Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky jsou pokladem české kuchyně a neodmyslitelnou přílohou k omáčkám, gulášům, špenátu i zelí. Ty tvrdé a sražené dokážou pokazit celý oběd. Přitom cesta k nadýchanému knedlíku je jednoduchá - stačí zvolit správné kypřidlo.

Nadýchané a vláčné knedlíky jsou chloubou každé hospodyňky. Ty domácí prostě chutnají daleko lépe než kupované. Knedlíky můžeme připravit z různých těst, a to nejčastěji z kynutého těsta, bramborového nebo žemlového. Víte, kdy použít droždí, kdy kypřicí prášek do pečiva a kdy vás zachrání sníh z bílků? 

Čím nakypřit knedlíky

Těsta na knedlíky se liší základními surovinami, přípravou i následným vařením, proto knedlíky nakypřujeme různými způsoby. A jak na to? 

  1. Kynuté knedlíky: Při přípravě tradičních houskových knedlíků nebo ovocných kynutých používáme k nakypření těsta čerstvé nebo sušené droždí. Počítáme s tím, že těsto potřebuje čas na kynutí
  2. Hrníčkové knedlíky: U rychlých receptů na hrnkové knedlíky a nekynuté houskové knedlíky používáme běžně kypřicí prášek do pečiva. Nejprve kypřicí prášek promícháme s moukou a poté přidáme ostatní suroviny. Těsto nemusí kynout, takže tvarujeme a ihned vaříme
  3. Žemlové těsto na knedlíky: Při přípravě karlovarského knedlíku, vídeňského nebo hrnkových knedlíků volíme často k nakypření ušlehaný sníh z bílků, který se postará o nadýchanou konzistenci těsta. Tyto knedlíky také vaříme ihned a bez čekání. 

Tip: U bramborových knedlíků můžeme k nadlehčení těsta nahradit část mouky dětskou krupičkou

Výborné a nadýchané houskové knedlíky s droždím si můžete udělat podle našeho videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli