dort z rozvařených jablek

Na dort potřebujeme jablka, piškoty a pudinkový prášek:

  • Oloupaná a nastrouhaná jablka rozvaříme s troškou vody, cukrem a skořicí (možno i s rumem) do husté směsi.
  • Vanilkový pudink rozmícháme v malém množství vody a vlijeme do směsi. Pilně mícháme, dokud se nezačnou tvořit velké bubliny a hmota nezačne být mírně průzračná.
  • Nalijeme na korpus z piškotů a uhladíme. Piškoty můžeme proložit i mezi několik vrstev směsi.

Jak připravit dort z rozvařeného ovoce

Připravíme si přezrálé ovoce, piškoty a pudink s příchutí:

  • Postupujeme stejným způsobem jako u jablečného dortu. Ovoce nakrájíme na kousky a rozvaříme na kaši spolu s cukrem.
  • Přidáme pudink, rozmíchaný ve vodě, podle toho, jaké ovoce jsme použili - malinový, jahodový, banánový, ananasový...
  • Piškoty můžeme opět prokládat mezi vrstvy ovocné směsi. Podle toho, jak poklademe piškoty na dort, vytvoříme mozaiku na řezu.

Jaké suroviny použijeme na základ dortu

Místo pečeného korpusu vytvoříme dno dortu z kulatých dětských piškotů, máslových i domácích sušenek nebo dlouhých cukrářských piškotů. Použijeme je jak celé, tak rozdrcené a smíchané s máslem.  Na řezy se nejvíce hodí hranaté tvary sušenek Bebe, Lotus a máslových sušenek. Piškoty i sušenky se dají vkládat mezi vrstvy směsi, dort bude pevnější a bude se lépe krájet.
Připravený dort necháme v lednici do druhého dne. Před podáváním ho ozdobíme ušlehanou šlehačkou, ovocem nebo strouhanou čokoládou. Inspirujte se naším videem:

Sladké drobečky

Nepečený dort se nemusí připravovat do formy nebo na plech. Poháry s drcenými piškoty, zalité rozvařenými jablky s pudinkem a dochucené skořicí a citrónovou kůrou, přímo volají po velkém kopci šlehačky a nastrouhané čokoládě.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky